Djokovics utolérte Nadalt, három hét múlva újra megtenné

Novak Djokovics folytatta sorozatát, zsinórban a harmincnegyedik meccsét is megnyerte Ausztráliában. Pedig Sebastian Kordának meccslabdája volt ellene az adelaide-i döntőben, a szerb azonban fordított, és 6:7, 7:6, 6:4-es sikerével immár kilencvenkettő ATP-tornagyőzelemnél jár, ezzel utolérte Rafael Nadalt. Ugyanez lesz a célja az Australian Openen is, a január 16-án rajtoló tornán a spanyol Grand Slam-rekordját állíthatja be Djokovics.

2023. 01. 08. 14:43
Novak Djokovics Adelaide
Adelaide, 2023. január 8. A gyõztes szerb Novak Djokovic ünnepel a bajnoki trófeával, miután 6:7, 7:6, 6:4 arányban gyõzött az amerikai Sebastian Korda ellen az adelaide-i tenisztorna férfi egyesének döntõjében 2023. január 8-án. Fotó: MTI/AP/Kelly Barnes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Danyiil Medvegyev tűnt Djokovics legnehezebb adelaide-i ellenfelének, mégsem ő okozta a szerbnek a legnagyobb fejtörést az Australian Open felvezetőversenyén. A döntőben az amerikai Sebastian Korda első kemény pályás ATP-tornagyőzelmére hajtott, és nagy csatában meg is nyerte az első játszmát a szerb klasszis ellen.

Sebastian Korda Novak Djokovics
Korda alaposan megnehezítette Djokovics dolgát (Fotó: MTI/EPA/AAP/Matt Turner)

Sőt, Korda nagyon közel került ahhoz, hogy elérje a célját, a második játszmában fogadóként meccslabdája is volt, de Djokovics hárította azt, s tie breakben kiharcolta a döntő játszmát.

A harmadik szett is szoros volt, de Korda Djokoviccsal ellentétben megremegett adogatóként, így ismét a szerb diadalmaskodott.

Djokovics kilencvenkettedik ATP-tornáját nyerte, ezzel utolérte Rafael Nadalt. Ennél azonban fontosabb lenne számára, hogy három hét múlva, az Australian Open döntőjében is megtegye ugyanezt, azaz ő is huszonkétszeres Grand Slam-bajnok legyen.

Az előjelek nem rosszak Djokovics szempontjából: Ausztráliában immár harmincnégy meccs óta nem talált legyőzőre, miközben Nadal egyáltalán nincs jó formában.

S Djokovics ismét megmutatta azt is, hogy soha nem lehet őt leírni: pályafutása során már nyolcadik alkalommal nyert úgy versenyt, hogy a torna során meccslabdát hárított.

– Ajándék számomra, hogy itt állhatok, mindent beleadtam, hogy megszerezzem ezt a trófeát – fogalmazott Djokovics, aki egyúttal fiatal riválisát dicsérve elismerte, a döntő könnyen eldőlhetett volna Korda javára is.

Véget ért a vegyes csapatok számára első ízben kiírt United Kupa is Ausztráliában. A döntőben az Egyesült Államok 4-0-ra legyőzte Olaszországot, a vegyes párost már nem játszották le.

Hétfőn már selejteznek

Az Australian Open január 16-án kezdődik, addig a férfi éljátékosok zöme már nem játszik tétmeccset. Hétfőn egyébként már zajlanak meccsek az év első Grand Slam-tornájának otthont adó Melbourne Parkban, a selejtezőket rendezik. A magyarok közül Piros Zsombor a francia Antoine Escoffier, Marozsán Fábián a kínai Sang Csün-cseng ellen kezd. Piros és Marozsán két-két győzelem esetén a harmadik körben egymás ellen küzdene a főtábláért. A női selejtezőben tizedik kiemelt Jani Réka a görög Deszpina Papamihail ellen játszik a kvalifikáció első fordulójában. Fucsovics Márton és Balázs Attila, illetve Bondár Anna, Gálfi Dalma és Udvardy Panna alanyi jogon főtáblás lesz az Australian Openen, Babos Tímea párosban, Kristina Mladenovic oldalán vesz részt a viadalon. 

Borítókép: Novak Djokovics a kilencvenkettedik trófeájával (Fotó: MTI/AP/Kelly Barnes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.