Két Fradi-játékos is a teljes mezőny legjobbja az Európa-ligában

A Ferencváros számára véget ért a szereplés a labdarúgó Európa-ligában, két játékosa viszont a teljes mezőny legjobbja egy-egy idénybeli statisztikában a nyolcaddöntők után. Anderson Esiti és Samy Mmaee is vezeti a védekezés fontos mutatóit, a kapusok között pedig a Fradi csapatkapitánya, Dibusz Dénes mutatta be az egyik legtöbb védést.

2023. 03. 18. 8:57
DIBUSZ Dénes
Labdarúgó Európa-liga - Ferencváros-Bayer Leverkusen Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan az őszi csoportkörben nagy bravúrt bemutatva megszerezte az első helyet a Fradi az Európa-ligában, a német Bayer Leverkusen elleni nyolcaddöntőben már nem tudta borítani a papírformát, és a realitásnak megfelelően, 4-0-s összesítéssel kiesett. A sorozat csak áprilisban folytatódik a negyeddöntőkkel, így ezen a ponton érdemes megnézni az idénybeli El-statisztikákat, amelyekben három Ferencváros-játékos mellett egy magyar légiós is ott van a top ötben a teljes mezőnyt tekintve – közülük ketten egyenesen az első helyen állnak.

PALACIOS, Exequiel
A Fradi szűrője, Anderson Esiti a Leverkusen ellen is sok párharcot vívott. Fotó: Illyés Tibor

A Fotmob.com statisztikáiból kiderül, hogy mennyire hiányzott a Leverkusen elleni két meccsen a Fradi-védelem közepéről Samy Mmaee, aki február végén a Debrecen elleni NB I-es meccsen sérült meg. A marokkói válogatott védő ugyanis vezeti a felszabadítások rangsorát az Európa-ligában: összesen 41-szer mentett szorult helyzetben, ami meccsenként 6,8-es átlagnak felel meg, ezzel ő a leghatékonyabb a teljes El-mezőnyben. Nagy szükség lett volna a játékára a Leverkusen ellen is.

Érdekesség, hogy felszabadításokban a Fradi csapatként is kiválóan teljesített, ebben a statisztikában Sztanyiszlav csapata a legjobb az El-idényben az összesen 182, átlagosan 22,8 felszabadítással a svéd Malmőt és a görög Olympiakoszt megelőzve a képzeletbeli dobogón.

Esiti megszolgálta az egymillió eurót

Ugyancsak az első helyen áll a szerelések mutatójában a Ferencváros védekező középpályása, Anderson Esiti. A Transfermarkt adatai szerint a tavaly februárban a görög PAOK-tól egymillió euróért szerződtetett nigériai futballista mérkőzésenként 3,6 szerelést hajtott végre az El-ben, ezzel kimagaslik a mezőnyből, hiszen a második helyezett Andrés Guardado, a Betis játékosa 2,8-del következik. Más kérdés, hogy Esiti hatékonysága nem a legjobb: szerelési kísérletei 52 százaléka volt sikeres, ami a mennyiségi top tízben a legalacsonyabb mutató.

Mint megírtuk, csak a Leverkusen elleni budapesti visszavágón hét védéssel óvta meg a Fradit a kétgólosnál nagyobb különbségű vereségtől, és a magyar válogatott kapusa a teljes El-idényt tekintve is igen sokat védett. Átlagban meccsenként 3,9-szer, amivel a negyedik helyen áll a kapusok rangsorában a korábbi Barcelona- és Manchester City-játékos, jelenleg a Betist erősítő Claudio Bravo mögött.

Azt is meg kell említeni, hogy a Fradi marokkói csatára, Ryan Mmaee egy negatív statisztikában áll előkelő helyen, a WhoScored adatai szerint őt szerelték a második legtöbbször, meccsenként átlagban 2,4-szer a sorozatban. Negatív visszajelzésnek lehet tekinteni azt is, hogy az FTC gyűjtötte a második legtöbb sárga lapos figyelmeztetést a mezőnyben, 25-öt, ami eggyel kevesebb, mint a német Union Berliné.

Lang Ágám is a legjobbak között

Nemcsak a Fradi játékosai szerepelnek a toplistákon az El-ben, hanem a ciprusi Omoniát erősítő is, aki a meccsenkénti 1,4 lövésblokkolásával holtversenyben a harmadik helyen áll. A magyar válogatott védője a csoportkör végén búcsúzott csapatával, miután az Omonia pontot sem szerzett a Real Sociedad, a Manchester United és a Sheriff Tiraspol ellen.

Borítókép: Dibusz Dénes a kapusok között végzett a legjobbak között az Európa-ligában (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.