O’Sullivan móresre tanította Vafaeit, majd keblére ölelte

Elmaradt a nagy csata, sznúkerháborúból sznúkerlecke lett Ronnie O’Sullivan és Hosszein Vafaei mérkőzése a sheffieldi Crucible színházban zajló sznúker-világbajnokságon. Ronnie O’Sullivan 13-2-re győzött, a szombati folytatásban tehát mind a hét frémet megnyerte. A kiütéses siker után a címvédő szép gesztusként magához vonta és megölelte iráni ellenfelét. A negyeddöntőben a belga Luca Brecel lesz a hétszeres világbajnok ellenfele. Immár öt korábbi világbajnok is búcsúzott, Judd Trump és Shaun Murphy után, Mark Williams, Stuart Bingham és Neil Robertson is kiesett.

Magyar Nemzet
2023. 04. 22. 17:52
Ronnie O'Sullivan és Hosszein Vafaei
Ronnie O'Sullivan és Hosszein Vafaei Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteki első szakasz után Ronnie O’Sullivan 6-2-re vezetett az iráni Hosszein Vafaei ellen a sznúker-világbajnokság nyolcaddöntőjében. Vafaei a szombat délutáni folytatásra sem tudta összekapni magát, avagy Ronnie O’Sullivan egy sebességgel feljebb kapcsolt, és zsinórban hét frémet nyerve 13-re zárta le a mérkőzést, tehát a vasárnapi harmadik szakaszra már nincs szükség.

Ronnie O’Sullivan
Ronnie O’Sullivan mehet tovább. Luca Brecel vár rá

A 14. frémben Ronnie O’Sullivan meglökte pályafutása 1200. százas brékjét, sőt egy darabig a maximális, 147 pontos brékre is volt lehetősége, de a kilencedik piros után nem feketével folytatta. Ezután a címvédő újabb százas brékkel zárta le a mérkőzést, de nem ez volt a találkozó csattanója. Még csak nem is az, hogy sznúkerleckéne torkollott a sznúkerháború, hanem az, ahogy a két játékos összeölelkezett a meccs után.

 

Már az is beszédes volt, hogy Ronnie O’Sullivan ezúttal nem az öklét nyújtotta pacsira, hanem a tenyerét kézfogásra. Hosszein Vafaei elfogadta a békejobbot, amire minden idők legjobbja magához vonta és átölelte az iránit. Vafaei elmosolyodott, úgy tűnt, ezzel szent a béke, s amikor elhagyták a küzdőteret, a címvédő maga elé tessékelte a legyőzöttjét.

Ronnie O’Sullivan: Legyünk barátok!

A mérkőzés után Hosszei Vafaei elárulta, mit mondott neki Ronnie O’Sullivan.

– Nincs harag a szívemben. Visszaadtam, amit kaptam, ezt Ronnie is tudja. Ezért is mondta a meccs után, hogy legyünk barátok! A valaha élt legnagyobb játékostól kaptam leckét. Nem baj, nem számít, tanultam belőle, jövőre erősebben térek vissza – árulta el a találkozó után Vafaei, hozzátéve, nem bánta meg, amit mondott. – A sznúker a vezetőhírek közé került. Ez a játék unalmas tud lenni, karakaterekre van szüksége, remélem, sok rajongót szereztünk így a sznúkernek.

Ronnie O’Sullivan egy személyes élményt elevenített fel a múltból. 2002-ben azt mondta Stephen Hendrynek, kettejük meccse előtt, hogy visszaküldi őt a kis szomorú életébe, aztán kikapott tőle 17-13-ra.

 

– Stephen két évig nem beszélt velem ezután. Elgondolkoztam, miért is tettem ezt, hiszen ő volt a gyerekkorom hőse. Aztán bocsánatot kértem tőle, s újra barátok lettünk – bánta meg a tettét. Ez az élmény is segít neki abban, hogy Vafaei-jel is rendezze a viszonyát

– Nincsenek rosszérzéseim iránta, kedvelem Hosszeint, nagyszerű srác és zseniális játékos. Nem volt könnyű dolga a vízumproblémáival, szívszorító volt látni, min kellett keresztülmennie. De kitartóan halad előre. Erősebben fog visszatérni. Megvan benne a képesség arra, hogy a legjobb tizenhat játékos közé tartozzon, és még mindig fiatal.

Ronnie O’Sullivan arról is beszélt, hogy a világbajnokságon neki csak a győzelem számít:

– Nincs köztes cél, csak a végső siker számít. Nekem a világbajnokság, a Masters és a UK Championship az a három torna, ami igazán fontos, mindenki ezeken a versenyeken akarja megmutatni, hogy mit tud. Nagyon izgatottan várom a Luca Brecel elleni találkozót. Ő is roppant tehetséges játékos, és egyre jobban játszik.

Potyognak a világbajnokok

A negyeddöntőben Ronnie O’Sullivan ellenfele a belga Luca Brecel lesz, aki a háromszoros világbajnok Mark Williams ellen szoros csatában, 13-11-re győzött. Kiesett másik két korábbi világbajnok is, Stuart Binghamet az idény legjobbja, Mark Allen 13-4-re ütötte ki, a torna egyik meglepetésembere, a walesi Jak Jones pedig Neil Robertson skalpját gyűjtötte be 13-7-tel.

Sznúker, világbajnokság, nyolcaddöntő:

Ronnie O’Sullivan (angol, 1.)–Hosszein Vafaei (iráni) 13-2
Luca Brecel (belga, 9.)–Mark Williams (walesi, 8.) 13-11
Mark Allen (északír, 3.)–Stuart Bingham (angol, 14.) 13-4
Jak Jones (walesi)–Neil Robertson (ausztrál, 6.) 13-7
Anthony McGill (skót)–Jack Lisowski (angol, 12.) 7-1 – részeredmény
Gary Wilson (angol, 15.)–Mark Selby (angol, 2.) később
Robert Milkins (angol, 13.)–Sze Csia-huj (kínai) később
Kyren Wilson (angol, 7.)–John Higgins (skót, 10.) később

A Ronnie O’Sullivan–Hosszein Vafaei mérkőzés második szakaszának összefoglalója:

Borítókép: Ronnie O’Sullivan és Hosszein Vafaei összeölelkezett a meccs után (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.