Piros Zsombor az új Alcaraz ellen küzd a főtábláért

Egy magyar játékos lesz érdekelt az Australian Open selejtezőjének utolsó fordulójában. Piros Zsombor a balkezes kínai tehetség, Sang Csün-cseng ellen lép pályára csütörtökön, a nyertes életében először Grand Slam-főtáblán szerepelhet.

Magyar Nemzet
2023. 01. 11. 11:55
2022 Davis Cup Qualifying Round; Thanasi Kokkinakis Vs Zsombor Piros in Australia - 05 Mar 2022
Zsombor Piros of Hungary in action during the 2022 Davis Cup Qualifying Round match against Thanasi Kokkinakis of Australia at Ken Rosewell Stadium. Final score; Thanasi Kokkinakis 2:0 Zsombor Piros. (Photo by Luis Veniegra / SOPA Images/Sipa USA)No Use Germany. Fotó: Luis Veniegra / SOPA Images/Sipa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Piros Zsombor (171. a világranglistán) az Australian Open selejtezőjének első fordulójában szetthátrányból fordított a francia Antoine Escoffier (192.) ellen, a második körben viszont már simább mérkőzésen jutott túl az olasz Andrea Pellegrinón (181.). A huszonhárom éves magyar játékosnak így már csak egy meccset kell nyernie ahhoz, hogy a főtáblára jusson az év első Grand Slam-tornáján.

Piros Zsombor
Piros Zsombor újra Grand Slam-főtábla kapujában (Fotó: AFP/Muhammad Farooq)

– Az első szettben sült a kezem, még talán soha nem jutottam el 19 perc alatt 5:1-ig. A második játszma elején meglepett az olasz srác, mert magasabb szinten kezdett el játszani, de fel tudtam zárkózni. Javuló tendenciát mutat a játékom, ma minden jobban ment, mint a múlt héten Új-Kaledóniában vagy akár a tegnapi meccsen. Rendben leszek fizikálisan a holnapi folytatásra – mondta a 6:2, 7:5-ös győzelme után Piros Zsombor.

A magyar teniszező 2017-ben megnyerte a juniorok versenyét Melbourne-ben, a felnőttek között azonban még nem szerepelhetett Grand Slam-torna főtábláján. Ausztráliában 2018 óta most először vágott neki a selejtezőnek, tavaly a Roland Garroson és Wimbledonban egyaránt eljutott a selejtező utolsó fordulójáig, de ott mindkétszer kikapott.

Ki lesz Piros Zsombor ellenfele?

A magyar játékos a főtábláért a kínai Sang Csün-cseng (194.) ellen játszik, aki szintén Grand Slam-debütálásra hajt Melbourne-ben. Ez persze tizenhét évesen nem is meglepő, s figyelemre méltó, hogy Sang az egyetlen játékos a felnőtt rangsor első 400 helyezettje közül, aki még nem töltötte be a tizennyolcat.

A balkezes kínai játékosról a korábbi világelső, Marcelo Ríos egyenesen azt mondta, hogy a tenyerese és a fonákja is jobb, mint a jelenlegi ranglistavezető Carlos Alcaraznak.

Ríos edzette is néhány hónapig Sangot, de a játékos apjával, a korábbi kínai válogatott labdarúgóval, Sang Jivel nem jött ki, így a közös projekt hamar véget ért.

Sang Ausztráliában előbb a selejtező másik magyarját, Marozsán Fábiánt győzte le (6:4, 7:6), majd a kvalifikációs mezőny legnevesebb játékosát, a korábbi top 10-es Fernando Verdascót (6:3, 2:6, 6:4), aki pályafutása legnagyobb sikerét éppen az Australian Openen érte el, amikor 2009-ben az elődöntőig jutott.

Magyarok az Australian Open-főtáblán

Marozsán mellett Jani Réka is kikapott a selejtező első fordulójában, így attól függően, hogy Piros meg tudja-e állítani az új Alcaraz előretörését csütörtökön, öt vagy hat magyar játékos szerepelhet egyesben az év első Grand Slam-versenyének főtábláján. A férfiak közül és védett ranglistájának köszönhetően Balázs Attila lehet az indulók között, a női mezőnyben ott lesz Udvardy Panna, Bondár Anna és Gálfi Dalma. Utóbbi kettő a helyszínen szurkolta ki Piros Zsombor szerdai győzelmét.

Piros Zsombor a 2017-es junior siker után a felnőttek között is letenné a névjegyét Ausztráliában

Borítókép: Piros Zsombor fiatal kínai rivális ellen játszik a főtábláért (Fotó: SOPA Images/Sipa/Luis Veniegra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.