Tökéletes vb: Bö és Klaebo helyett honfitársuk érte el

A különböző sísportokban Norvégia szinte kivétel nélkül vezető szerepet tölt be. A biatlonosok között Johannes Thingnes Bö, a sífutók versenyén Johannes Hösflot Klaebo akkora klasszis, hogy a maga világbajnoksága előtt képesnek tartották akár arra is, hogy valamennyi versenyszámot arannyal zárjon. Nekik ez nem jött össze, Jarl Magnus Riiber viszont északi összetettben megcsinálta.

2023. 03. 04. 15:36
Jarl Magnus Riiber északi összetett
északisí-világbajnokság Planica 2023 Fotó: NordicFocus/Thibaut
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rengeteg klasszisa van a norvégoknak a különböző sísportokban. Jarl Magnus Riiber nem a legismertebb közülük, ő ugyanis a mostoha sorsú északi összetett kiválósága. A huszonöt éves Riiber azonban véghezvitte azt, amire biatlonban Johannes Thingnes Bö és sífutásban Johannes Hösflot Klaebo nem volt képes: valamennyi versenyszámban megszerezte az aranyérmet a világbajnokságon.

RIIBER, Jarl Magnus Riiber
Jarl Magnus Riiber (középen) négy aranyérmet nyert a vb-n (Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader)

A planicai északisí-világbajnokságnak még így sem biztos, hogy Riiber lesz a legeredményesebb sportolója, hiszen esetében a söprés négy aranyérmet jelent, a férfi sífutók között Klaebo és Simen Hegstad Krüger is három győzelemnél jár a vasárnapi 50 kilométer előtt.

Riiber pekingi drámája

Jarl Magnus Riiber az elmúlt négy évben egyeduralkodó volt az északi összetett világkupában, huszonöt éves létére már övé a legtöbb futamgyőzelem a sorozat történetében.

A tavalyi, pekingi olimpia azonban óriási csalódással zárult számára. Riiber a lehető legrosszabbkor kapta el a koronavírust, így az egyik egyéni versenyről és a váltóaranyról lemaradt.

A másik egyéni versenyen ugyan rajthoz állt, de egyrészt érezhetően nem volt csúcsformában, ráadásul még el is tévedt.

Hibátlan vb a családi gyász után

Planicába, az idei világbajnokság helyszínére szintén nem a legjobb előjelekkel érkezett. A februári versenyeket részben betegség, részben családi gyász miatt kihagyta.

Riiber kilencvenkét éves nagypapája és kilencvenéves nagymamája együtt aludtak el egyik este, és egyikük sem ébredt már fel az álmából.

A norvég klasszis rájuk emlékezett, amikor az első planicai versenyt, a normálsáncos egyéni viadalt megnyerve az égre mutatott.

Azt a sikert követően pedig az első ízben megrendezett vegyesváltót és a hagyományos férfiváltót is megnyerte Norvégiával. Utóbbi volt nehezebb, az utolsó körben össze is akadt a német befutóemberrel, Julian Schmiddel, de behozta a csapatát az első helyre.

Majd szombaton, a zárószámban már az ugrás során akkora előnyt szerzett, hogy a sífutásban esélye sem volt senkinek arra, hogy utolérje Riibert.

Ezt ő is demonstrálta: a célegyenes előtt megállt, és körbenézett, hogy lát-e valakit.

A norvég kiválóság összehozta a tökéletes világbajnokságot, négy számban négy aranyat nyert, összességében pedig már nyolc vb-címnél jár, ennyit még soha senki nem szerzett északi összetettben.

Riiber síugrással folytatja?

Az északi összetett a téli sportok öttusája, komoly hagyományai ellenére manapság nehezen eladható. A 2030-as téli olimpia előzetes programjában nem is szerepel, noha eddig még nem rendeztek téli játékokat a sportág nélkül.

De ha mégis kikerül a programból az északi összetett, Riiber sokak szerint a síugró-specialisták között is megállná a helyét. Márpedig a norvégok síugrásban eddig egyetlen aranyat sem nyertek a planicai vb-n.

Borítókép: Jarl Magnus Riiber mind a négy versenyszáma végén ünnepelhetett (Fotó: NordicFocus/Thibaut)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.