Gerwyn Price hibázott: profi sportoló nem tehet ilyet

A közönség az idei dartsvilágbajnokságon sem kedvelte meg a 2021-es világbajnokot. A walesi Gerwyn Price a szurkolói füttyre látványos akcióval reagált, de ez sem segített rajta. Dr. Kárpáti Róbert sportpszichiáter szerint a profi sportoló soha nem reagál a szurkolókra.

2023. 01. 02. 18:18
Gerwyn Price darts világbajnokság
Gerwyn Price darts világbajnokság 2023 London Ally Pally Fotó: Getty Images/Luke Walker
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy vihart kavart a Londonban zajló dartsvilágbajnokságon Gerwyn Price akciója. Az előzetesen a negyeddöntője esélyesének tartott walesi játékos 3-1-es hátrányban volt a német Gabriel Clemens ellen, amikor a szünet után fejhallgatóban tért vissza a színpadra. Price az első legjét megnyerte a kiegészítővel a fején, végül azonban simán kikapott, az ellene szurkoló közönség nagy örömére.

Gerwyn Price darts
Gerwyn Price öröme átmeneti volt (Forrás: Twitter/PDC Darts)

– Aki egyébként is ilyen provokatív személyiség, attól várható, hogy nem hagyja szó nélkül a közönség demonstrációját – mondta lapunknak dr. Kárpáti Róbert sportpszichiáter. – Meggyőződésem, hogy a fejhallgató nagyjából semmit nem tompított a közönségzajon, nem hallott kevesebbet, ez a közönségnek szóló fricska akart lenni, de nem jött be. Hiába, ha Price nincs jó formában, akkor fejhallgatóval a fején sincs formában.

Kárpáti úgy véli, hogy Price hibát követ el, ha a közönséget okolja a kieséséért, ahogy ezt a közösségi médiában – később törölt bejegyzésében – megtette a walesi játékos.

– A darts nem klasszikus sportág, nem kell hozzá kiemelkedő fizikum és klasszikus értelemben vett állóképesség, csak és kizárólag a mentális kondi és erő dönt. Persze nagy húzás lett volna, ha felrakja a fejhallgatót és utána megnyeri a találkozót, de az eredmény azt bizonyítja, hogy sokkal többet foglalkozott a külvilággal, mint kellett volna.

Sok sportág eleve nem is ad lehetőséget arra, hogy a versenyzők ennyire közvetlen üzenetet küldjenek a közönségnek, de a szakember senkinek nem javasol hasonló viselkedést.

– A profi sportoló soha nem reagál a szurkolókra

 – mondta Kárpáti. – Ha valamelyik teniszező kiszól a nézőknek, azzal tele van a világsajtó, mert extrém ritka. Ugyanakkor fontos figyelembe venni az eset vizsgálatakor a kocsmasport-szituációt, mert ez meghatározza a benne részt vevők személyiségét. A dartsot körülvevő, kocsmasportos kultúrában semmi meglepő nincs egy ilyen esetben.

Borítókép: Gerwyn Price-on a fejhallgató sem segített (Fotó: Getty Images/Luke Walker)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.