időjárás 20°C Róbert 2023. június 7.
logo

Az atlétika királynője belesérült, de elkapta az autótolvajt

Magyar Nemzet
2023.03.26. 19:28 2023.03.26. 19:47
Az atlétika királynője belesérült, de elkapta az autótolvajt

Háromszoros olimpiai és négyszeres világbajnokként Anita Wlodarczyk az egyik legsikeresebb aktív atléta. A lengyel kalapácsvetőnő tavaly furcsa körülmények között szenvedett izomszakadást: elkapott egy tolvajt, aki az autójával akart meglépni. Sokadszorra épült fel sérülésből, s noha már benne van a korban, 37 évesen is a budapesti világbajnokság legfőbb esélyese.

Anita Wlodarcykot úgy emlegetik a sport világában, mint a kalapácsvetés királynője. Nem érdemtelenül, mert először ő dobta túl a 80 métert, 82,98 méterrel ő tartja a világcsúcsot, s persze háromszoros olimpiai és négyszeres világbajnok, igazi bravúrként Londonban, Rióban és Tokióban sem talált legyőzőre. A budapesti világbajnokságra is első számú esélyesként készül, ugyanabban a számban öt vb-arany óriási bravúr, ennél többre csak a legendás rúdugró, Szerhik Bubka volt képes, aki hatszoros világbajnok.

Kis túlzással Wlodarcyknak önmaga a legnagyobb ellenfele, mindenekelőtt azért, mert sérülésből felépülve próbál meg újra csúcsformába lendélni. A sérülésének története valóságos krimi, amiről személyesen mesélt az SzPress Hírszolgálatnak. Lefülelte a tolvajt, aki el akarta lopni az autóját, s persze nem hagyta annyiban.

– Mikor is történhetett volna, mint egy nappal a lengyel bajnokság rajtja előtt, még Varsóban. Az edzőteremben dolgoztam, amikor hirtelen rossz érzésem támadt. A sejtelmem beigazolódott, egy férfinak már sikerült kinyitni az autóm ajtaját.

Amint a tolvaj észrevette, hogy hívom a rendőrséget, futásnak eredt és próbált elmenekülni. Rohanni kezdtem utána, úgy szedtem a lábamat, ahogy csak tudtam, és százhúsz méter megtétele után meg is ragadtam a grabancát. Ez volt életem leggyorsabb sprintje. Az adrenalinszintem úgy felszökött, hogy csak néhány órával később kezdtem fájlalni a lábamat, egyre jobban és aggasztóbban. Felkerestem az orvosomat, aki elküldött MRI-vizsgálatra, izomszakadást állapítottak meg, amit csak műtéttel lehetett rendbe hozni.

Nem először operáltak, de ez azért okozott súlyos lelki fájdalmat, mert lemondani kényszerültem a világbajnoki és az Európa-bajnoki részvételemről is. Pedig az idényt egy biztató 78 méteres dobással kezdtem, tehát jöhettek volna a 80 méteresek is. Egy újabb műtétre is szükség volt, és csak aztán következhetett a rehabilitáció. A sok rossz után az a jó hírem, hogy felépültem, már keményen dolgozom és hamarosan készen állok a következő két nagy megméretésre: a budapesti világbajnokságra és a párizsi olimpiára. Mielőtt elfelejteném, a fülön csípett autótolvaj börtönbe került, ott a helye – elevenítette fel fájdalmas kalandját a világcsúcstartó kalapácsvetőnő, majd a pályafutásáról, a még mindig benne lobogó tűzről beszélt.

Veterán, aki olyan motivált, mint a fiatalok

– Mindent elértem, amire vágytam, olimpiai, világ- és Európa-bajnok vagyok, a korommal pedig nem foglalkozom, pedig huszonkét évnyi kemény munka áll mögöttem, miközben a sérülések és a műtétek miatt keservesen nehéz időszakaim is voltak. Most úgy vagyok, hogy amíg a sport örömöt okoz, az edzések pedig nem állítanak megoldhatatlan feladat elé, addig nincs okom a visszavonulásra. Valójában csak egy dolgon változtattam, néhány év óta a korábbinál sokkal többet foglalkozom a testem regenerációjával és azzal, hogy mentálisan ugyanolyan erős legyek, mint fizikailag. Az emberek hajlamosak veteránnak nevezni a harmincöt éven felüli atlétákat, mire én azt mondom, hogy ez csak előítélet, amire igyekszem rácáfolni. A koromat nem tagadhatom le, mire a budapesti világbajnokság elkezdődik, a harmincnyolcadik születésnapomon is túl leszek, de olyan veterán, akinek a motivációjára a huszonöt évesek is irigyek lehetnek.

 

Anita Wlodarcyk legutóbb tavaly június 5-én versenyzett, Chorzówban a Kusocinski Memorialon, idén május 27-re tervezi a visszatérését a hagyományos tajpeji nemzetközi versenyen. Anita és a mestere, a munkáját immár három év óta segítő horvát Ivica Jakelic közös nagy sikere lenne, ha a budapesti világbajnokságon ismét aranyérmet nyerne.

Tudja, hogyan kell talpra állni a sérülésből

– Immár 15 éve ismerjük egymást, sokszor találkoztunk edzőtáborokban és versenyeken, de csak 2019-ben merült fel bennem, hogy ha a két súlyos műtétem után újra edzésbe állhatok, akkor azt Ivica segítségével fogom megtenni. Kiváló ember, egyben nagyszerű szakember. 2020 novemberében szinte a nulláról futottunk neki a tokiói olimpiai felkészülésnek, bizony olyan volt akkor, mintha addig sohasem edzettem volna. Kilenc hónap alatt sikerült újra olyan formába lendülnöm, hogy harmadszor is olimpiai bajnok lehettem. Ez szerintem mesébe illő történet: súlyos sérülés és műtét után hosszú rehabilitáció, edzőváltás, felkészülés a lehető legnagyobb óvatossággal, sikeres visszatérés, majd mint hab a tortán, a harmadik olimpiai győzelmem.

Anita Wlodarcyk jelenleg a dél-afrikai Stellenboschban edz, onnan visszatérve Lengyelországban folytatja a felkészülését, de nem sokkal később újra útra kel, Dohába utazik, amit már amolyan bázisként emleget. Amint az idő jobb lesz, várhatóan április végén, hazatér, onnan indul majd a versenyekre, ahogy augusztusban Budapestre is.

Budapest után Párizsban is nyerni szeretne

Büszke arra, hogy sporttörténelmet írt a 80 méteres álomhatár túlszárnyalásával, de arra is, hogy többször megjavította a világrekordot. Még mindig terveket sző, sőt abban is biztos, hogy az aranyérmekből is jut még neki.

– Körbejártam a világot, de Párizsba még soha nem jutottam el. Mekkora sztori lenne, ha az első látogatásomat egy újabb, sorozatban már a negyedik olimpiai győzelmem aranyozná be!

Magyarországot viszont jól ismerem, pontosabban a Gyulai István Memorial Magyar Nagydíjnak otthont adó várost, amivel csak az volt a bajom, hogy még egyszer sem tudtam helyesen kimondani azt, hogy Székesfehérvár. Van ott egy kedvenc kávézóm, ahol a verseny előtt mindig elfogyasztok egy jó feketét. Elárulom, hogy nagy kávéfogyasztó vagyok, ezért szeretném mielőbb megtudni, hogy Budapesten hova térjek be – fogalmazta meg az aggodalmát. Valószínűleg inkább a bőség zavarával kell majd megküzdenie.

Borítókép: Anita Wlodarcyk harminchét évesen is elnyűhetetlen (Fotó: AFP)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.