Árulókra és vakondokra vadászik a Bayern München dühös edzője

Julian Nagelsmann, a Bayern München edzője dühös. Nem azért, mert a csapata brutális sorsolást kapott a Bajnokok Ligájában, hanem azért, mert valaki kiszivárogtatta a taktikai tervét. Vakondokhoz hasonlította az árulókat, akik a Manchester City elleni BL-negyeddöntőre nézve is komoly gondot okozhattak a müncheni együttesnek. Nagelsmann ugyanakkor nem tart Erling Haaland és Pep Guardiola erejétől.

2023. 03. 17. 17:03
Julian Nagelsmann
Bayern Munich - FC Villarreal
12 April 2022, Bavaria, Munich: Soccer: Champions League, Bayern Munich - FC Villarreal, knockout round, quarterfinals, second legs, Allianz Arena. Coach Julian Nagelsmann of Munich before the match in the stadium. Photo: Angelika Warmuth/dpa (Photo by ANGELIKA WARMUTH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: ANGELIKA WARMUTH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szenzációként tálalta a német Sport Bild című lap, hogy megszerezte a Bayern München eredeti taktikai tervét, és ezt meg is jelentette, így mindenki számára elérhetővé vált Julian Nagelsmann vezetőedző elképzelése. A konkrét, kiszivárogtatott terv a Bayern február 11-én, a Bochum ellen 3-0-ra megnyert Bundesliga-meccs taktikai elképzeléseit tartalmazta.

Julian Nagelsmann Christophe Galtier PSG-je ellen sikerrel alkalmazta a taktikai tervet Fotó: Odd Andersen

A dolognak azért van különösen nagy jelentősége, mert Nagelsmann a világbajnokság miatti, a szokásosnál hosszabb téli szünetet arra használta, hogy megváltoztatta a Bayern felállását, az utóbbi időben váltott át négyről a háromvédős rendszerre, amelyet a bajnokságban a Bochum elleni meccsen alkalmazott először. Az újítás bejött, a bajorok ebben a rendszerben ejtették ki kettős győzelemmel, 3-0-s összesítéssel a PSG-t a BL nyolcaddöntőjében.

A Sport Bild által feltárt taktikai lapok jelölik a játékosok mozgásának elvárt irányait, különös tekintettel a Nagelsmann által jokernek nevezett szélsők szerepére, akik bejátsszák a teljes jobb-, illetve baloldalt.

Érthető, hogy Nagelsmann dühösen reagált a szivárogtatásra, amely igen kellemetlenül érinti őt az idény legfontosabb szakasza előtt.

– A vakondok védett állatok. Bármikor, amikor a bajor vidéken járok, vagy 80 ezer vakondtúrást látni, lehetetlen megszabadulni tőlük. A vakondok felkutatása nagyon bonyolult – kezdte mondandóját félig-meddig viccesen Nagelsmann, aki vakondokhoz hasonlította a csapat közelében ólálkodó árulókat. Merthogy erről van szó, aki szivárogtatott, az ártani akart a Bayernnek, Nagelsmann erről meg van győződve.

Teljesen lelepleződött a Bayern München?

– Dühös vagyok. Sokat töprengtem rajta, hogy mit remél az, aki szivárogtatott. Mi motiválja? Ez még nem teljesen világos. Nekem az a fontos, hogy este tükörbe tudjak nézni, jól bánjak a játékosaimmal, a kollégáimmal. Remélhetőleg ez az illető nem tud majd tükörbe nézni, mert helytelen, amit tett. Évek munkája van abban, ahogy felépítem az ötleteimet és a játékosaimat.

Nagelsmann nem aggódik amiatt, hogy mindent lelepleznek az elképzeléseiből, de azt elismerte, hogy vannak bizonyos dolgok, amikre rájöhetnek a riválisok.

– Ez csak a Bochum elleni meccsterv volt, nem a taktikai alap, azt teljes egészében ebből nem lehet megfejteni, emiatt nem aggódom. Ugyanakkor egy ilyen szivárogtatás nem könnyíti meg az életünket. A nyilvánosságra került állóképekből az ellenfelek könnyebben következtethetnek bizonyos dolgokra. Aki szivárogtatott, talán nekem akart ártani, ám legyen. De minden egyes játékosunknak is ártott vele.

Az idei BL-győzelem különleges lenne

Időközben a Bayern München kőkemény sorsolást kapott a BL-ben, ahol a negyeddöntőben az egyik legerősebb rivális, a Manchester City lesz az ellenfele, ha pedig továbbjut, a Real Madrid–Chelsea párharc győztese várna rá az elődöntőben. Nagelsmann szerint ez nem olyan nagy baj.

– Ez egy nehéz, de jó sorsolás – reagált az edző. – Ha megnyered a BL-t, nem akarod azt hallgatni, hogy milyen könnyű sorsolásod volt. A mienkre most biztos nem lehet azt mondani, hogy könnyű. Győzni akarunk, méghozzá a legjobb csapatok ellen. 

A csoportkörben megkaptuk a Barcelonát és az Intert, a nyolcaddöntőben a PSG-t, most következik a City, aztán potenciálisan a Real Madrid vagy a Chelsea. 

Végül a döntőben valószínűsíthetően egy olasz csapat jönne szembe. Ha sikerrel járnánk, az feltétlenül egy olyan győzelem lenne, amire mindenki felkapná a fejét.

Nagelsmann Haaland szívét emelte ki

Természetesen szóba került a Manchester City bombaformában lévő, a Lipcse elleni nyolcaddöntős visszavágón öt gólt szerző Erling Haaland is. Most őt kell majd megállítania a Bayernnek, amely a PSG ellen lenullázta a világ másik legjobb csatárát, Kylian Mbappét.

– Haaland csodálatos játékos, nagyszerű képességekkel. Valószínűleg még Mbappénál is erősebb fizikálisan, sebességben pedig hasonló hozzá. Mindig nagy szívvel játszik, ha lendületbe jön, nehéz védekezni ellene, de nekünk is vannak veszélyes támadóink – fogalmazott Nagelsmann.

Guardiola? Soha nem másoltam!

A még mindig elképesztően fiatal, mindössze 35 éves Bayern-edzőt a Cityt vezető Pep Guardioláról is kérdezték, aki az egyik elődje a müncheni kispadon:

– Soha nem másoltam Guardiola vagy más edző játékát, persze rengeteg meccsét láttam, amikor még Barcelonában és a Bayernnél dolgozott, ahogy a Cityben is. Pep csapatait mindig jó nézni, csodálatos elképzelése van a futballról, a Manchester nagyon kiegyensúlyozott csapat.

Legkorábban április 11-én kiderül, hogy mire megy a Nagelsmann-féle Bayern Guardiola és Haaland ellen, meg az is, hogy a Manchester City spanyol edzője mennyit fejtett meg a Bochum ellen kiszivárgott müncheni meccstervből.

Borítókép: Julian Nagelsmann dühös, amiért kiszivárgott a Bayern München taktikai terve (Fotó: DPA/dpa Picture-Alliance via AFP/Angelika Warmuth)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.