A visszavonult királynő stratégiáját követte az utód

A női sífutók számára véget ért a planicai északisí-világbajnokság. A leghosszabb versenyszámukban Ebba Andersson ugyanúgy nyert, ahogy az elmúlt években Therese Johaugtól szoktuk meg. Andersson két egyéni aranyéremmel zárta a vb-t.

Magyar Nemzet
2023. 03. 04. 14:40
Ebba Andersson
Planica, 2023. február 25. A gyõztes svéd Ebba Andersson ünnepel, miután megnyerte a nõi sífutók 7,5+7,5 kilométeres síatlon számát a szlovéniai Planicában zajló északisí-világbajnokságon 2023. február 25-én. MTI/AP/Matthias Schrader Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női sífutók távolsági versenyei nagyobb izgalmakat ígértek idénre az elmúlt években megszokottaknál, miután Therese Johaug az előző idény végén visszavonult. A planicai északisí-vb-n viszont éppen olyan képet mutatott a nők leghosszabb, harminc kilométeres versenye, mint Johaug fénykorában, a norvég klasszis szerepét a svéd Ebba Andersson vette át.

Andersson még a klasszikus stílusban futott verseny első felében ellépett a mezőnytől, s innentől kezdve szinte végig folyamatosan növelte előnyét, majdnem egy perccel előbb ért célba, mint az ezüstérmes norvég Anne Kjersti Kalvaa. A svédek Frida Karlsson révén a bronzot is megszerezték, a negyedik helyen nagy meglepetésre Linn Svahn zárt, aki ezúttal sokkal jobb örült ennek a pozíciónak, mint a sprint után.

A huszonöt éves Andersson  lett a világbajnokság legeredményesebb női sífutója, hiszen korábban bukása ellenére a síatlont is megnyerte, míg a 10 kilométeres egyenkénti indításos versenyben és a váltóban is bronzérmet nyert.

Utóbbi a dobogó ellenére nagy csalódás volt a svédek számára, hiszen a négy egyéni versenyszámban a lehetséges tizenkét éremből kilencet, köztük három aranyat megszereztek, csapatként mégsem sikerült az élen zárniuk, Norvégia és Németország is legyőzte a svéd váltót.

A férfiaknál a norvégoknak eddig még nem kellett kudarcot átélniük, a söpréshez a zárószám, a vasárnapi 50 kilométeres verseny hiányzik még.

Borítókép: Ebba Andersson két arannyal zárta a vb-t (Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.