A Manchester City kiütötte a Real Madridot, és döntős a BL-ben

A Bajnokok Ligája második elődöntőjében a Manchester City és a Real Madrid 1-1-ről kezdte a visszavágót, és a házigazda angolok az első félidőben lefutballozták a pályáról a spanyolokat, Bernardo Silva duplájával kétgólos előnyt szereztek. A szünetet követően a Real próbálkozott, de ezúttal nem bírt a bombaerős Cityvel, amely okosan játszott, és a hajrában Militao öngóljával el is dőlt a mérkőzés, majd Álvarez is betalált, Josep Guardiola csapata 4-0-ra nyert, és 5-1-es összesítéssel ott lesz a BL döntőjében június 10-én az Internazionale ellen.

2023. 05. 17. 22:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előrehozott döntő – így ír a világ médiája a Manchester City és a Real Madrid párharcáról, amióta kiderült az elődöntő párharcáról. Az angolok történetük első Bajnokok Ligája-győzelmére éhesek, a spanyolokat a címvédés lehetősége hajtotta, kétségtelen, nem volt túlzás európai csúcsrangadóként emlegetni kettőjük vetekedését. Az első mérkőzés Madridban nem döntött semmiről sem, 1-1-re végeztek a felek, azaz nyílt maradt a párharc a visszavágóra.

Carlo Ancelotti történelmet írt  Fotó: AFP

Ezen az első találkozón főszerepet játszott abban, hogy a City norvég csodacsatárának csak a láthatatlan ember hálátlan szerepe jutott, ezért némi meglepetést okozott, hogy Carlo Ancelotti, a Real vezetőedzője ezúttal csak a kispadra jelölte a német válogatott védőt. És, ha már Ancelotti: az olasz edző a 191. mérkőzésén ült a kispadon a Bajnokok Ligájában, amivel maga mögé utasította az örökrangsorban Sir Alex Fergusont, a Manchester United legendás trénerét. A négyszeres BL-győztes olasz edző ráadásul ötvenedik alkalommal irányítja a madridiakat a BL-ben.

 

Josep Guardiola nem változtatott semmit sem az első meccshez képest: ugyanazok alkották a kezdőcsapatot, és ugyanazok ültek a kispadon is, mint Madridban. A csapata pedig azonnal magához ragadta a kezdeményezést, folyamatosan birtokolta a labdát, a játékosok pedig keresték a rést a vendégek védelmén. A 13. percben majdnem meglett, Grealish balról nagyszerűen ívelt Haaland fejére, a norvég az ötösről fejelt, a labda Courtois csípőjért pattant a gólvonal felé, Alaba azonban kivágta a mezőnybe. 
Nyolc perccel később ismét Courtois mentette meg a Real Madridot a góltól, ekkor is Haaland fejesét védte, ezúttal már óriási bravúrral. Egy csapat volt csak a pályán, és a 23. percben már a belga kapus sem tudott segíteni: kapott remek átadást Kevin de Brynétól, átvette kicsit jobbra a tizenhatoson belül, majd 7 méterről, ballal a háló bal oldalába bombázott – 1-0. 

HAALAND, Erling; COURTOIS, Thibaut
Courtois itt még védeni tudott  Fotó: Jon Super / MTI/AP

A gól után éledezni kezdtek a spanyolok, ennek első jeleként a 35. percben 25 méterről a keresztlécet találta el. Ám mielőtt fellelkesedtek volna, a Manchester City kettőre növelte az előnyét: a 37. percben Gündogán közeli lövése középre perdült Melitao lábáról, és az érkező Bernardo Silva 9 méterről a kapu bal oldalába fejelt – 2-0. Az első félidő statisztikája önmagáért beszél: az angol csapat 12-szer célozta meg a kaput, a spanyol pedig mindössze egyszer…

COURTOIS, Thibaut; SILVA, Bernardo
Bernardo Silva a második gólt fejeli  Fotó: David Rawcliffe / MTI/EPA

Nem meglepő, hogy a Real Madrid próbált hatékonyabbá válni, Alaba szabadrúgásból veszélyeztetett, ám a Manchester City továbbra is uralta a mérkőzést. tette ezt úgy, hogy amikor csak tehette, lassította a játékot, amikor viszont meglódulhatott, akkor próbált gyorsan felérni a vendégek kapuja elé. A spanyolok jól védekeztek, támadásban legfeljebb a tizenhatos közelébe jutottak el, és így sokáig helyzet nélkül zajlott az elődöntő. A 73. percben Haaland ismét elvesztett egy párharcot Courtois ellen, ezúttal balról, 8 méterről célozta meg a kaput, ám a belga beleért a labdába, amely a lécet is érintve perdült szögletre. Három perccel később viszont egy öngóllal végképp eldőlt a továbbjutás kérdése: De Bruyne balról kanyarította középre a labdát szabadrúgásból, az elszállt a fejek fölött, és Militao testéről vágódott a hálóba – 3-0. A 91. percben a csereként két perce beállt Álvarez 8 méterről talált a jobb alsó sarokba Foden pazar passza után – 4-0. Kiütés. 

Imponáló játékot mutatott be a Manchester City és teljesen megérdemelten jutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol június 10-én az olasz Internazionale lesz az ellenfele. A Real Madrid ezúttal teljesen veszélytelenül futballozott, az angolok megfojtották a játékát. És, ha arra gondolunk, hogy Courtois hányszor védett nagy bravúrral, Carlo Ancelotti csapata örülhet, hogy megúszta négy góllal...

Bajnokok Ligája, elődöntő, 2. mérkőzés (az első találkozó eredménye: 1-1) 
Manchester City (angol)–Real Madrid (spanyol) 4-0 (2-0) 
Manchester, Etihad Stadion, jv.: Marciniak (lengyel). 
MANCHESTER CITY : – Walker, Stones, R. Dias, Akanji – Gündogan (Mahrez, 79.), De Bruyne (Foden, 84.) – B. Silva, Haaland (Álvarez, 89.), Grealish.
REAL MADRID: Courtois – Carvajal (Lucas Vázquez, 80.), Militao, Alaba, Camavinga (Tchouaméni, 80.) – Valverde, Kroos (Asensio, 70.), Modric (Rüdiger, 63.) – (Ceballos, 80.), Benzema,
Gólszerző: B. Silva (23., 37.), Militao (öngól, 76.), Álvarez (91.)

Továbbjutott: Manchester City 5-1-es összesítéssel.

Borítókép: Haaland és Silva ünnepel, teljesen megérdemelten (Fotó: AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.