Klaebo élete legkönnyebb világbajnoki aranyérmét nyerte

Ötből öt: továbbra is minden aranyat besöpörtek a norvégok férfi sífutásban a planicai északisí-világbajnokságon. A férfiváltó negyven kilométeréből harminckilencet teljesen a többiek előtt töltött az aktuálisan pályán lévő norvég, a legnagyobb klasszis, Johannes Hösflot Klaebo befutóemberként kis túlzással könnyed átmozgató edzést tarthatott magának a vasárnapi zárószámra.

2023. 03. 03. 14:21
Hans Christer Holund norvég váltó
sífutás északisí-világbajnokság 2023 Planica Fotó: Sportschau.de
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A verseny előtt is minden jel arra utalt, hogy a norvég férfi sífutóváltó verhetetlen lesz a planicai világbajnokságon. Az összeállítással sem bíztak semmit a véletlenre: Hans Christer Holund, Paal Golberg, Simen Hegstad Krüger és Johannes Hösflot Klaebo négyesével a többi csapat meg sem próbálta felvenni a versenyt.

Holund első emberként szinte azonnal ellépett a másik tizennégy csapattól, végül 25 másodperces előnyt épített ki az első tíz kilométer végére. A dobogóesélyesek közül az olaszok Dietmar Nöckler bukásával már ekkor elszálltak.

A második emberek közül a finn Iivo Niskanen volt a legerősebb – aki talán egyedüliként beleszólhat vasárnap, 50 kilométeren az aranyért zajló norvég háziversenybe –, több mint fél perc előnnyel megalapozta csapatának az ezüstérmet, de a norvégokon csak két másodpercet tudott hozni.

A többiek csak a bronzért csatáztak, amelyet végül Németország szerzett meg. Pedig a második emberük, Janosch Brugger húsz másodpercre leszakadt az üldözőktől, Jonas Dobler azonban visszazárkózott, majd a befutóember, Friedrich Moch lehajrázta a franciák hegymászásban erős, de sprintben kevésbé gyors negyedik emberét, Jules Lapierre-t.

A norvégok mindeközben a saját kényelmes tempójukkal magabiztosan őrizték az előnyt, Klaebo már simán megtehette, hogy időt veszített a mögötte haladó, nála egyébként szerényebb képességű sífutókkal szemben.

– Szép verseny volt. Integethettem, beszélgethettem az edzőkkel, és begyűjthettem a norvég zászlót – mondta karrierje legkönnyebb világbajnoki címe után Klaebo.

Vasárnap nehezebb dolga lesz, ha végre meg akarja szerezni 50 kilométeren is az első vb-aranyát.

Borítókép: Hans Christer Holund a verseny elején még látótávolságban volt a többiek számára (Fotó: Sportschau.de)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.