időjárás 7°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Teljes orosz hatalomátvétel a magyar birkózóválogatottban a nőknél is

Magyar Nemzet
Forrás: MBSZ
2023.01.26. 17:54 2023.01.30. 19:25
Teljes orosz hatalomátvétel a magyar birkózóválogatottban a nőknél is

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) kezdeményezte a nagyapja révén magyar származású, oroszként háromszoros Európa-bajnok (2018, 2019, 2021) Orsus Sztalvira honosítását. A jövőben pedig a 29 éves Orsus (Orsós) szintén magasan kvalifikált edzője, Makszim Molonov irányítja a női válogatottat. A férfiaknál szabadfogású válogatottunkban már az oroszok viszik a prímet, s ezután a nőknél is.

Az MBSZ a nagyapja révén magyar származású, orosz színekben háromszoros Európa-bajnok Orsus Sztalvira honosításával már ott tart, hogy a 29 éves sportolót benevezte a február elsején kezdődő zágrábi nemzetközi viadalra, amely a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) által szervezett rangsorverseny-sorozat első állomása. A Csepel TC-hez igazoló kiválóság Orsós Sztalvira néven birkózik majd, amint megérkezik a magyar útlevele.

Orsus
Orsus, azaz már Orsós Sztalvira itt még orosz színekben akciózik

Amint az MBSZ a honlapján emlékeztetett: nem akárki érkezett hozzánk, hiszen Orsus már utánpótláskorúként ott volt a legjobbak között, az elmúlt évtized legelején kétszer szerzett junior világbajnoki ezüstérmet, valamint egy-egy alkalommal állt az U20-as és az U17-es Európa-bajnoki dobogó második fokán. Felnőttként aztán emelt a téten, 2018-ban és 2019-ben egyaránt Eb-győzelmet ünnepelt az 53 kilogrammosok mezőnyében. Két évvel ezelőtt már egy kategóriával feljebb, 55 kilóban versenyzett, és akkor is megnyerte a kontinensviadalt.

Orsus (Orsós) Sztalvira nagy nyereség lehet számunkra

Íme a 2021-es Eb-döntője, amit nagy csatában nyert meg egy lengyel versenyző ellen:

A 2021-es tokiói olimpiára nagy fogyást vállalt, 50 kilóban képviselte az orosz csapatot. Nem jött ki neki a lépés, az első körben óriási csatában 11–7-re kikapott a későbbi bronzérmes, nem mellesleg nyolcszoros Európa-bajnok, kétszeres vb-győztes azeri Mariya Stadniktól. A végelszámolásnál 10. lett.

Orsus Sztalvira néhány hónapja Magyarországon él, itt is szeretne maradni. Kedves, közvetlen a sportolótársaival, segíteni próbál ott, ahol tud. Már a nyelvet is elkezdte tanulni, és kifejezetten jól megy neki.

A Nemzetközi Birkózószövetség, az UWW honlapján pedig már a magyar zászló szerepel a fényképe alatt. Itt egyébként 30 évesnek tüntetik fel, de a harmincat majd március 22-én tölti be.

Az MBSZ ma azt is bejelentette, hogy a női válogatott élén Ritter Árpád nem folytatja a munkáját, és Orsus Sztalvira edzője, az 52 esztendős Makszim Molonov veszi át a feladatkörét, szövetségi kapitányi tevékenységét pedig Martin Gábor segíti edzőként.

– Árpád tavaly döntött úgy, hogy nem szeretne tovább szövetségi kapitány maradni, régóta érlelődött benne a gondolat – nyilatkozta Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója. – Elfogadtuk a döntését, és az MBSZ elnöksége jóváhagyta, hogy Molonov legyen az új szövetségi kapitány. Nagyon hálásak vagyunk Árpád mindvégig mutatott alázatos, kemény munkájáért, és sok sikert kívánunk neki a folytatáshoz. 

Új szakembert kellett találnunk a válogatott élére, s Makszim személyében szerencsére olyan mesterre leltünk, aki számos alkalommal bizonyította már, hogy képes nagy sikereket elérni. Természetesen pozitívan várjuk, mire lesz képes. Bízunk benne, hogy a kapcsolatrendszere által sportolóink minél több nemzetközi edzőtáborban készülhessenek.

Nagyon fiatal, ügyes, ám egyelőre rendkívül tapasztalatlan a női csapatunk, amelynek rutinra van szüksége ahhoz, hogy igazán ütőképes legyen a nemzetközi porondon. A cél, hogy Makszim Molonov által ezt könnyebben megszerezzék a lányok. Sztalvira nagy esélyes arra, hogy kvótát szerezzen a 2024-es párizsi olimpiára, ha rajta kívül még egy magyar hölgy kvalifikálna, az nem lenne rossz.

Makszim Molonov 1993-ban matematika és fizika szakon szerzett diplomát a Burját Állami Egyetemen, ott, ahol a sportkaron is végzett 2013-ban. Huszonkilenc éve házas, négy gyermek édesapja. Szabadfogású versenyzőként világ- és Európa-bajnoki ötödik helyig jutott. 2007 és 2012 között ő irányította az orosz U17-es leányválogatott felkészülését, a következő két évben az orosz felnőtt női csapatnál tevékenykedett.

Edzője volt az amerikai Helen Maroulisnak, aki a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia döntőjében a legendás Josida Szaorit lehetetlenítette el a negyedik ötkarikás aranyérmének megszerzésétől.

Molonov együtt dolgozott továbbá a finn Petra Ollival és az észt Epp Mäéval – előbbit a világbajnoki cím, utóbbit az Eb-aranyérem eléréséhez segítette.

Maroulis egyébként épp Magyarországon, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián készül a jövő héten kezdődő zágrábi versenyre; olimpiai bajnokunk, Lőrincz Tamás, a KIMBA szakmai igazgatója fogadta:

 

A férfiaknál a szabadfogású válogatottban már három volt orosz birkózó szerepel: Muszukajev Iszmail – aki nyert magyar színekben Európa-bajnokságot és vb-bronzérmet – nyert, valamint Bajcajev Vlagyiszlav és Halidov Gamzatgadzsi. Az Európa-bajnok Bajcejev magyar színekben Eb-ezüstöt szerzett.

Borítókép: Orsós Sztalvira itt még az orosz zászlóval ünnepel (Forrás: UWW)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.