Mindenkit becsapott vb-bronzérmesünk, ezt senki sem várta tőle

Szombaton Csepelen, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián rendezték meg a birkózók első idei válogatóversenyét, amelyen váratlan eredmény született.

Magyar Nemzet
Forrás: MBSZ2023. 01. 28. 18:27
null
Fotó: ROTH TAMAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly kötöttfogású 82 kilóban világ- és Európa-bajnoki bronzérmes, 2021-ben még 77 kilogrammban U23-as vb-győztes és felnőtt vb-5. Lévai Tamás meglepetésre a 97 kilóban szerepelt, s 1-1-es állásnál, egy pörgetés kontrával betusolta a súlycsoport vb-ezüstérmes, olimpiai ötödik klasszisát, Szőke Alexet.

– Minket is meglepett, hogy Lévai Tamás kilencvenhét kilóban indult, hiszen a nyolcvanhét kilogrammosok közé nevezett. Legyőzte Szőke Alexet, így érdekes helyzet állt elő, kíváncsian várjuk, mi történik a válogató időszak folytatásában – kommentálta a történteket a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter.

Lévai Tamás elmondta, hogy a BHSE vezetőségének tagjaival megbeszélte, ő szerepel a 97 kilóban, míg klubtársa, Takács István a 87 kg-ban. Itt a négyfős gigászi csatából tehát hármas lett, a súlycsoport aktuális vb-bronzérmese, Losonczi Dávid, az U23-as világ- és Európa-bajnok Takács, valamint a szintén U23-as vb-győztes, felnőtt Eb-harmadik Szilvássy Erik küzdött meg egymással. Losonczi jött ki a legjobban, hiszen tulajdonképpen simán intézte el Szilvássyt, s 2-2-vel, későbbi pontokkal Takácsot is legyőzte, így lépéselőnyre tett szert.

Vállalta a fogyást, és ismét 60 kilóban indult az Európai Játékok- és Eb-ezüstérmes Torba Erik, aki a tavalyi vb-5. Kecskeméti Krisztián elleni rangadón simán, technikai tussal nyert. Európa-bajnoki ezüstérmesünk, Váncza István térdsérülés miatt feladta a küzdelmet a 67 kiló döntőjében, így ott a legkisebb Lévai, Levente győzött, elsőéves juniorként. Így mindhárom Lévai (a legidősebb fivér, a tavalyi vb-ezüstérmes Zoltán 77 kilóban) a dobogó tetején végzett.

Szabadfogásban nem történt nagyobb meglepetés, a legkiemelkedőbb teljesítményt az Eb-ezüstérmes Ligeti Dániel (125 kg) érte el, aki pontveszteség nélkül győzött.

A nőknél az Oroszországból nemrégiben honosított, magyar származású, háromszoros Európa-bajnok Orsós Sztálvira hozta, ami elvárható tőle, a még fiatal, ám tehetséges magyar női 55 kilogrammos mezőny tagjait technikai tussal győzte le.

Orsós Sztálvira (jobbra) könnyedén elbánt az ellenfeleivel Fotó: MBSZ/Róth Tamás

Az U23-as vb-bronzérmes Szél Anna tavalyi 62 kilogrammos szereplése után visszafogyott az 57 kilóba, és magabiztosan nyerte régi-új kategóriáját a sérült Dollák Tamara távollétében, aki a tavalyi budapesti Eb-n harmadik lett. Ugyancsak nem indult a szombati viadalon a 76 kilós Nagy Bernadett, aki szintén harmadik helyen végzett a tavalyi kontinenstornán, így végül ebben a súlyban a még csak 18 éves junior Eb-győztes Nyikos Veronika ünnepelhetett.

A válogató időszak február elsején a zágrábi nemzetközi UWW-rangsorversennyel folytatódik.

Borítókép: A jóval kisebb Lévai Tamás (jobbra) legyőzte Szőke Alexet (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.