Botrány: az őt sértegető szurkolók miatt Vinícius kész elhagyni Spanyolországot

Áll a bál Spanyolországban. Megint a stadionokban tomboló rasszizmus váltott ki heves indulatokat. A Valencia elleni meccsen kifütyülték, lemajmozták a Real Madrid színes bőrű brazil csatárát, Vinícius Juniort, ő erre el akarta hagyni a pályát. Rábeszélték a folytatásra, a hajrában piros lapot kapott. A Real kiáll a bántalmazott játékosa mellett, és bírósághoz fordul. Vinícius is drámai lépéseket tervez.

Magyar Nemzet
2023. 05. 22. 7:36
Valencia CF v Real Madrid CF - LaLiga Santander
Vinicius Junior left winger of Real Madrid and Brazil protest during the LaLiga Santander match between Valencia CF and Real Madrid CF at Estadio Mestalla on May 21, 2023 in Valencia, Spain. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol labdarúgó-bajnokság 35. fordulójában a Real Madrid a Valencia otthonában vendégeskedett. Carlo Ancelotti csapatából Federico Valverde, és is kimaradt a Manchester City elleni BL-elődöntőhöz képest. A címvédő gyenge formát mutatott, alig volt értékelhető kísérlete, az alsóházban sínylődő Valencia a 33. percben Diego Lopez góljával szerezte meg a győzelmet. A mérkőzés nem a gólról és a hazai helyzetekről marad emlékezetes. 

Valencia CF v Real Madrid CF - LaLiga Santander
Vinícius végül nem tudta végigjátszani a meccset     Fotó: NurPhoto via AFP

A 70. percben Vinícius Junior, a Real brazil támadója úgy döntött, elhagyja a pályát, miután úgy ítélte meg, hogy a hazai közönség jelentős része rasszista rigmusokkal bántalmazza őt. A játékost végül nagy nehezen sikerült rábeszélni a folytatásra, de a találkozó hosszabbításában, a 97. percben a végletekig frusztrált brazil játékos piros lapot kapott, miután lekönyökölte a hazaiak játékosát, Hugo Durót. 

Valencia CF v Real Madrid CF - LaLiga Santander
Viníciust rá kellett beszélni arra, hogy maradjon a pályán      Fotó: NurPhoto via AFP

Majd az öltözőbe menet gúnyosan kiintegetett az őt a meccs alatt sértegető hazai szurkolóknak.

Természetesen az esetnek volt utóélete. Carlo Ancelotti, a Real edzője a meccs után rendezett sajtótájékoztatón kifakadt, Vinícius Junior a közösségi médiában írta le a véleményét a sajnálatos esetről. Florentino Pérez, a Real elnöke is megszólalt, ő nem kevesebbet állított, mint hogy klubja a bíróságig is hajlandó elmenni a rasszista támadások miatt. 

Ancelotti kezdte a sort. A veterán olasz edző nem kertelt, kijelentette, hogy a majom szó kántálása a stadionban a legrosszabb rasszista incidens azok közül, amelyet valaha a futballban látott. Ancelotti elutasította az újságírók és a Valencia igazgatója, Javier Solis azon állításait is, amelyek szerint a Valencia-szurkolók csak a buta szót kiabálták Viníciusnak, a Real edzője szerint tilos elbagatellizálni az esetet, egyértelműen a majom szó hangzott el. Majd feltette a költői kérdést. – Gondolják, hogy a játékvezető azért szakította félbe a meccset, mert a közönség a buta szót skandálta? Én nem hiszem… – mondta a sajtótájékoztatón a Real edzője.

Vinícius Junior hosszas posztot fogalmazott meg a Twitteren. – Nem ez volt az első, nem a második és nem a harmadik alkalom. Úgy tűnik, a rasszizmus normális a La Ligában. A liga normálisnak tartja, a szövetség is elfogadja, és az ellenfelek is biztatják. Nagyon sajnálom. Az egykor Ronaldinho, Ronaldo, és Messi bajnoksága ma a rasszistáké. Spanyolország gyönyörű ország, amely engem szívesen fogadott, és én szeretem, de beleegyezett abba, hogy egy rasszista ország képét exportálja a világba. Sajnálom a spanyolokat, akik nem értenek ezzel egyet, de ma Brazíliában Spanyolország a rasszisták országaként ismert. És sajnos minden ilyen megnyilvánulással szemben, ami hétről hétre előfordul, nem tudok védekezni. De erős vagyok, és a végsőkig elmegyek a rasszisták ellen. Még ha messze is innen – írta a Twitterre a bántalmazott brazil. 

Később az olasz transzferguru, Fabrizio Romano is megnyilvánult a témában. Romano azt állítja, hogy Vinícius nem akarja elhagyni Madridot, csak fel akarta hívni a figyelmet a rasszizmus elleni harcra. A brazil támadó néhány hónapja új, hosszú távú szerződést kötött a Real Madriddal, a jövőjét a spanyol fővárosban tervezi.

Mindezek után Florentino Pérez, a Real elnöke is szót kért. A presidente kijelentette, hogy a sportban használatos büntetést követel a Valenciának, amennyiben ez nem történik meg, klubja bírósághoz fordul.

A Real az 1-0-s veresége miatt a harmadik helyre esett vissza a La Ligában, miután a városi rivális Atlético Madrid 3-0-ra legyőzte az Osasunát. A két csapat között egy pont a különbség az Atlético javára, a Real hat ponttal előzi meg a negyedik helyen álló Real Sociedadot. 

Borítókép: Vinícius (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.