Hamilton elrugaszkodott kijelentésével még Wolff sem ért egyet

Lewis Hamilton már minden bizonnyal elfelejtette azokat az éveket, amikor a Mercedesszel egy csapat sem tudta felvenni a versenyt a Formula–1-ben. Legalábbis erre utalnak a hétszeres világbajnok szavai, aki elmondása szerint hosszú-hosszú pályafutása alatt még sosem látott a jelenleg éllovas Red Bullhoz fogható sebességű autót. Hamilton csapattársa, George Russell és a Mercedest irányító Toto Wolff nem teljesen osztja a rekordbajnok véleményét.

Magyar Nemzet
2023. 03. 21. 5:12
Ahead of Formula 1 Saudi Arabia Grand Prix Lewis Hamilton
JEDDAH, SAUDI ARABIA - MARCH 17: Lewis Hamilton of Mercedes attends the practice session ahead of the Formula 1 Saudi Arabia Grand Prix in Jeddah, Saudi Arabia on March 17, 2023. Saudi Arabia will host the second race of the season in the Formula 1 World Championship. Ayman Yaqoob / Anadolu Agency (Photo by Ayman Yaqoob / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP/Ayman Yaqoob

Lewis Hamilton már minden bizonnyal elfelejtette azokat az éveket, amikor a Mercedesszel egy csapat sem tudta felvenni a versenyt a Formula–1-ben. Legalábbis erre utalnak a hétszeres világbajnok szavai, aki elmondása szerint hosszú-hosszú pályafutása alatt még sosem látott a jelenleg éllovas Red Bullhoz fogható sebességű autót. Hamilton csapattársa, George Russell és a Mercedest irányító Toto Wolff nem teljesen osztja a rekordbajnok véleményét.

Az elmúlt évtizedekben többször is előfordult, hogy egy-egy istálló versenyautói kimagaslottak a mezőnyből, és a többiek hiába futottak utánuk, általában a domináló csapat pilótái között dőlt el a világbajnoki cím sorsa. A legutóbbi ilyen, hosszúra nyúlt időszakban a Mercedes uralkodott, amely 2014-től, a hibrid-éra kezdetétől zsinórban hét egyéni és nyolc konstruktőri vb-címmel gazdagodott. A mezőny messze leggyorsabb autójának fő haszonélvezője volt, aki mellett a versenyzők váltották egymást, de csak Nico Rosberg tudta megszerezni az orra elől a koronát egy alkalommal, a maradék hat bajnokságot a brit húzta be a Mercedes színeiben, és közben rekordok sorát döntötte meg. 

Hamilton azonban az előző idény kezdete óta az üldözők sanyarú sorsát éli, győzelmekről most nemigen álmodozhat, sőt, még a dobogós hely is nagy sikernek számít. A 38 éves versenyző talán már elfelejtette a sikerkorszakot, esetleg az elmúlt két évben bajnokságot nyert érdemeit próbálja kisebbíteni, mindenesetre szerinte a mostani Red Bullhoz hasonló autó még nem száguldozott a Formula–1-ben. Hamilton debütálásától fogva legalábbis, azaz 2007-től napjainkig.

– Egyértelműen kijelenthetem, hogy sosem láttam még ilyen gyors autót, főleg a mezőny többi versenygépéhez képest mérve – hüledezett a hétszeres vb-győztes. – Amikor mi gyorsak voltunk, akkor sem voltunk ennyire gyorsak. Amikor Verstappen (a szaúdi futamon – a szerk.) készült megelőzni engem, nem is próbálkoztam védekezni, mert elképesztő volt a sebességkülönbség köztünk.

Hamilton csapattársa, George Russell azért nem ment ennyire messzire. Már csak azért sem, mert a brit pilótának a jelenlegi Red Bull-uralom a 2014-es szezont juttatta eszébe, amikor a Mercedes volt hasonló helyzetben.

– Elismerésre méltó, amit a Red Bull csinál. Én úgy látom, hogy a 2014-es Mercedes óta senkinek nem volt ekkora előnye a többi csapathoz képest. Ezért most a mezőnyben mindenkinek keményen kell dolgoznia, hogy megértse, miért van ennyire lemaradva a Red Bulltól, majd ledolgozza a hátrányt – vélekedett Russell, aki az ezüstnyilak sikerkorszakáról éppen lemaradt, 2022-ben igazolta le őt a Mercedes.

 

Toto Wolff csapatfőnökként viszont az első sorból élvezhette a győzelmeket az elmúlt évtizedben, és úgy látja, a Red Bull hasonló úton jár, mint a német istálló 2014-től kezdődően.

– Azokban az években mi is ennyire erősek voltunk – vallotta be Wolff a szaúdi futam napján. A Mercedes akkoriban sokszor megkapta, hogy egyeduralmával tönkreteszi a száguldó cirkuszt, de Wolff nem akart ilyen véleményt megfogalmazni a riválisról, sőt, váratlanul dicsérni kezdte a Red Bullt.

– Ez teljesítményalapú sportág. A Formula–1-et az teszi különlegessé, hogy nagyon keményen kell dolgozni a győzelemért, de az mindig megérdemelt. Itt a szórakoztatás csak a sport után következik. Még ha a show-t tekintve nem is előnyös, hogy mindig ugyanaz a csapat nyer, ez azért van így, mert ők jó munkát végeztek, mi pedig nem. Persze mindannyian azt akarjuk, hogy a Formula–1 szórakoztató legyen, ezért a mi kötelességünk, hogy ledolgozzuk a hátrányunkat, és csatára késztessük őket – szögezte le Wolff.

Borítókép: Lewis Hamilton Szaúd-Arábiában (Fotó: AFP/ANADOLU AGENCY /AYMAN YAQOOB)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.