időjárás 20°C Magdolna 2023. május 29.
logo

Atlétikai világbajnokság: elkezdődött az önkéntes program

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.04.01. 13:05 2023.04.01. 13:14
Atlétikai világbajnokság: elkezdődött az önkéntes program

A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság akkor válhat minden idők legjobb világbajnokságává, ha mindenki több mint száz százalékot teljesít – jelentette ki a versenyt szervező cég vezérigazgatója a sportesemény önkéntes programjának általános képzési napján, szombaton Budapesten.

Németh Balázs hangsúlyozta, hogy a világ 2023-ban megtartott legnagyobb sporteseményére több mint kétszáz ország több mint kétezer sportolóját várják, valamint 3500 újságírót.

– A vendégek eligazodását az a kétezerötszáz önkéntes fogja segíteni, akik regisztráltak a világbajnokság önkéntes programjába – tette hozzá.

Mint elmondta: a Láss csodát! mottójú bajnokságon augusztus 19. és 27. között, vagyis kilenc nap alatt 14 versenyprogram zajlik le, és öt napon utcai futó- és gyaloglóversenyek is lesznek, a többi között a Hősök teréről induló, majd a főváros látványosságait érintő és a Hősök terére visszaérkező maratoni futás. Ezzel kapcsolatban kifejezte reményét, hogy a fővárost látva sokan beleszeretnek Budapestbe, illetve Magyarországba.

Arról is szólt, hogy egy lerobbant, mérgezett ipari terület helyén épül meg a 35 ezer férőhelyes Nemzeti Atlétikai Központ, illetve egy új zöld parkkal is gazdagodik a főváros, ami jó Budapestnek és Magyarországnak.

Schmidt Ádám, a világbajnokság szervezéséért felelős kormánybiztos, az irányító testület elnöke hangsúlyozta, hogy a részt vevő versenyzőkön, sportvezetőkön és újságírókon kívül mintegy négyszázezer látogatót várnak a Nemzeti Atlétikai Központba és egymilliárd nézőt a televíziók elé.

 

Ez óriási felelősség az önkénteseknek is, hiszen a vendégek velük találkoznak először, és nagy jelentősége lehet minden mosolynak, kedves gesztusnak. – Tegyünk meg mindent azért, hogy minden idők legjobb atlétikai világbajnokságát rendezze meg Budapest! Koronázzuk meg együtt a sportok királynőjét! – idézte a kormánybiztos szavait a Magyar Távirati Iroda.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke azt hangsúlyozta, hogy az atlétika történetében ez az egyetlen esemény, amelyet még soha nem tartottak meg Magyarországon.

A rendezés elnyerésének annál is inkább örül – folytatta –, mert 2005-ben is pályáztak a világesemény megrendezésére, ám akkor „egy banánhéjon megcsúszva” elúszott a lehetőség.

Végül felhívta a figyelmet arra, hogy sok, eltérő kultúrából érkező vendég érkezik majd Magyarországra augusztusban. – Elsősorban az önkénteseken múlik, hogy milyen élményekkel távoznak – mondta Gyulai Miklós.

Borítókép: Az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokságnak otthont adó, épülő Nemzeti Atlétikai Központ 2023 márciusában (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.