Horrorbukás után eufória, a végét így képzelte a házigazda

Véget értek a síugróversenyek a planicai északisí-világbajnokságon. Az utolsó két számban hazai győzelem született, pedig a szlovének számára nagyon rosszul kezdődött a második, nagysáncos hét. Peter Prevc már kijöhetett a kórházból, honfitársai pedig aranyérmekkel kedveskedtek neki.

Magyar Nemzet
2023. 03. 04. 19:16
Anze Lanisek
Anze Lanisek síugrás északisí-világbajnokság Planica 2023 Fotó: Twitter/FIS Ski Jumping
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovének már a világbajnokság előtt tudták, hogy az északisí-világbajnokság három sportága – sífutás, síugrás, északi összetett – közül csak a síugrás versenyein remélhetnek hazai érmeket. Az idei szezon alapján Anze Lanisek jó szereplésében bízhattak leginkább, de a 2016-os sírepülő-világbajnok, Peter Prevc is hős Szlovéniában.

Peter Prevc Planica 2023
Peter Prevc így hagyta el a vb helyszínét (Fotó: Reuters/Borut Zivulovic)

Prevc azonban kis híján tragikus hős lett Planicában. A második héten használt létesítményen, a nagysáncon edzésen óriási bukott.

A síugró Prevc testvérek közül három is ugrott a hazai világbajnokságon, Peter öccse, Domen éppen a sorára vált, a sánc tetejéről figyelhette bátyja horrorbalesetét.

Peter Prevcot hordágyon szállították el a helyszínről a szerdai bukás után, de jó hír, hogy azóta már elhagyhatta a kórházat.

A további versenyzésről természetesen le kellett mondania, a szlovének viszont, talán éppen honfitársuk tiszteletére, nagyon összeszedték magukat, azok után, hogy a négy normálsáncos versenyen Szlovénia mindössze egy bronzérmet szerzett, a vegyes csapatok viadalán.

A nagysáncos egyéni világbajnok meglepetésre Timi Zajc lett, majd szombaton, a várható óriási hangulatot is meglovagolva a férfiak csapatversenyét is megnyerte Szlovénia.

Az ünneplő Lanisek, Zajc, Lovro Kos és Ziga Jelar pedig odahívta a közönség elé a csapatból kimaradt Domen Prevcot is, egyértelmű bajtársias üzenetként.

Szlovénia mögött a második helyen Norvégia, bronzérmesként Ausztria zárt. Németország csak ötödik lett, viszont a síugrás éremtáblázatán három arannyal az élen végzett.

Borítókép: Anze Lanisek ugrásával lett biztos a szlovén csapatarany (Fotó: Twitter/FIS Ski Jumping)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.