Valter Attila boldoggá tette a gyerekeket, változás a Giro-keretben

Már csak egy szakasz van hátra a baszk körversenyből. Az összetettet az ötödik versenynap után is Jonas Vingegaard (Jumbo–Visma) vezeti, akit a pénteki etapon is jól segített Valter Attila.

Magyar Nemzet
2023. 04. 07. 17:18
Valter Attila baszk körverseny
Valter Attila baszk körverseny Fotó: Twitter/Team Jumbo-Visma Cycling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken rendezték a kerékpáros baszk körverseny ötödik szakaszát. A tekerés előtt Valter Attila (Jumbo–Visma) és társai találkoztak fiatal rajongóikkal, az eredmény, ahogy a holland csapat fogalmazott: boldog gyerekek. A magyar kerekes a baszk körverseny korábbi szakaszán kulacsával is megörvendeztette az egyik fiatal rajongót.

Valter csapattársa, a tavalyi Tour de France győztese, az összetett éléről várta a 164,5 kilométeres etapot, miután a harmadik és a negyedik szakaszt is ő nyerte meg, előbbit Valter látványos közreműködésével.

Pénteken Mattia Cattaneo (Soudal–Quick Step) indított támadást, akinek mindössze 1:07 perc volt a hátránya négy szakasz után Vingegaard mögött, az olasz kerekes csapattársával, Rémi Cavagnával töltötte szökésben a nap részét.

Miközben a többiek a szökevény duót üldözték, a Jumbo–Visma nyilvánosságra hozta keretét a májusi Giro d'Italiára. Az már korábban is ismert volt, hogy Valter az elmúlt három évvel ellentétben nem indul az olasz körversenyen, bár a csapat egy helyen változtatni kényszerült, Wilco Kelderman sérülése miatt Sepp Kuss került a keretbe. A holland csapat kapitánya a háromszoros Vuelta-győztes Primoz Roglic lesz az idei Girón.

Valter korábbi nyilatkozata alapján a Vuelta-részvételt tűzte ki célul az évre, ugyanakkor az, hogy a Gran Camino után a baszk körversenyen is ő a Tour-címvédésre készülő Vingegaard első számú segítője, arra utal, hogy a magyar kerekesnek a francia körversenyre is lehet esélye a Jumbo–Visma keretébe kerülni.

pénteken is jól ellátta a feladatát, a főmezőny utolérte a szökevényeket, igaz, ezúttal főként az Ineos Grenadiers dolgozott ezért, a brit csapat tagjai közül mégsem harcolt végül senki a szakaszsikerért.

Kilenc kilométerrel a cél előtt Enric Mas (Movistar) támadott, majd az így kialakult kisebb élcsoportnak Valter állt az élére, a lejtmenetben viszont az egyik kanyart kissé elmérte. A kisebb hiba után visszatért a mezőny élére, és az élcsoporttal ért célba. A szakaszt a kolumbiai Sergio Higuita (BORA–hansgrohe) nyerte meg, Vingegaard megőrizte az összetett első helyét, sőt, egy korábbi részhajrában szerzett jóváírásnak köszönhetően egy másodperccel növelte is előnyét a második helyezett Mikel Landával (Bahrain Victorious) szemben.

A baszk körverseny szombaton, a legnehezebb, három első kategóriás emelkedőt is tartalmazó szakasszal ér véget.

Baszk körverseny, 5. szakasz, Amorebieta–Amorebieta (164,5 km):
1. Sergio Higuita (kolumbiai, BORA–hansgrohe) 3:59:57 óra
2. Andrea Bagioli (olasz, Soudal–Quick Step) azonos idővel
3. Mattias Skjelmose (dán, Trek–Segafredo) a. i.
...15. Valter Attila (Jumbo–Visma) a. i.

Az összetett állása:
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo–Visma) 21:08:52
2. Mikel Landa (spanyol, Bahrain Victorious) 13 mp h.
3. David Gaudu (francia, Cofidis) 31 mp h.
...17. Valter Attila (Jumbo Visma) 1:43 p h.

Borítókép: Valter Attila csapattársai körében (Fotó: Twitter/Team Jumbo-Visma Cycling)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.