Nem számít Marco Rossi hívására a Mezőkövesd olasz kapusa

A Mezőkövesd 2021 nyarán, a portugál Nacional csapatából szerződtette Riccardo Piscitelli kapust, aki most az Origónak adott terjedelmes interjút. A Milanban nevelkedett 29 éves futballista, akinek Gianluigi Buffon volt az egyik példaképe, hinni akarja, hogy ő a legjobb kapus az NB I-ben, és bár a válogatottság megtisztelő felkérés lenne, nem várja honfitársa, Marco Rossi hívását a magyar nemzeti csapatba.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2023. 03. 05. 12:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Riccardo Piscitelli tehetséges kapusnak indult Olaszországban, ahol az AC Milanban nevelkedett, és tagja volt az olasz utánpótlás-válogatottaknak is. Végül azonban a Serie A-ig sosem jutott el, egy idő után légiósnak állt, játszott Romániában a Dinamo Bukarestben, Portugáliában egykori klubjában, a Nacionalban, amelyben jelenlegi mezőkövesdi csapattársával, Bobál Gergellyel is együtt futballozott. Aztán 2021 nyarán az NB I-be sodorta az élet.

– Őszinte leszek: úgy jöttem ide, hogy ez egy nem túl erős bajnokság – vallotta be az Origónak Riccardo Piscitelli. – De amikor megérkeztem és szembesültem vele, hogy milyen itt a játék minősége és milyen szervezettség van, gyorsan világossá vált, hogy nagyon alábecsültem a magyar bajnokságot. De ezt nem csak én mondom: a külföldi csapattársaim ugyanígy vannak vele. Mielőtt ide igazoltam, egyetlen magyar bajnokit sem láttam, egyedül a Ferencvárosról hallottam. Meglepetésként ért, hogy sokkal erősebb a bajnokság, mint arra számítottam.

TRAORÉ, Adama; PISCITELLI, Riccardo
A Fradi elleni meccsen éppen gólt kap Riccardo Piscitelli Fotó: Kovács Tamás / MTI

Egy korábbi nyilatkozatában Piscitelli azt mondta, hogy ő az NB I legjobb kapusa, amin persze sokan felhúzták a szemöldöküket, elsősorban a Fradi kapuját védő Dibusz Dénesre gondolva, aki sérülése miatt valószínűleg a magyar válogatott kezdőjében kap majd helyet a soron következő Eb-selejtezőkön. A Mezőkövesd játékosa tisztázta korábbi gondolatát:

– Hinnünk kell magunkban, tisztában kell lennünk azzal, hogy mennyire fontos a szerepünk. Amikor tehát azt mondom, hogy én vagyok a legjobb, az azt jelenti, hogy hiszek benne, hogy mindig jobb és jobb tudok lenni. Ha megvan benned ez a kellő önbizalom, akkor sokkal többet tudsz hozzátenni a csapat teljesítményéhez és a saját teljesítményedet is egy magasabb szintre tudod emelni. Tehát nem azt mondtam ezzel, hogy én, Riccardo vagyok a legjobb kapus a bajnokságban, hanem azt, hogy igenis hinni akarok benne, hogy én vagyok a legjobb, tudok fejlődni és még jobban teljesíteni.

Mit szólna, ha felhívná?

De vajon mit szólna hozzá, ha a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya, Marco Rossi felhívná, hogy szüksége lenne a játékára? – Mindenképpen megtisztelő lenne egy ilyen kérés, hiszen minden focistának az az álma, hogy válogatottban szerepelhessen – válaszolta Piscitelli. – De ez aligha fog megtörténni, úgyhogy én a továbbiakban is az eddigiekhez hasonló sikereket kívánok neki.

A Mezőkövesd kapusa több olasz válogatott sztárral is szerepelt egy csapatban, közülük talán a jelenleg a PSG-t erősítő Marco Verratti a legnagyobb név, de mint megjegyezte, a tehetség és a munka nem elég ahhoz, hogy valaki befusson, ehhez szerencsére is szükség van. Vegyük az ő esetét, aki a biztató ifiévek után soha nem jutott el a Serie A-ba.

– A lehetőségem meglett volna rá (a Serie A-ra – a szerk.), de a legrosszabbkor jött egy sérülés, és több szerencsétlen eset is közrejátszott, hogy ez így alakult. Ez az élet rendje, nem minden alakul úgy, ahogy szeretnénk, viszont mindig készen kell állnunk, hogy újra tudjuk kezdeni. Az én filozófiám az, hogy bárhol legyek is, mindig, mindenhol a legjobb tudásom szerint kell játszanom – fogalmazott Piscitelli.

A Milanban eltöltött évekről persze szép emlékeket őriz: – A Milant mindig is imádni fogom, a klubnak, az ott folyó munkának, az edzéseknek köszönhetem, hogy kapus lehetek. A Milannál mindig nagyszerű kapusok voltak, és én is úgy nőttem fel, hogy a legjobb akarok lenni. Éveket töltöttem a klubnál, úgyhogy valóban közelről láthattam a világ legjobbjait, hogy élnek, hogy gondolkodnak a fociról. Egy nagyszerű futballközeg a klub. Abban az időben Christian Abbiati volt a csapat kapusa, aki ugyancsak kiváló kapus. De a legszebb emlékeim a példaképemről, Gigi Buffonról vannak, miután egy ízben két hetet készülhettem az olasz válogatottal, még a 2012-es Európa-bajnokság előtt.

Borítókép: Riccardo Piscitelli a Milanból indulva Mezőkövesdre jutott (Fotó: Csudai Sándor/Origo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.