időjárás 8°C Auguszta 2023. március 29.
logo

Csúcs ez a férfi: Alcaraz megnyerte a US Opent, és felült a trónra

Magyar Nemzet
2022.09.12. 01:40 2022.09.12. 08:41
Csúcs ez a férfi: Alcaraz megnyerte a US Opent, és felült a trónra

Hihetetlen magas színvonalú mérkőzésen, a világelsőségről döntő US Open finálét a 19 éves spanyol Carlos Alcaraz nyerte meg 6:2, 2:6, 7:6, 6:3-ra a norvég Casper Ruud ellen.

A US Open férfi egyes döntőjének a tétje a Grand Slam-címen kívül a világelsőség volt. A spanyol Carlos Alcaraz 19 évesen miden idők legfiatalabb teniszezőjeként ért volna fel a csúcsra, a norvég Casper Ruud pedig a sportág történetének első norvég világelsője lehetett volna. 

 

További érdekesség, hogy hetedik helyről még soha senki sem ugrott fel a világranglista élére, ez a norvég Ruudnak sikerülhetett volna a US Open megnyerésével.

A két játékos kétszer találkozott eddig, mindkét alkalommal a spanyol győzött, aki ráadásul még szettet sem veszített a norvég ellen.

Az ifjú spanyol az idei miami 1000-es torna döntőjében és a tavalyi marbellai 250-es verseny negyeddöntőjében is két szettben múlva felül a norvégot.

Idegesen kezdtek a főszereplők: előbb Ruud, majd Alcaraz is két bréklabdáról volt kénytelen megfordítani a saját adogató játékát. A harmadik játékban ezt is überelték a résztvevők: Ruud szervájánál 0-40-e volt pillanatok alatt Alcaraznak, a norvég egy bréklabdát hárított, de többet nem tudott. Alcaraz került előnybe.

A spanyol 20 órát és 18 percet töltött a pályán a döntőig vezető úton. De ez – ekkor még – nem látszott meg a teljesítményén, a legutóbbi 11 pontból 10-et megnyert. 30-0 volt, és innen jutott el Ruud bréklabdáig, zsinórban a negyedik játék sem telt el bréklabda nélkül. De Alcaraz megfordította a játékot, és elhúzott 3:1-re. 

Alcaraz tartotta a távolságot, és nagyon nem halt meg a pályán Ruud adogatásánál, így is eljutott 44 perc alatt, hogy 5:4-nél kiszerválja az első szettet. És ez nem is esett a nehéz nehezére. Egy brék elég volt a játszma megnyeréséhez.

A második szettben 2:2-nél Ruud-adogatásnál, 40-0 után jutott bréklabdához Alcaraz, de a norvég elhárította a veszélyt. Mindazonáltal a spanyol sokkal bátrabban teniszezett, jóval több kockázatot vállalt, mint az ellenfele. 

Casper Ruud a második szettben teniszezett a legjobban Fotó: AFP

Brékelőnybe került. Alcaraz elbizonytalanodott, többet hibázott, és egyértelműen a fáradtság jeleit mutatta. Ruud bréklabdát hárítva hozta a szerváját, 5:2-re vezetett, közel került az egyenlítéshez. Olyannyira közel, hogy másodszor is brékelte a játszmában Alcarazt, ezzel övé lett a második szett, 6:2-re. 

Alcaraz láthatóan elfogyott fizikálisan, és ebből nem is csinált komoly titkot, mérgében ordibált. 

Hatalmas meglepetésre Ruud a saját szerváját 0-40-nel indította a harmadik szett elején. Alcaraz két labdát elpackázott, de a harmadikat megcsinálta. Hát, ki számított erre tíz perce? 

Pillanatok alatt 2:0 lett, sőt, majdnem 3:0. Ruud második szervajátékánál is volt esélye a spanyolnak, de a norvég kisebb bonyodalmak árán megmentette a játékot. Majd két esélye volt, hogy egyenlítsen. Az elsővel nem élt, a másodikkal viszont igen, 2:2 lett. Alcaraz fellángolása idáig tartott – egyelőre. Ruud zsinórban három játékot nyerve fordított. Mindét fél hozta a szerváját, 5:4-nél Alcaraz a szettben maradásért adogatott, és ezzel nem is volt gondja. Folytatódott a végkifejlet szempontjából nagyon fontos szett: Ruud semmire nyerte az adogató játékát, Alcaraz másodszor szervált a szettben maradásért. Szettlabdákat kellett hárítania, az elsőt és a másodikat is sikerült. És végül nagy nehezen egyenlített. 

Rövidítés következett. És ebben Alcaraz dominált, csak egy pontot engedélyezett Ruudnak. 

Egy szettre volt a 19 éves spanyol pályafutása első Grand Slam-győzelmétől és a világelsőségtől. 

A negyedik játszmát Alcaraz kezdte, nem jól. 0-30-a volt Ruudnak, de a spanyolnak innen sem jelentett problémát a fordítás. Az előző 20 pontból 15-öt nyert a spanyol. 3:2-es spanyol vezetésnél Ruud elbukta a saját szerváját. A győzelem kapujához érkezett Alcaraz. Újabb fordulat: két Ruud-ponttal indult az adogatójáték, ekkor vette elő a bombaszerváit a spanyol, és megcsinálta. 

Alcarazból rengeteget kivett a zsinórban három ötszettes, de fel tudta szívni magát a döntőre Fotó: AFP

5:3-nél szervált a meccsért, az első Grand Slam-győzelméért, a US Open-győzelemért, a világelsőségért a 19 éves spanyol, és 30-0-ig nem is volt különösebb gondja. Utána elrontott egy egyszerűnek tűnő lecsapást. Majd egy ásszal ágyazott meg az első meccslabdájának. Utána hosszúra ütött egy egyszerű labdát, végül egy ásszal tette fel a pontot a teljesítményére.  

Carlos Alcaraz az új világelső. És a sportág új géniusza.

US Open, férfi egyes, döntő: Alcaraz (spanyol, 3.)–Ruud (norvég, 5.) 6:4, 2:6, 7:6 (7-1), 6:3.

Borítókép: Carlos Alcaraz nyerte meg a US Opent (Fotó: usopen.org)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.