Egy Red Bull a sóderágyban, a másik az élen Ausztráliában

Felemás napot zártak a Formula–1-es Red Bull csapat pilótái szombaton Ausztráliában. Míg Max Verstappen megnyerte az időmérőt, Sergio Pérez technikai problémái miatt kicsúszott, és ennek okán csak az utolsó helyről kezdheti meg a vasárnapi futamot. A Mercedesnél nagy az öröm, George Russell és Lewis Hamilton a második, illetve a harmadik helyen végeztek.

2023. 04. 01. 8:27
Max Verstappen
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen reacts after taking pole position following the the qualifying session of the 2023 Formula One Australian Grand Prix at the Albert Park Circuit in Melbourne on April 1, 2023. (Photo by WILLIAM WEST / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ausztrál versenyhétvége pénteki napján nehezítő körülmények hátráltatták a csapatokat: az első szabadedzésen a technika ördöge szórakozott velük, a másodikon pedig leszakadt az ég. A szombati gyakorlás sem zajlott le simán, az utolsó tíz percben az eső is szemerkélt, ráadásul a pénteki GPS-problémák is előjöttek. A szaúdi győztes Sergio Pérez (Red Bull) kimondottan küszködött, az edzés során hosszú ideig a bokszban rostokolt, miközben a szerelők az autóján munkálkodtak. Csapattársának, Max Verstappennek nem voltak hasonló gondjai, pályacsúcsot autózva győzött, megelőzve Fernando Alonsót (Aston Martin) és Esteban Ocont (Alpine).

Pérez vesszőfutása a kvalifikáción is folytatódott. A mexikói pilóta elmondása szerint Red Bullja ismét rakoncátlankodott, és ez végül oda vezetett, hogy Pérez a falban kötött ki, így az utolsó rajtkocka lesz majd az övé a vasárnapi futamon. Verstappen ellenben az élen végzett, Pérezen kívül pedig Oscar Piastri (McLaren), Csou Kuan-jü (Alfa Romeo), Logan Sargeant (Williams) és Valtteri Bottas (Alfa Romeo) estek ki.

Pérez nem törte össze a Red Bullt, de nem a tervei szerint szerepelt az időmérőn:

A második szakaszt is Verstappen nyerte, míg Esteban Ocon (Alpine), Cunoda Juki (Alpha Tauri), Lando Norris (McLaren), Kevin Magnussen (Haas) és Nyck de Vries (Alpha Tauri) búcsúztak.

Már az időmérő elején is beharangozták az esőt, de végül csak nem érkezett meg az égi áldás. Verstappent átmenetileg képesek voltak megszorongatni az ellenfelei, viszont a kétszeres világbajnok a hajrában űridőt autózva megszerezte a pole pozíciót. A Mercedes is remekelt a harmadik szakaszban, George Russell és Lewis Hamilton magukat is meglepve vasárnap a rajtrácson felsorakozhat a holland mögé. Alonso a negyedik helyről ismét dobogós helyre ácsingózhat, a Ferrari pilótáinak viszont ezúttal sem lehet oka az örömre, tekintve, hogy Carlos Sainz az ötödik, a tavalyi pole pozíciós Charles Leclerc pedig csupán a hetedik lett.

Az Ausztrál Nagydíj vasárnap reggel 7 órakor kezdődik.

A teljes rajtsorrend


    1. sor:
(holland, Red Bull)
George Russell (brit, Mercedes)
    2. sor:
(brit, Mercedes)
Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)
    3. sor:
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
    4. sor:
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
    5. sor:
Pierre Gasly (francia, Alpine)
Nico Hülkenberg (német, Haas)
    6. sor:
Esteban Ocon (francia, Alpine)
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)
    7. sor:
Lando Norris (ausztrál, McLaren)
Kevin Magnussen (dán, Haas)
    8. sor:
Nyck de Vries (holland, Alpha Tauri)
Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)
    9. sor:
Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)
Logan Sargeant (amerikai, Williams)
    10. sor:
Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)

Borítókép: Az időmérő megnyerése után Max Verstappen az ausztrál szurkolóknak integet (Fotó: AFP/William West)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.