Áll a bál a Red Bullnál, mindkét pilóta fortyog

A Formula–1-es idény mindkét versenyhétvégéjét kettős győzelemmel zárta a Red Bull. Gondolhatnánk, hogy boldogság és nyugalom honol az istálló garázsában, ám korántsem ez a helyzet. A vasárnapi Szaúd-arábiai Nagydíjat követően a csapat mindkét pilótája, Max Verstappen és Sergio Pérez is felháborodva nyilatkozott.

Magyar Nemzet
2023. 03. 20. 13:39
F1 Grand Prix of Saudi Arabia Max Verstappen Sergio Pérez
JEDDAH, SAUDI ARABIA - MARCH 19: Race winner Sergio Perez (R) of Mexico and second placed Max Verstappen (L) of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing celebrate on the podium during the F1 Grand Prix of Saudi Arabia at Jeddah Corniche Circuit on March 19, 2023 in Jeddah, Saudi Arabia. Ayman Yaqoob / Anadolu Agency (Photo by Ayman Yaqoob / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig – időmérős nehézségeitől eltekintve – tökéletesen alakul a Red Bull idénye. Bahreinben és Szaúd-Arábiában is az övék lett a dobogó felső két foka, a lehetséges 88-ból 87 pontot begyűjtöttek, és a csapat mindkét pilótája nyert egy-egy versenyt. 

A „testvéries osztozkodással” azonban nem mindenki elégedett. Annak ellenére, hogy csak a 15. helyről rajtolt, Verstappen vasárnap is szeretett volna harcba szállni a győzelemért. A címvédő át is verekedte magát a mezőnyön, és egy biztonsági autós szakasznak köszönhetően a dobogós helyen autózókra is felzárkózott, míg az addig magabiztosan vezető Sergio Pérez előnye hirtelen elillant. Verstappennek a csapattársa első helyére fájt a foga, de mivel a holland valamilyen furcsaságot észlelt az autón, és hosszan panaszkodott rá, a Red Bull vezetősége úgy döntött, hogy nincs értelme a kockáztatásnak, érjen célba mindkét pilóta – ezért nem adott engedélyt a csatározásra.

Verstappen nem volt elégedett a csapat döntésével, és ezt nem rejtette véka alá.

– Természetesen a csapatnál mindenki elégedett, én viszont személy szerint nem vagyok az. Nem azért versenyzek, hogy a második legyek. Keményen dolgozunk azért otthon és a gyárban is, hogy a lehető legjobb formában legyünk. A futamon aztán fel kellett zárkóznom, amit nem is bánok, de ha a világbajnoki címért megy a csata, és úgy tűnik, hogy mindössze két autó van versenyben érte, akkor biztosítanunk kell, hogy mindkét autó megbízható legyen – húzta alá a 25 éves pilóta.

 

 

 

Összezördülés egy pont miatt

A szaúdi futam utolsó körében Verstappen megfutotta a leggyorsabb kört és bezsebelte az ezért járó extra pontot is. A Viaplay kérdésére utólag elárulta, a kármentés jegyében mindenképpen fontosnak tartotta ennek megszerzését.

– Rettenetes napom volt szombaton. Ha második leszel, mindenképp akarod az extra pontot. Csapatként jobban kell teljesítünk, hogy ne legyenek gondjaink, úgy teljesen másképp nézhetett volna ki a versenyem. Sikerült minimalizálnunk a veszteséget, bár inkább nyernünk kellett volna – tette hozzá Verstappen.

Igen ám, ez viszont szúrja Pérez szemét, aki abban a hiszemben haladt át a célvonalon, hogy övé az extra pont – így egyébként a mexikói lett volna a tabella éllovasa is, míg most Verstappen vezet egy ponttal. Pérez az istálló utasítására visszavett a tempóból, nem érti, hogy csapattársa miért nem tette ezt.

– Két körrel a leintés előtt rákérdeztem a leggyorsabb körre, azt mondták a rádión, hogy az enyém, és ezután is tartsam a meghatározott tempót. Azt gondoltam, hogy Max is ugyanilyen utasítást kapott. Meg kell beszélnünk a történteket, mert én más információkat kaptam, és emiatt nem léphettem rá a gázra a végén – magyarázta Pérez, hozzátéve, szerette volna elkerülni, hogy műszaki probléma lépjen fel a Red Bullnál. – Csak biztosra akartam menni, hogy minden rendben lesz az autóval. Valamilyen furcsa vibrációt éreztem, aztán természetesen eszembe jutott, hogy mi történt Max autójával szombaton, és szerintem a csapatnál is erre gondoltak. Szóval az volt a lényeg, hogy mindkét autó befejezze a futamot, és a lehető legtöbb pontot gyűjtsük össze. 

Pérez idén végre szeretne kilépni kétszeres világbajnok csapattársa árnyékából. Ennek hangot is adott hétfőn a Twitteren, majd rövid időn belül törölte a bejegyzést. A poszt eredeti szövege ez volt:

„Nehezebb futam volt, mint amire számítottam, de összességében boldog vagyok, hogy ötödszörre győztem a Formula–1-ben. A csapat eredményének is nagyon örülök. Továbbra is nagyon keményen fogunk dolgozni, mert világbajnok akarok lenni.” 

Később újra megosztotta ezt a néhány sort, azonban az utolsó félmondatot kihagyta a szövegből – már nem akar világbajnok lenni?

Borítókép: Max Verstappen (balra) és Sergio Pérez a szaúdi dobogón (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Ayman Yaqoob)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.