időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo

Új Mercedes-filozófia: nem baj, ha a Red Bullt másolják, csak nyerjenek

Magyar Nemzet
2023.03.19. 14:33 2023.03.19. 18:11
Új Mercedes-filozófia: nem baj, ha a Red Bullt másolják, csak nyerjenek

A Formula–1-es Mercedes istállónál belefáradtak a több mint egy éve tartó sikertelenségbe. A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton emiatt időről időre a kollégáit kritizálja, Toto Wolff csapatfőnök pedig azt sem bánná, ha a tervezőmérnökök a „szomszédoknál” inspirálódnának.

Lewis Hamilton az elmúlt napokban többek között azzal is foglalkozott, hogy egy korábbi nyilatkozatát megmagyarázza. A hétszeres világbajnok ugyanis felemlegette, hogy az idei autó tervezésénél ő rávilágított a tavalyi járgány hibáira, de a mérnökök nem hallgattak rá.

– Vezettem már éppen elég versenyautót a pályafutásom során, hogy tudjam, mire van benne szükség és mire nem. Most jött el az a pont, amikor a csapatnál fel kellene vállalniuk, hogy tényleg nem hallgattak rám, és nem ott tartunk, ahol kellene – fogalmazott Hamilton a BBC podcastjában.

A brit azóta elmondta, megbízik a Mercedesben, és nem tudja magát más csapatnál elképzelni. Gondolhatnánk, hogy csak a frusztráltság beszélt belőle, amikor a kollégáira panaszkodott, hiszen az előző idényhez hasonlóan most sem tartanak ott, ahol szeretnének, Hamilton a szaúdi időmérő után (ahol csak a nyolcadik helyet szerezte meg csapattársa, George Russell negyedik helyével szemben) elárulta, nem frusztrált, egyszerűen csak nincs összhangban az autójával.

– Nem igazán vagyok frusztrált. Az autónk most olyan-amilyen, és láthatjuk, hogy George remek munkát végzett a volánjánál – örülök neki, hogy a második sorból rajtol. Ez alapján látható, hogy a teljesítmény benne van az autóban, én viszont nem vagyok összhangban vele, bármit is csinálok vagy változtatok. Egyszerűen nincs önbizalmam, amikor benne ülök, szóval kicsit tanácstalan vagyok.

 

 

Wolff megértené, ha Hamilton távozna

Habár Lewis Hamilton kijelentette, hogy eszében sincs távozni, Toto Wolff megértené, ha pilótája küszködés miatt odébbállna. 

– Nem gondolom, hogy Lewis elhagyná a Mercedest. Ugyanakkor ha pilótaként újra világbajnok szeretne lenni, akkor biztosra kell mennie, hogy versenyképes autója van. Ha mi nem tudjuk megmutatni neki, hogy tőlünk megkaphatja ezt az autót a következő években, akkor máshol is körül kell néznie. Nem hiszem, hogy most ezt csinálná, de nem fújnék rá, ha egy-két éven belül mégis megtenné – magyarázta a csapatfőnök.

Természetesen a Mercedes szeretné elkerülni ezt az eshetőséget, és az istálló dolgozói minden erejükkel azon vannak, hogy visszatérjen az elmúlt évtized dicső korszaka. Ennek érdekében koncepciót váltanak, és átalakítják az autójukat. Wolffot még az sem zavarná, ha a jelenleg vezető Red Bullt koppintanák, csak térnének már vissza az élre.

– Nincs dogmánk arról, miképpen kellene kinéznie az autónak. A lényeg az, hogy ez legyen a lehető leggyorsabb versenygép. Ha pedig úgy néz ki, mint a Red Bull, az sem érdekel. Csak legyen gyors. Nem fogok szégyenkezni miatta, ha gyors lesz, és közben a Red Bullra hasonlít – húzta alá az osztrák szakember.

A vasárnap 18 órakor kezdődő Szaúd-arábiai Nagydíj előtt mindenesetre jobbak a kilátásaik, mint két hete Bahreinben. Charles Leclerc (Ferrari) hátrasorolásának köszönhetően George Russellé Dzsiddában a harmadik rajtkocka, tehát a dobogós helyezésért is harcban lehet a futamon. Miközben a szezonnyitón az ötödik (Hamilton) és a hetedik hellyel (Russell) kellett megelégedniük a Mercedes versenyzőinek.

Borítókép: Lewis Hamilton és a Mercedes egyelőre csak keresik, de nem találják a helyes irányt (Fotó: MTI/AP/Luca Bruno)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.