Csúcs ez a férfi: Alcaraz megnyerte a US Opent, és felült a trónra

Hihetetlen magas színvonalú mérkőzésen, a világelsőségről döntő US Open finálét a 19 éves spanyol Carlos Alcaraz nyerte meg 6:2, 2:6, 7:6, 6:3-ra a norvég Casper Ruud ellen.

Magyar Nemzet
2022. 09. 12. 1:40
US Open Championships day 14, men’s final
NEW YORK, USA - SEPTEMBER 11: Carlos Alcaraz of Spain poses with trophy victory in final of US Open Championships against Casper Ruud of Norway at USTA Billie Jean King National Tennis Center in New York on September 11, 2022. Alcaraz won in four sets and became the youngest Grand Slam winner since Rafael Nadal, he also will ascend to number one on ATP ranking on Monday September 12, 2022. Lev Radin / Anadolu Agency (Photo by Lev Radin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A US Open férfi egyes döntőjének a tétje a Grand Slam-címen kívül a világelsőség volt. A spanyol Carlos Alcaraz 19 évesen miden idők legfiatalabb teniszezőjeként ért volna fel a csúcsra, a norvég Casper Ruud pedig a sportág történetének első norvég világelsője lehetett volna. 

 

További érdekesség, hogy hetedik helyről még soha senki sem ugrott fel a világranglista élére, ez a norvég Ruudnak sikerülhetett volna a US Open megnyerésével.

A két játékos kétszer találkozott eddig, mindkét alkalommal a spanyol győzött, aki ráadásul még szettet sem veszített a norvég ellen.

Az ifjú spanyol az idei miami 1000-es torna döntőjében és a tavalyi marbellai 250-es verseny negyeddöntőjében is két szettben múlva felül a norvégot.

Idegesen kezdtek a főszereplők: előbb Ruud, majd Alcaraz is két bréklabdáról volt kénytelen megfordítani a saját adogató játékát. A harmadik játékban ezt is überelték a résztvevők: Ruud szervájánál 0-40-e volt pillanatok alatt Alcaraznak, a norvég egy bréklabdát hárított, de többet nem tudott. Alcaraz került előnybe.

A spanyol 20 órát és 18 percet töltött a pályán a döntőig vezető úton. De ez – ekkor még – nem látszott meg a teljesítményén, a legutóbbi 11 pontból 10-et megnyert. 30-0 volt, és innen jutott el Ruud bréklabdáig, zsinórban a negyedik játék sem telt el bréklabda nélkül. De Alcaraz megfordította a játékot, és elhúzott 3:1-re. 

Alcaraz tartotta a távolságot, és nagyon nem halt meg a pályán Ruud adogatásánál, így is eljutott 44 perc alatt, hogy 5:4-nél kiszerválja az első szettet. És ez nem is esett a nehéz nehezére. Egy brék elég volt a játszma megnyeréséhez.

A második szettben 2:2-nél Ruud-adogatásnál, 40-0 után jutott bréklabdához Alcaraz, de a norvég elhárította a veszélyt. Mindazonáltal a spanyol sokkal bátrabban teniszezett, jóval több kockázatot vállalt, mint az ellenfele. 

Casper Ruud a második szettben teniszezett a legjobban Fotó: AFP

Brékelőnybe került. Alcaraz elbizonytalanodott, többet hibázott, és egyértelműen a fáradtság jeleit mutatta. Ruud bréklabdát hárítva hozta a szerváját, 5:2-re vezetett, közel került az egyenlítéshez. Olyannyira közel, hogy másodszor is brékelte a játszmában Alcarazt, ezzel övé lett a második szett, 6:2-re. 

Alcaraz láthatóan elfogyott fizikálisan, és ebből nem is csinált komoly titkot, mérgében ordibált. 

Hatalmas meglepetésre Ruud a saját szerváját 0-40-nel indította a harmadik szett elején. Alcaraz két labdát elpackázott, de a harmadikat megcsinálta. Hát, ki számított erre tíz perce? 

Pillanatok alatt 2:0 lett, sőt, majdnem 3:0. Ruud második szervajátékánál is volt esélye a spanyolnak, de a norvég kisebb bonyodalmak árán megmentette a játékot. Majd két esélye volt, hogy egyenlítsen. Az elsővel nem élt, a másodikkal viszont igen, 2:2 lett. Alcaraz fellángolása idáig tartott – egyelőre. Ruud zsinórban három játékot nyerve fordított. Mindét fél hozta a szerváját, 5:4-nél Alcaraz a szettben maradásért adogatott, és ezzel nem is volt gondja. Folytatódott a végkifejlet szempontjából nagyon fontos szett: Ruud semmire nyerte az adogató játékát, Alcaraz másodszor szervált a szettben maradásért. Szettlabdákat kellett hárítania, az elsőt és a másodikat is sikerült. És végül nagy nehezen egyenlített. 

Rövidítés következett. És ebben Alcaraz dominált, csak egy pontot engedélyezett Ruudnak. 

Egy szettre volt a 19 éves spanyol pályafutása első Grand Slam-győzelmétől és a világelsőségtől. 

A negyedik játszmát Alcaraz kezdte, nem jól. 0-30-a volt Ruudnak, de a spanyolnak innen sem jelentett problémát a fordítás. Az előző 20 pontból 15-öt nyert a spanyol. 3:2-es spanyol vezetésnél Ruud elbukta a saját szerváját. A győzelem kapujához érkezett Alcaraz. Újabb fordulat: két Ruud-ponttal indult az adogatójáték, ekkor vette elő a bombaszerváit a spanyol, és megcsinálta. 

Alcarazból rengeteget kivett a zsinórban három ötszettes, de fel tudta szívni magát a döntőre Fotó: AFP

5:3-nél szervált a meccsért, az első Grand Slam-győzelméért, a US Open-győzelemért, a világelsőségért a 19 éves spanyol, és 30-0-ig nem is volt különösebb gondja. Utána elrontott egy egyszerűnek tűnő lecsapást. Majd egy ásszal ágyazott meg az első meccslabdájának. Utána hosszúra ütött egy egyszerű labdát, végül egy ásszal tette fel a pontot a teljesítményére.  

Carlos Alcaraz az új világelső. És a sportág új géniusza.

US Open, férfi egyes, döntő: Alcaraz (spanyol, 3.)–Ruud (norvég, 5.) 6:4, 2:6, 7:6 (7-1), 6:3.

Borítókép: Carlos Alcaraz nyerte meg a US Opent (Fotó: usopen.org)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.