Új uralkodó, folytatódó elitcsere – a férfi tenisz közeljövője

Minden idők legfiatalabb játékosaként a 19 éves és négy hónapos Carlos Alcaraz vette át a vezetést a férfi teniszezők világranglistáján. A murciai csodagyerek a US Open hétfőn éjjel véget ért férfi egyes döntőjében négy szettben legyőzte a norvég Casper Ruudot. Alcaraz sikere még nem jelent korszakhatárt; a kétszeres Roland Garros-döntős Alex Corretja szerint ha Novak Djokovics pályára léphetett volna New Yorkban és Rafael Nadal egészséges, mindketten ott lehettek volna a US Open végjátékában. Ugyanakkor az is igaz, hogy az elit összetétele változik. Fucsovics Márton 2017-ben 6:0, 6:0-val küldte haza Casper Ruudot egy budapesti challenger versenyről. Ki gondolta volna akkor, hogy öt év múlva a norvég lesz a világranglista második helyezettje?

2022. 09. 12. 19:10
2022 US Open - Day 10
GSE-MTS-SPO-TEN-WTA-2022-US-OPEN-DAY-10 Fotó: MATTHEW STOCKMAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fanyalgók megnyugodhatnak, nem fullad unalomba a férfi tenisz. A sokszor beharangozott generációváltás Carlos Alcaraz US Open-győzelmével és a vele járó világelsőséggel új lendületet kapott. A zsinórban három ötszettes meccsel a lábában a karrierje első Grand Slam-döntőjébe érkező teniszező 19 évesen és négy hónaposan minden idők legfiatalabb világelsője lett, miután a magyar idő szerint hétfőn hajnalban véget ért mérkőzésen 6:4, 2:6, 7:6, 6:3-ra legyőzte a norvég Casper Ruudot. Általános szakmai vélekedés szerint a tehetségesebb spanyol akár könnyebben is legyőzhette volna a nála négy évvel idősebb ellenfelét, ha kipihentebben érkezik a nagy napra, hiszen korábbi két meccsüket szettveszteség nélkül ő nyerte. 

A US Open fináléjában a feltörekvő norvég egy szettet elvett a spanyoltól, de az egy lehetett volna akár három is, ha a harmadik szettben kihasználja a szettlabdáit, és mentálisan nem roppan össze a folytatásra. Az energiatakarékos játékra berendezkedett, a 45 röptéjéből 34-et sikeresen alkalmazó Alcaraz nyerte a meccset, ezzel ő lett New York és a teniszvilág ura. A fiatal spanyol gyerekkori álma valósult meg a kettős sikerrel. 

– Az édesanyámra és a nagymamámra gondoltam, akik nem lehettek itt, hogy lássanak ezen a csodálatos napon

 – mondta a korábbi világelső, a 2003-as US Open-döntős Juan Carlos Ferrero tanítványa.

Talán korai megjósolni, hogy Alcaraz trónra lépése a Nadal, Djokovics, Federer alkotta nagy hármas nyugdíjazását is jelenti-e egyben. A kétszeres Roland Garros-döntős Alex Corretja szerint ez felelőtlen kijelentés. 

„Ha Novak Djokovics pályára léphetett volna, akkor ő is ott lett volna a végelszámolásnál, mint ahogy az egészséges Rafael Nadalt is oda vártam. Jövőre biztos ott lesznek a Grand Slamek végjátékaiban, de az is látszik, hogy a fiatalok lépésről lépésre haladva törnek előre”

 – nyilatkozta az Eurosport szakkommentátora. Corretja nem véletlenül nem említette a 40 évesen újabb térdproblémákkal küszködő Roger Federert, ő már aligha szól bele a versengésbe, ha egyáltalán látjuk még a svájcit valaha a pályán.

A Sztefanosz Cicipasz, Alexander Zverev, Dominic Thiem nevével fémjelzett új hullám csak ráijesztett Nadalékra, a görög ATP-vb-t nyert, a német Grand Slam-döntőbe jutott, ahol éppen az osztrák győzte le, de egyikőjük sem tudott tartósan veszélyt jelenteni a legendákra. A korábbi világelső Danyiil Medvegyev igen, ő akadályozta meg tavaly Flushing Meadowsban Djokovics készülő Grand Slam-rekordját. A 26 éves orosznál is fiatalabbaké a jövő. Cserélődik, frissül az elitmezőny, ez az idei US Open legfőbb üzenete. 

SINNER, Jannik
Az olasz Jannik Sinner is esélyes a Grand Slam-győzelemre. Fotó: Tolga Akmen

Alcaraz a zseni kategóriájába tartozik, ő 19 évesen már a jelen klasszisa, és meglepő lenne, ha a 21 éves olasz Jannik Sinner rövid távon nem jutna be valamelyik Grand Slam-verseny döntőjébe. Casper Ruudnak ez már sikerült, és ő sem szeretné alább adni annál, amit New Yorkban mutatott. 

egykori alkalmi párospartnere, az elmúlt hetekben hazai pályán szárnyaló, Frances Tiafoe, a kanadai Felix Auger-Aliassime és az amerikai Sebastian Korda is veszélyes lehet a nagyokra. Apropó, Fucsovics: a mostanában önmagát kereső magyar teniszező öt éve egy budapesti ATP challenger versenyen 6:0, 6:0-val küldte haza a legfrissebb világranglista második helyén álló Casper Ruudot.

Valóban cserélődik az elit mezőnye.  

 Borítókép: Carlos Alcaraz 19 évesen és négy hónaposan ért fel a csúcsra (Fotó: AFP/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.