Ilyen se volt még: négy orosz és egy ukrán a hatfős magyar Eb-csapatban

Finnországban, Espoo városában ma megkezdődik a műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság, a magyar indulók névsora pedig így fest: Vlasenko Alekszandr (férfiak), Láng Júlia (nők), Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei (páros), Ignateva Mariia, Szemko Danijil Leonyidovics (jégtánc). Mi tagadás, furcsa ezt az összeállítást olvasni, még akkor is, ha a honosítások nem az egyik napról a másikra történtek.

Magyar Nemzet
2023. 01. 25. 6:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz versenyzőket kitiltották a műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságról, de a magyar válogatottban négy is akad, egy ukrán és egyetlen magyar mellett. Vlasenko Alekszandr 2004-ben Tyumenyben született, és a 2021/22-es szezonban már a magyar színeket képviselte, a junior vb-n 27. lett, a felnőtt vb-n pedig a 29. helyen végzett. Pavlova Maria 2004-ben Moszkvában látta meg a napvilágot, és a tavalyi Eb-n Nagy Balázzsal a 11. helyen zárt, de a páros férfi tagja információink szerint összeveszett a hazai szakvezetéssel, és visszatér az Egyesült Államokba, ahol már korábban is korcsolyázott. Így Pavlovának új társat kellett keresnie. Így került a képbe az 1999-ben Szentpéterváron született Sviatchenko Alexei.

műkorcsolya
Már a műkorcsolya-Eb helyszínén Vlasenko Alekszandr és Láng Júlia, valamint edzőik, Sebestyén Júlia és Vidrai Szabolcs. Forrás: Instagram/sebestyenkse

Az Ignateva Mariia, Szemko Danijil Leonyidovics jégtáncos duó nem számít újoncnak a kontinensviadalon, egy éve a 18. helyen végzett az Európa-bajnokságon, a vb-n pedig 22. lett. Ignateva 2003-ban Jekatyerinburgban, Szemko 2000-ben Odesszában született, vagyis Ukrajnában. 

 Ignateva Mariia, azaz Mása olykor magyarul is ír az Instagram-oldalára. Forrás: Instagram/mmmarua

Szemko egyébként régóta Magyarországon él, a 2016-os junior vb-n már magyar színekben indult, akkor még Marton Villővel korcsolyázott, és ez a kettős 2020-ig együtt volt. Meg kell említeni, hogy a tavalyi Eb-n a párosoknál a Ioulia Chtchetinina, Magyar Márk duó hatodik lett, mi több, az előző évi vb-14. helyével kijutott a pekingi téli olimpiára, egyedül reprezentálva a magyar műkorcsolyasportot. Hatvanhat év elteltével jutott ki újra magyar páros téli olimpiára, ám mégsem léphetett jégre. Tudniillik Pekingben Magyar Márknál koronavírust diagnosztizáltak.  Ez egészen hihetetlen balszerencse volt, mert aznap a helyiek 67 ezer tesztet végeztek el, és egyedül a mi versenyzőnké lett pozitív! Magyar Márk 31 évesen be is fejezte a versenyzői pályafutását, a 27 éves Chtchetinina pedig jelenleg új párt keres, jövőre visszatérne a jégre, és továbbra is Magyarország színeiben versenyezne. Ő egyébként Oroszországban, Nyizsnyij Novgorodban született.

Láng Júlia 2003-ban kivételesen Magyarországon, Budapesten. Az első Eb-je előtt áll, de két világbajnokságon már szerepelt, ezeken 30. és 31. helyeket szerzett.

Láng Júlia. Forrás: Hunskate.hu

Így néz ki tehát jelenleg a magyar műkorcsolya és jégtánc helyzete a felnőtteknél; s olyan még nem volt, hogy négy honosított orosz és egy ukrán legyen a hatfős magyar Eb-csapatban. Az Eb-n egyébként minden indulónktól elvárás a kűrbe jutás, de párosban és jégtáncban a tízbe kerülés a cél, míg egyéniben két jó teljesítménnyel a 12–18. hely lehet a realitás.

Az idei kontinensviadalon, melyen az ukrajnai háború miatt nem indulhatnak az oroszok és a fehéroroszok, 36 nemzet 132 versenyzője lép jégre: 29 férfi, 31 női korcsolyázó mellett 13 páros és 23 jégtánckettős nevezett.  Egyéniben a legjobb 24, míg jégtáncban a legjobb húsz szerepelhet a kűrben, a párosoknál a kevés induló miatt mind a 13 duó továbbjut.

A műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság programja:

szerda:
páros – rövid program (Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei) 12.15
férfiak – rövid program (Vlasenko Aleksandr) 16.35

csütörtök:
nők – rövid program (Láng Júlia) 12.15
páros – kűr (Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei) 18.25

péntek:
jégtánc – ritmustánc (Ignateva Mariia, Szemko Danijil Leonyidovics) 12.15
férfiak – kűr (Vlasenko Aleksandr?) 17.00

szombat:
nők – kűr (Láng Júlia?) 12.00
jégtánc – kűr (Ignateva Mariia, Szemko Danijil Leonyidovics?) 17.30

vasárnap:
gála – 14.30

FRISSÍTÉS!

A párosoknál az olasz Sara Conti, Niccolo Macii kettős áll az élen a rövid programot követően. A Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei magyar duó a 13 induló között a hatodik helyről várja a kűrt. A páros kifejezetten tetszetős produkciót nyújtott, a programjában jól sikerült a dobott tripla Lutz, valamint a szinkronban végrehajtott háromfordulatos toe-loop is, az emelésekben sem volt hiba. Néha azért a szinkronnal akadtak problémák, és a halálforgás nem volt túl lendületes. Pavlováék azonban több mint négy pontot javítottak az eddigi legjobb rövid programjuk eredményén. Eredmények, páros rövid program: 1. Sara Conti, Niccolo Macii (olasz) 70,45; 2. Annika Hocke, Robert Kunkel (német) 67,08; 3. Alisa Efimova, Ruben Blommaert (német) 62,77; ...6. Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei 57,97.  A férfiaknál Vlasenko Alekszandr a rövid programban a 24. helyen végzett, így a kűrben is jégre léphet.  Az élen nagy fölénnyel a francia Adam Siao Him Fa áll. Eredmények, férfiak, rövid program: 1. Adam Siao Him Fa (francia) 96,53 pont, 2. Matteo Rizzo (olasz) 86,46, 3. Deniss Vasiljevs (lett) 84,81, ...24. Vlasenko Alekszandr 62,49.

Borítókép: Az Ignateva Mariia, Szemko Danijil Leonyidovics jégtáncos duónak már van nemzetközi rutinja (Forrás: Hunskate.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.