A Liu fivérek Kínába távozása után Korea felé nyitott Magyarország

Mint ismert, rövid pályás gyorskorcsolyázó olimpiai bajnokaink, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang tavaly év végén úgy döntöttek, hogy kínai színekben folytatják a pályafutásukat, válogatottunk korábbi sikerkovácsa, Csang Csing Lina pedig a kínai válogatott szövetségi kapitánya lett. S mit hozott a sors, a Liu fivérek távozása után a Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség (MOKSZ) a kínaiak legnagyobb ázsiai riválisával, a dél-koreaiakkal kötött megállapodást.

Magyar Nemzet
2023. 04. 17. 15:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csang Csing Lina, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang távozása után Lina korábbi edzőtársa, Bánhid Ákos a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott szakmai vezetőjeként felügyeli a munkát, a férfiválogatott mellett a dél-koreai Csul Von Eric Lee, a nőknél a brit Nicholas Gooch dolgozik edzőként.

Hungarian-born Skaters Sandor Liu Shaolin and Liu Shaoang To Represent Tianjing
Liu Shaolin Sándor és Liu Shaonag már kínai színekben versenyeznek Fotó:  VCG/VCG via Getty Images

S a dél-koreai kapocs még szorosabb lett egy megállapodásnak köszönhetően, amit a Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség kötött a dél-koreai sportegyetemmel. A tervek szerint férfiválogatottunk tagjai többek között közös edzőtáborokban vehetnek majd részt a világ legjobbjai között számon tartott dél-koreai korcsolyázókkal.

Csul Von Eric Lee beszélt az együttműködés előnyeiről:

A KNSU (Korea National Sport University), a Koreai Nemzeti Sportegyetem Dél-Korea egyetlen nemzeti sportegyeteme, egyben Ázsia leghíresebb sportegyeteme. A koreai csapat olimpiai érmeinek felét az itt végzett sportolók szerezték, a 2018-as phjongcshangi téli olimpián pedig a diákjai által nyert érmek száma megegyezett a japán nemzeti csapat által nyert medálok számával. A legtöbb KNSU-n tanuló korcsolyázó tagja volt vagy jelenleg is tagja a nemzeti csapatnak, mindemellett szinte állandó dobogósai a legnagyobb nemzetközi versenyeknek. Többek közt ez az oka annak, hogy más országok csapatai újra és újra felkeresik az egyetemet, de a KNSU általában nem fogadja őket – mondta el Csul Von Eric Lee, aki maga is ezen az egyetemen végzett.

Így a magyar szövetségnek nyilván könnyebb volt megállapodást kötnie a szöuli felsőfokú oktatási intézménnyel.

– A megállapodás értelmében a magyar férfiválogatott tagjainak évente lehetőségük lesz az egyetemen edzeni. A korcsolyázóinknak ezáltal lehetőségük nyílik a volt, illetve jelenleg is aktív koreai válogatott tagjaival együtt készülni – mondta el férfiválogatottunk edzője.

Borítókép: A megállapodást magyar részről Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke írta alá (Forrás: MOKSZ)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.