Két hónapon belül kisiklott az új Alcaraz-projekt

Juan Carlos Ferrero után egy másik korábbi világelső, Marcelo Ríos is belevágott abba, hogy egy fiatal játékost edzőként a teniszvilág csúcsára vezessen, azonban az ő projektje hamar véget ért.

2022. 09. 20. 14:51
Shang Juncheng Marcelo Ríos tennis
Sang Csün-cseng, Marcelo Ríos tenisz Lexington 2022 Fotó: atptour.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tenyerese és a fonákja is jobb, mint Carlos Alcaraznak.

Ennél nagyobb dicséretet ma már nemigen kaphat egy feltörekvő fiatal teniszező, Marcelo Ríos azonban így jellemezte néhány hete a tizenhét éves Sang Csün-csenget . A kínai játékos tavaly döntőt játszott a juniorok között a US Openen, idén Indian Wellsben pedig óta a legfiatalabb teniszező lett, aki feljutott egy mesterverseny főtáblájára.

A chileiek korábbi világelsője, Ríos két hónapja kezdett dolgozni Sanggal, aki ekkor még a top 300-on kívül állt a ranglistán, de Ríosnak az volt a terve, hogy ugyanazt az utat járja be új tanítványával, amit egy másik korábbi világelső, Juan Carlos Ferrero tett meg a US Openen a valaha volt legfiatalabb ranglistavezetővé avanzsált Alcarazzal.

Az első közös verseny Lexingtonban trófeával ért véget: Alcaraz 2020-as alicantei sikere óta Sang lett a legfiatalabb teniszező, aki challenger-versenyt nyert. Egy újabb döntőnek köszönhetően pedig a Ríoshoz hasonlóan balkezes kínai máris a legjobb kétszáz között találta magát, ahol jelenleg ő az egyetlen tizenkilenc éven aluli játékos, pedig Sang még a tizennyolcat is csak jövő februárban tölti.

A kínai tehetség sportos családba született: édesapja, Sang Ji válogatott futballista, édesanyja, Vu Na világbajnok asztaliteniszező.

Hiába azonban a sportos háttér, Ríos szerint apja hátráltatja a fiatal teniszezőt.

Marcelo Ríos azután tálalt ki, hogy Sangék a játékos ügynökén keresztül kevesebb mint két hónap közös munka után megüzenték neki, hogy véget ért az együttműködés.

– Semmivel nem indokolták a döntést. Amikor rákérdeztem, az apja hablatyolt valamit, majd amikor Csün-csenghez fordultam, ő szó szerint elismételte ugyanazt. Egyértelmű, hogy az apa döntése volt, nem a teniszezőé – mondta Ríos.

Az eredmények nem állhattak a háttérben, hiszen két döntőbe is eljutottunk, és több mint száz helyet léptünk előre a ranglistán.

A chilei felidézte, hogy tanítványa apjával a rövid közös munka során is akadtak konfliktusai, s ezeket a játékoskorában „Kínainak” becézett Ríos ironikus módon a kulturális különbségekre vezeti vissza.

Az apja nem akarta megérteni, hogy attól, mert fizet nekem, nem ő dönti el, hogy mikor tartok edzést.

Amikor a fiúnak elmondtam, hogy nem challenger-versenyeket akarok nyerni vele, hanem Grand Slameket, akkor az apja panaszkodott, hogy túl sokat követelek a fiától – mondta Ríos, aki szerint Sang technikailag már most kiváló szintet képvisel, taktikai és fizikális téren viszont még fejlődnie kell, ebben pedig nem segít, hogy a szakember szerint nem edz eleget.

Tegyük hozzá: Sangék oldalát egyelőre nem ismerjük, Ríost pedig nem könnyű emberként tartja számon a teniszvilág. Annyi bizonyos, hogy a kínai Sang Csün-csengben sok lehetőség rejlik, és immár az is, hogy ezeket nem Ríos fogja kiaknázni.

A chilei új Alcaraz-projektje két hónapig sem tartott.

Borítókép: Lexingtonban még teljesnek tűnt az összhang, balról jobbra: Martin Alund asszistensedző, Sang Csün-cseng, Marcelo Ríos és a fiatal teniszező szülei, Sang Ji és Vu Na (Fotó: atptour.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.