„Tiétek az arany, srácok!” – újabb pozitív esetek Pekingben

Csak szombaton osztják ki az első érmeket a pekingi téli olimpián, viszont egyre bővül azoknak a köre, akik pozitív PCR-teszt miatt az esélyt sem kapják meg. Néhány versenyszám ötkarikás versenyét egyre nehezebb komolyan venni.

2022. 02. 04. 9:25
Jarl Magnus Riiber
Jarl Magnus Riiber of Norway competes to win gold during the 10 km Gundersen Normal Hill event of the Men's FIS Ski Nordic Combined World Cup in Ramsau am Dachstein, Austria on December 19, 2021. (Photo by GEORG HOCHMUTH / APA / AFP) / Austria OUT Fotó: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jarl Magnus Riiber négy éve, Phjongcshangban mind a két egyéni számban negyedik lett. A norvég északi összetettes azóta uralta a sífutásból és síugrásból álló sportágát, az elmúlt három idényben nagy fölénnyel nyerte meg a világkupa-sorozatot, és idén is csak azért nem vezet, mert kisebb sérülés miatt négy futamot is kihagyott.

Az olimpián azonban megint pórul járt Riiber: pozitív lett a PCR-tesztje, így a február 9-i, normál sáncos versenyről biztosan lemarad. A norvég versenyző az Instagramon üzent riválisainak.

– Tiétek az arany, srácok!

Riiber bejegyzésére több riválisa is szomorú fejjel reagált, köztük a címvédő, Eric Frenzel. Egy norvég síugróedző azonban úgy tudja, hogy azóta a német versenyzőnek is pozitív lett a PCR-tesztje, ahogy honfitársának, Terence Webernek is.

Amennyiben ez az információ helytálló – a németek hat, általuk egyelőre meg nem nevezett fertőzött olimpikonról számoltak be –, akkor a vk-pontverseny első hét helyezettjéből négy kihagyja az olimpia első versenyszámát a koronavírus miatt, miután az észt Kristjan Ilves pozitív vírustesztjét már korábban megerősítették.

Riiber csapattársait közeli kontaktnak minősítették, ám ők részt vehetnek a versenyen, ha az ilyenkor kötelező napi két PCR-teszt egyike sem hoz náluk pozitív eredményt. Az elkülönített sportolók abban bízhatnak, hogy a második egyéni versenyszámra, a nagy sáncra kikerülnek a karanténból. A szervezők pedig csak reménykednek benne, hogy a pozitív esetek nem teszik értelmetlenné a váltót, ahol csapatonként négy nem fertőzött sízőre van szükség.

A norvég olimpiai csapatból nem Riiber az egyetlen, aki pórul járt: a négy éve a síugrócsapattal olimpiai bajnok Daniel-André Tande és Johann André Forfang kihagyja a vasárnapi normál sáncos versenyt, a sífutó Heidi Weng és Simen Hegstad Krüger pedig a síatlont – utóbbi a szám címvédőjeként. Aggódhatnak a norvégok legnagyobb biatlonsztárjuk, Johannes Thingnes Boe miatt is, akit közeli kontaktnak minősítettek.

Megszenvedi a Covidot a műkorcsolyázók csapatversenye is: a németek és az ukránok már visszaléptek, a tízből nyolc csapat maradt versenyben ebben a bizarr kiesés versenyben.

Borítókép: Jarl Magnus Riiber is lemarad az első versenyszámról (Fotó: APA/AFP/Georg Hochmuth)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.