A világelső hihetetlen rekordja után bocsánatot kért

Döbbenetes dominanciát hozott a héten a dohai női tenisztorna. A világelső Iga Swiatek úgy védte meg a címét, hogy az egész versenyen mindössze öt játékot veszített. A lengyel klasszis ezzel megdöntötte az amerikai Chris Evert negyvenkét éves rekordját.

2023. 02. 19. 16:49
Iga Swiatek
Doha, 2023. február 18. A lengyel Iga Swiatek ünnepel a bajnoki trófeával, miután 6:3, 6:0 arányban legyõzte az amerikai Jessica Pegulát a 780 ezer dollár összdíjazású dohai keménypályás nõi tenisztorna döntõjében 2023. feburár 18-án. MTI/EPA/Nusad Szekkajil Fotó: MTI/EPA/Nusad Szekkajil
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iga Swiatek tavaly uralta a női teniszt. Harminchét meccses győzelmi sorozatot ért el, megnyerte a Roland Garrost és a US Opent, és úgy lett év végi világelső, hogy több mint duplaannyi ponttal zárt, mint a második helyezett Unsz Dzsábir. Swiatek olyat viszont nem tett 2022-ben, mint idén, a dohai WTA-versenyen.

Iga Swiatek, női világelső
A női világelső döbbenetes rekordot állított fel (Fotó: AFP/Ryan Lim)

A katari viadalon Swiatek első kiemeltként a második fordulóban csatlakozott a mezőnyhöz, s kiosztott egy 6:0, 6:1-et. Nem akárkinek, a tavalyi Australian Open-döntős Danielle Collins volt az áldozat.

Swiateknek a negyeddöntőben nem kellett pályára lépnie, az olimpiai bajnok Belinda Bencic sérülése miatt visszalépett a meccstől. Az elődöntőben ismét játszott Swiatek, és ezúttal a nyolcadik kiemelt Veronyika Kugyermetova kapott 6:0, 6:1-es verést.

A döntőben Jessica Pegula volt Swiatek ellenfele, aki idén a United-kupán legyőzte a lengyelt. Most három játékot nyert a robogó világelső ellen.

Iga Swiatek rekordot döntött, ő lett az első teniszező, aki úgy nyert versenyt a legmagasabb szinten, hogy az egész torna során csak öt játékot veszített.

A korábbi csúcsot a tizennyolcszoros Grand Slam-bajnok amerikai Chris Evert tartotta, aki 1981-ben, Luganóban hét játékot veszített a trófeáig vezető úton. Igaz, Swiateket segítette, hogy csak három meccset játszott Dohában, míg negyvenkét évvel ezelőtt Evert öt meccset vívott.

– Nagyon sokat jelent nekem ez a rekord. Persze a meccsek alatt nem a csúcsdöntés járt a fejemben, de nagyon jól mutatja, hogy milyen jól éltem az esélyeimmel és milyen nagy nyomás alatt tartottam az ellenfeleimet az egész versenyen. Ja, és bocsi, Chris – mondta Swiatek a domináns tornagyőzelme után.

Swiatek legszorosabb dohai meccsének összefoglalója

Borítókép: Iga Swiatek a dohai trófeával (Fotó: MTI/EPA/Nusad Szekkajil)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.