Ekkor már lehetett tudni, hogy valami nincs rendben Suhajda Szilárddal

Megszólalt a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciójának alapítója.

Magyar Nemzet
Forrás: HEOL2023. 05. 31. 18:00
Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd Forrás: Facebook

Megszólalt a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciójának alapítója.

„A lényeg az, hogy Szilárdnak szerdán, nepáli idő szerint délben vissza kellett volna fordulnia. Ugyanakkor megértem őt, mert hihetetlen mentális erő kell ahhoz, hogy valaki karnyújtásnyira a céltól meghozza ezt a döntést: visszafordul. Szilárd nem tette meg, s onnantól versenyt futott az idővel, mert a halálzónában nincs az a hihetetlen emberi állóképesség, amivel ennyi időt túl lehet élni” – mondta a HEOL-nak Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciójának alapítója. 

Suhajda Szilárd legutóbb szerda délelőtt adott magáról életjelet műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból. Akkor azt mondta, három-négy óra múlva érhet a hegy tetejére – emlékeztet az Origo Sport, és megjegyzik, a Hillary-lépcső magasságában érkezett utoljára jel a nyomkövetőjéről, ez volt az utolsó lokáció, ahonnan a pozíciója még érzékelhető volt. Ez jelentheti azt is, hogy nem sokkal azután történhetett vele valami, hogy közös képet készített Price Márton Péterrel. 

Az interjúban Kollár Lajos kitért arra is, hogy a halálzónában töltött három nap túlélése fizikailag lehetetlen, és elmondta, mikor sejtette meg, hogy valami nincs rendben. 

„Amikor hallottam, hogy Szilárd szerdán délben – nepáli idő szerint –, sőt még fél kettőkor sem indult el lefelé, sajnos tudtam, hogy nagy baj van. Amikor az idő lejár, vissza kell fordulni és pont.”

Borítókép: Suhajda Szilárd (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.