Ezt látni kell, Valter Attila a gyilkos emelkedőn kegyetlen volt + videó

Az egyhetes baszk kerékpáros körverseny mai harmadik szakasza után az összetettben a dán Jonas Vingegaard (Jumbo–Visma) állt az élre, aki elsőként haladt át a célvonalon. A Tour de France címvédőjének nagyon sokat segített csapattársa, Valter Attila, aki az utolsó gyilkos emelkedőn levadászta a szökevényeket.

2023. 04. 05. 18:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még kedden, a baszk körverseny második szakaszán, Viana és Leitza között 193,8 kilométert teljesített a mezőny, a végén a lejtmenetben „őrült” befutóval, amelynek végén a holland Ide Schelling (BORA-hansgrohe) győzött, s ezzel az összetettben is átvette a vezetést.  Valter Attila (Jumbo–Visma) a második csoporttal célba érve tizenegy másodperc hátránnyal 41. lett, az összetettben pedig kilenc helyet jött előre, és a 43. helyre került. A minimális hátrányt azért szedte össze, mert a végén bukás történt előtte. A versenyzők nem is értették, hogyan lehetett ilyen felelőtlenül kijelölni a befutó színhelyét. A baszk körversenyen Valternek az a feladata, hogy a Jumbo–Visma kapitányát, Jonas Vingegaard-t segítse. A Tour de France-on címvédő dán bringás kedden a győztessel azonos időt kapott, a szakaszon 15. lett, az összetettben pedig maradt az ötödik helyen, de Schelling csak nyolc másodperccel állt előtte.

Valter Attila
a magyar bajnoki trikóban teker Forrás: Twitter/Team Jumbo-Visma cycling
 

Valter Attila nem a Jumbo–Visma sárga mezét viseli, mivel ő az országúti magyar bajnok, piros-fehér-zöld trikó dukál neki, mi több, az első két napon a kerékpárján a villa is nemzeti színeinkben pompázott.

Ma a harmadik szakaszon azonban honfitársunk egy más jellegű terepre más vázat kapott. Errenteria és Amasa-Villabona között 162,8 kilométert kellett letekerni, dimbes-dombos terepen, a befutó pedig ezúttal egy nagyon komoly emelkedőn volt.
 

 

Valter Attila és  tökéletes összhangban

A szintrajz is mutatja, hogy a terep második fele sok energiát kivett a versenyzőkből. Főleg a befutó: az utolsó 1,1 kilométer átlagos meredeksége 9,4 százalék volt, de akadt benne 26 százalákos rész is. A 24 éves Valter Attila pedig, miként idén a Gran Caminón, ahol szintén kiváló segítője volt Vingegaard-nak, most is nagyot alakított. A végjátékban a gyilkos emelkedő közepéig ő vezette a mezőnyt, s elcsípte a szökevényeket, Vingegaard pedig megoldotta a feladatot, megnyerte a szakaszt. A csapattársai közül elsőként Valter Attila gratulálhatott neki, aki a második legjobb jumbósként 17. lett, húsz másodperc hátránnyal. 

A végén ilyen tülekedés volt, Valter Attila a jobb szélen:

Ez a hosszabb változat, de érdemes megnézni, Valter Attila mit alakított:

Az összetettben Jonas Vingegard az élre állt, öt másodperccel vezet a spanyol Mikel Landa (Bahrain–Victorious) előtt, Valter Attila pedig feljött a 20. helyre a 154 fős mezőnyben. A fiatalok értékelésében pedig az ötödik helyen áll.

FRISSÍTÉS!

Valter Attila a szakasz után a közösségi oldalára a következőket írta ki:

„Egy újabb remek nap! Bármeddig húznám a mezőnyt, csak hogy láthassam Jonas Vingegaard-t ellépni a végén! Ismét volt egy tervünk és ma is sikerült maximálisan kivitelezni azt! Élvezet ezzel a csapattal együtt dolgozni és külön öröm, hogy a saját formámra sem lehet panasz. Még három szakasz ezen a különleges, de brutális versenyen. Szerintem lesz tervünk a következő napokra is!”

Borítókép: Jonas Vingegaard és Valter Attila a célban (Forrás: Eurosport)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.