Ecclestone súlyos titka: vb-győzelemhez segítette Hamiltont

Bernie Ecclestone, a Formula–1 egykori vezérigazgatója bánja egy korábbi tettét, amivel hozzájárult ahhoz, hogy – Michael Schumacherrel osztozva – Lewis Hamilton rekordbajnoknak mondhatja magát a királykategóriában.

Magyar Nemzet
2023. 03. 02. 20:04
AUTO - FIA PRIZE GIVING - VIENNA 2016 Bernie Ecclestone Lewis Hamilton
HAMILTON Lewis (gbr) Mercedes GP MGP W07 ECCLESTONE Bernie ambiance portrait during the FIA Prize Giving at Vienna the december 02 2016 - Photo Antonin Vincent / DPPI (Photo by ANTONIN VINCENT / DPPI Media / DPPI via AFP) Fotó: DPPI via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

hétszeres világbajnok. A rajongói szerint talán egy nyolcadik is kijárt neki (emlékezhetünk rá, a 2021-es szezon vitatott döntésekkel és sikerével ért véget), de a Formula–1 egykori első embere, Bernie Ecclestone úgy véli, a britnek már így is eggyel több címe van a kelleténél.

Ecclestone-nak jó oka van arra, hogy ezt mondta: 2008-ban aktívan tett arról, hogy Hamiltoné legyen a korona. Utólag már bánja, hogy így történt, de nincs mit tenni. Legfeljebb meggyónhatja a bűneit, ahogy azt most meg is tette.

Az F1-insider.com-nak adott interjújában felidézte a 2008-as Szingapúri Nagydíjat, amit Fernando Alonso annak köszönhetően nyerhetett meg, hogy csapattársa, Nelsinho Piquet direkt a falba vezette a Renault-t, és emiatt biztonsági autós szakasz következett.

A „crashgate” néven elhíresült botrány azonban csak egy évvel később robbant ki, a szándékosságra csak ekkor derült fény. Ecclestone és Max Mosley versenyigazgató viszont már jóval azelőtt értesültek a baleset valódi okáról, de megtartották maguknak a titkot.

– Úgy döntöttünk, hogy nem teszünk semmit, meg akartuk védeni a Formula–1-et egy nagy botránytól – indokolt Ecclestone. – Ezért meggyőztem a korábbi pilótámat, Nelson Piquet-t, hogy maradjon csendben. Akkoriban az volt a szabály, hogy a világbajnokság végeredménye megmásíthatatlan az FIA év végi díjátadó ceremóniáját követően. Szóval Hamilton megkapta a trófeát, és ezzel minden rendben volt.

 

„Elcsalták Massa vb-címét”

A 92 éves üzletember ma már úgy látja, másképp kellett volna eljárni, nevezetesen törölni a szingapúri futam végeredményét. Hamilton a harmadik helyével hat pontot szerzett a McLaren-Mercedes volánja mögött, a másik bajnoki aspiráns, a pole pozícióból indult Felipe Massa viszont nagyon szerencsétlenül járt, és egy bokszutcai malőr miatt csak a 13. helyen futott be, így pont nélkül maradt. 

Az idény végén csak egy pont döntött Hamilton javára, tehát ha törlik a Szingapúri Nagydíj végeredményét, Massa ülhetett volna fel a trónra.

– Elég információnk volt, hogy vizsgálatot indítsunk az ügyben. A szabályok szerint ebben a helyzetben törölnünk kellett volna a szingapúri futam eredményét. Vagyis nem kaptak volna pontot a versenyzők, összességében pedig Felipe Massa lett volna a világbajnok Lewis Hamilton helyett.

Ecclestone hozzátette, máig sajnálja Massát, amiért nem ő lett 2008 világbajnoka.

– Megnyerte a hazai versenyét Sao Paulóban, mindent jól csinált. Kicsaltak a kezéből egy megérdemelt világbajnoki címet, miközben Hamilton a világ legszerencsésebb embere volt, és így nyerte meg az első vb-titulusát.

A Formula–1 egykori vezetője ezután nyomatékosította, Hamilton nem érdemli meg, hogy rekordbajnoknak nevezzék.

Ma már másképp döntenék. Ezért az én szememben az egyetlen rekordbajnok, még akkor is, ha a statisztikák mást mondanak

– szögezte le Bernie Ecclestone, aki viszont a kétszeres világbajnok Max Verstappent nagyra tartja. A hollandot szerinte már Schumacherrel és Hamiltonnal egy lapon lehet emlegetni.

Borítókép: Bernie Ecclestone (balra) és Lewis Hamilton az FIA 2016-os díjátadó gáláján (Fotó: AFP/DPPI Media/Antonin Vincent)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.