Milák Kristóf: Most is ott volt a félelem szememben

Utolsó számában is érvényesítette a papírformát Milák Kristóf a kaposvári országos bajnokság zárónapján. Miután megszerezte a győzelmet 100 méteres pillangóúszásban, nem felejtett el odaszólni csapattársának, a mögötte ezüstérmes Márton Richárdnak a korábbi nyilatkozata miatt. Milák mellett Kovács Benedek, Szabó-Feltóthy Eszter, Késely Ajna és Betlehem Dávid is megúszta a 2024-es párizsi olimpia szintidejét egy-egy számában szombaton.

Magyar Nemzet
2023. 04. 22. 18:42
MILÁK Kristóf
Kaposvár, 2023. április 20. A késõbbi gyõztes Milák Kristóf a 200 méteres férfi pillangóúszás döntõjében a 125. úszó országos bajnokságon Kaposváron 2023. április 20-án. MTI/Derencsényi István Fotó: Derencsényi István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Foghíjas mezőny gyűlt össze a férfiaknál 100 pillangón, hiszen a tavalyi ezüstérmes nem jött haza az ob-re az Egyesült Államokból, ellen doppingeljárás van folyamatban , Szabó Szebasztián pedig meglepetésre visszalépett, s ezzel lényegében feladta ezt a számot a fukuokai vb-re nézve. Ott volt viszont a rajtkövön a szám legutóbbi három ob-győztese, de ami ennél fontosabb, regnáló Európa- és világbajnoka.

Milák a papírformának megfelelően sima győzelmet aratott, s teljesítette az olimpiai szintidőt is. Mögötte a 200 pillangóhoz hasonlóan csapattársa, Márton Richárd csapott a célba a második helyen, de ő peches volt, mindössze három századdal elmaradt az olimpiai szintidőtől. 

– Elégedett vagyok, egy másodpercre voltam a legjobbamtól, ami elég jó – értékelt Milák. – Végig ott volt Márton Ricsi mellettem, és ott is volt a szememben a félelem. A félelem, hogy megverhet, ezért lett ilyen jó az idő.

Milák viccelődésének az előzménye Márton Richárd nyilatkozata volt a 200 pillangó döntője után, amelyen ugyanebben a sorrendben értek célba, s Márton azt mondta, látta Milák szemében a félelmet.

– A negyedik nap végére nem volt rajtam semmilyen stressz, elvárás, utolsóra bedobtam mindent egy lapra, egész jól sikerült – zökkent vissza a komolyabb értékelésbe Milák, aki a negyedik egyéni aranyérmét szerezte az ob-n, ezzel ő lett a legeredményesebb úszó.

Egymás után születtek az olimpiai szintidők

Kétszáz méteres hátúszásban a férfiaknál és a nőknél is nagy csatákra lehetett számítani. Telegdy Ádám, aki a 2021-ben megrendezett tokiói olimpián ötödik lett ebben a számban, jó darabig uralkodónak tűnt idehaza, ám tavaly berobbant Kovács Benedek, aki a római Eb-n ezüstérmet szerzett. Nem keltett meglepetést, hogy az ob-címért ők ketten küzdöttek egymással, végül Kovács magabiztos győzelmet aratott, nyertes ideje ugyanis olimpiai szintidőt ért neki.

KOVÁCS Benedek
Kovács Benedek országos bajnok lett 200 háton. Fotó: Derencsényi István

A nőknél, ha lehet, még izgalmasabb küzdelemre volt kilátás, hiszen ott volt a mezőnyben a 200 hát kétszeres Eb-bronzérmese, Burián Katalin, aki az elmúlt hat évben mindig aranyérmet szerzett az ob-n. És persze ott voltak a kihívók, a 2006-os születésű Molnár Dóra, aki a tavalyi Eb-n harmadik lett, valamint a 2002-es Szabó-Feltóthy Eszter, aki mögötte negyedik lett Rómában. Ők hárman osztoztak a dobogós helyezéseken, Szabó-Feltóthy olimpiai szintidőt teljesítve nyert, Buriáné lett az ezüst, Molnáré a bronz.

Olimpiai szintidőt érő győzelmek születtek 800 gyorson is mindkét nemben: a férfiaknál Betlehem Dávid, a nőknél Késely Ajna győzött kiváló idővel. Mindketten úsztak már olimpiai szintidőt korábban Kaposváron, Betlehem 1500, Késely 400 gyorson.

Úszó országos bajnokság, Kaposvár, a negyedik, zárónap egyéni bajnokai:

Férfiak
200 hát: Kovács Benedek 1:56,11, 800 gyors: Betlehem Dávid 7:49,59, 50 mell: Gál Olivér 28,32, 100 pillangó: Milák Kristóf 50,80.

Nők
200 hát: Szabó-Feltóthy Eszter 2:08,85, 800 gyors: Késely Ajna 8:29,61, 50 mell: Sebestyén Dalma 31,26, 100 pillangó: Ugrai Panna 59:00.

Borítókép: Milák Kristóf fél vagy nem fél, az biztos, hogy nyer (Fotó: MTI / Derencsényi István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.