A Red Bull verhetetlen, Alonso koccant, majd parádézott

A Red Bull versenytempójától messze elmaradnak a riválisok, így az osztrák istálló rendkívül sima kettős győzelmet ünnepelt vasárnap a Formula–1-es idénynyitó Bahreini Nagydíjon. A címvédő Max Verstappen mögött Sergio Pérez futott be másodikként, az új csapatánál való bemutatkozásán pedig a 41 éves Fernando Alonso bizonyította, hogy jó bor módjára nemesedik, és a harmadik helyre repítette az Aston Martint.

2023. 03. 05. 17:52
null
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen competes during the Bahrain Formula One Grand Prix at the Bahrain International Circuit in Sakhir on March 5, 2023. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A végletekig izgalmas csatát hozott az idény első időmérő edzése, az első két szakasz alapján öt pilóta is esélyes volt a pole pozícióra. Végül (Red Bull) diadalmenete folytatódott, ő szerezte meg az első rajtkockát , a három topcsapat és a feltörekvő Aston Martin versenyzői pedig kibérelték maguknak az első négy sort: Verstappen mögött Sergio Pérez (Red Bull), Charles Leclerc, Carlos Sainz (mindkettő Ferrari), Fernando Alonso (Aston Martin), George Russell, (mindkettő Mercedes) és Lance Stroll (Aston Martin) volt a sorrend.

Verstappen a rajt után senkitől sem zavartatva megőrizte az első helyét, mögötte viszont folyt a harc. Pérez Ferrari-szendvicsbe került, Leclerc könnyedén el is ment mellette, Sainz maradt negyedik. Hamilton Russellt átugorva feljött az ötödik helyre, Alonsót pedig csapattársa, Stroll találta el, de nem történt nagy baj, azon kívül persze, hogy a spanyolok kétszeres világbajnoka visszaesett hetediknek.

Az éllovas holland egy szempillantás alatt meglépett az üldözőitől. Mögötte is nyugalom honolt, a tizedik körig csendben köröztek a pilóták, amikor is Pierre Gasly (Alpine) megnyitotta a kerékcserék sorát. Hamilton a 13. körben hajtott ki a bokszba, eközben pedig Alonso visszavette a helyét Russelltől. A következő körökben az élmezőny többi tagja is új abroncsokat kapott, és közülük csak a Red Bull választotta másodszorra is a lágy keveréket.

 

Pérez a gyorsabb gumikon közelebb férkőzött Leclerc-hez, a 26. körben pedig le is vadászta a monacóit. A második kerékcsere után nem módosult a sorrend, de az Aston Martinok rövidesen átugrották a Mercedeseket, Alonso Hamiltont, Stroll pedig Russellt előzte.

A Ferrari tavalyi balszerencse-sorozata idén Bahreinben is folytatódott, Leclerc vörös paripája a 41. körben felmondta a szolgálatot. Csapattársa kiesése után Sainz örökölte volna meg a harmadik helyet, ehelyett azonban a honfitárs megelőzésével Alonso kaparintotta meg azt. Sainz ezután Hamiltont kapta meg a nyakába. A brit hosszú körökön keresztül üldözte a riválist, de az előzés elmaradt.

Alonso előzése felvillanyozta az Aston Martin szerelőjét: 

A Red Bullokra senki nem jelentett veszélyt. Bár a kvalifikáción még a riválisok többé-kevésbé tudták velük tartani a tempót, de – a várakozásoknak megfelelően – a hosszú etapokon messze az osztrákok a leggyorsabbak. Vasárnap hatalmas előnnyel húzták be a kettős győzelmet, Verstappen 36. alkalommal végzett az élen Formula–1-ben. Pérezé és az Aston Martinnál való debütálásán parádézó Alonsóé lett a másik két dobogós hely, pontokat pedig még Sainz, Hamilton, Stroll, Russell, Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Pierre Gasly (Alpine) és Alexander Albon szerzett (Williams).

A nap vesztese címét a büntetéseket halmozó Esteban Ocon (Alpine) érdemelte ki. A francia versenyző a kilencedik helyről indult, de már a rajtrácsra sem a megfelelő módon parkolt le, emiatt öt másodperces büntetést gyűjtött be. A bokszban aztán az Alpine szerelői túlbuzgók voltak, és ahelyett, hogy megvárták volna, míg Ocon letölti a büntetését, idő előtt dolgozni kezdtek az autón. A 26 éves versenyző így újabb tíz másodpercet kapott, és ha ez nem lett volna elég, Ocon átlépte a bokszutcában megengedett sebességhatárt. Mondanunk sem kell, ezért ismét büntetés lett a jutalma, ezúttal öt másodperc. Ocon az előre helyett hátrafelé haladt, végül célba sem ért: az Alpine megkegyelmezett neki, és kihívta a franciát, hogy parkoljon le a bokszba.

A világbajnokság két hét múlva Szaúd-Arábiában folytatódik.

Végeredmény, Bahreini Nagydíj, Szahír (57 kör, 308,280 km, a pontszerzők):
 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:33:56.736 óra
 2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 11.987 másodperc hátrány
 3. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 38.637 mp h.
 4. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 48.052 mp h.
 5. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 50.977 mp h.
 6. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 54.502 mp h.
 7. George Russell (brit, Mercedes) 55.873 mp h.
 8. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 1:12.647 mp h.
 9. Pierre Gasly (francia, Alpine) 1:13.753 mp h.
10. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 1:29.774 mp h.
leggyorsabb kör: 1:33.996 perc, Csou Kuan-jü (Alfa Romeo)

A vb-pontversenyek állása 1 futam után (még 22 van hátra):

versenyzők:
 1. Verstappen 25 pont
 2. Pérez 18
 3. Alonso 15
 4. Sainz 12
 5. Hamilton 10
 6. Stroll 8
 7. Russell 6
 8. Bottas 4
 9. Gasly 2
10. Albon 1

csapatok:
 1. Red Bull 43 pont
 2. Aston Martin 23
 3. Mercedes 16
 4. Ferrari 12
 5. Alfa Romeo 4
 6. Alpine 2
 7. Williams 1


Borítókép: Max Verstappen a Bahreini Nagydíjon (Fotó: AFP/Pool/Andrej Isakovic)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.