Valter Attila vadászat helyett ezúttal előremenekült

Véget ért a hatnapos baszk körverseny. Az utolsó, legnehezebb szakaszon Valter Attila a szökevénycsoport tagja volt, majd a legjobbkor tudta segíteni csapattársa, Jonas Vingegaard támadását.

Magyar Nemzet
2023. 04. 08. 17:40
Valter Attila
Fotó: Twitter/Team Jumbo-Visma cycling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baszk körverseny pénteki, ötödik szakaszának elején Valter Attila elmondása szerint „legalább száz” szökési kísérletett akadályozott meg. Szombaton, a hatnapos viadal záró etapján más feladatot kapott a Jumbo–Visma magyar kerekese: ahelyett, hogy levadásznia kellett volna a szökevényjelölteket, csatlakozott hozzájuk.

Nem Valter volt a holland csapat egyetlen versenyzője a királyetap élcsoportjában, ott tekert vele a 2019-es Tour de France harmadik helyezettje, Steven Kruijswijk is.

Bár a szakasz elején talán sokan – főleg a magyar szurkolók közül – eljátszottak a gondolattal, hogy Valter hazaérhet, valójában ő és Kruijswijk is Jonas Vingegaard sikeréért dolgozott. Amikor a dán klasszis támadott a főmezőnyben, utolérte csapattársait, előbb Valter, majd Kruijswijk dolgozott előtte annyit, hogy Vingegaard minden riválisát le tudta szakítani.

Az utolsó kilométereket a dán kerekes már egyedül tekerte végig, aki úgy nyerte meg a baszk körversenyt, hogy a hat szakasz felén, három etapon ő ért elsőként célba.

a hajrát már elengedhette volna, hiszen a feladatát elvégezte, de nem tette, alig több mint egy perccel dán csapattársa mögött ért célba, és négy helyet javítva tizenharmadikként zárt összetettben. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a Jumbo–Visma ismét elégedett a csömöri születésű kerékpáros teljesítményével.

Baszk körverseny, 6. szakasz, Eibar–Eibar (138 km):
1. (dán, Jumbo–Visma) 3:36:42 óra
2. James Knox (brit, Soudal–Quick Step) 47 másodperc hátrány
3. Ion Izagirre (spanyol, Cofidis) 49 mp h.
...13. Valter Attila (magyar, Jumbo–Visma) 1:21 perc h.

Az összetett állása:
1. Vingegaard 24:45:24 óra
2. Mikel Landa (spanyol, Bahrain Victorious) 1:12 p h.
3. Izagirre 1:29 p h.
...13. Valter Attila 3:13 p h.

Borítókép: Valter Attila a magyar nemzeti színekben (Forrás: Twitter/Team Jumbo-Visma cycling)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.