Magyar ezüst és a románok történelmi tragédiája

Novemberben ismét a világcsoportba jutásért játszhat a magyar női teniszválogatott, amely második helyen zárt a Billie Jean King-kupa euro-afrikai zónájának I-es csoportjában. A magyar csapat ellenfele akár a múlt évhez hasonlóan Románia is lehet, amely a sorozat modern történetében korábban nem látott összeomlást mutatott be.

Magyar Nemzet
2023. 04. 16. 14:57
magyar női tenisz válogatott Billie Jean King-kupa
Fotó: MTSZ/Bor Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar női teniszválogatott hozta a kötelezőt. Bár a csoportkörben a törököktől, majd a döntőben a svédektől vereséget szenvedett Palágyi Miklós kapitány csapata Törökországban, a Billie Jean King-kupa euró-afrikai zónájának I-es csoportjában megszerzett ezüstérem azt jelenti, hogy a múlt évhez hasonlóan a magyar csapat novemberben ismét párharcot vív a világcsoportba jutásért.

Bondár Anna Megasaray Billie Jean King Cup magyar válogatott
Bondár Anna is hozzátett a magyar sikerhez (Fotó: MTSZ/Bor Péter)

A magyar válogatott Bondár Anna, Gálfi Dalma, Jani Réka, Szabanin Natália, Tóth Amarissa összeállításban szerepelt Törökországban.

A novemberi világcsoport-selejtezőbe jutott még az I-es csoportokból Argentína, Kolumbia, Kína, Japán, Svédország és Hollandia. Szintén itt szerepelnek majd az áprilisi világdöntő-selejtezős párharcok vesztesei, bár közülük az egyik még várhatóan szabadkártyát kap a tizenkét csapatos világdöntőre.

A világdöntőben a tavalyi döntősök, azaz a címvédő Svájc és Ausztrália helye biztosított volt, s melléjük jutott a kilenc selejtezős párharc győztese.

A novemberi világdöntőnek még nincs meg a házigazdája; tavaly a britek a rendezéssel együtt kapták meg a szabadkártyát az év végi tornára, erre most is szükségük lenne a franciák elleni vereség után. A szervezők a politikai helyzet miatt is kivárhatnak; ha az orosz csapat komoly ellenvetések nélkül visszafogadható lesz addig a nemzetközi teniszéletbe, a 2021-es győztes most is az egyik esélyese lehetne a világdöntőnek.

A világcsoportos párharcok közül kettőt nem a kiemelt csapat nyert meg: Olaszország Szlovákia elleni győzelmével, míg Szlovénia a románok elleni sikerrel okozott kisebb meglepetést.

Utóbbi párharcban különösen az számított szenzációnak, hogy a szlovének 0-2-es hátrányból fordítottak Románia ellen. A sorozatban legutóbb 2015-ben történt hasonló fordítás, amikor még nem Billie Jean King nevét viselte.

A franciák, az olaszok és az újonc szlovének mellett biztosította a helyét a világdöntőben Spanyolország, Csehország, Kanada, Németország, Kazahsztán és az Egyesült Államok is.

Borítókép: Ezüstérmet szerzett Törökországban a magyar csapat (Fotó: MTSZ/Bor Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.