időjárás 16°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Ekkor már lehetett tudni, hogy valami nincs rendben Suhajda Szilárddal

Magyar Nemzet
Forrás: HEOL
2023.05.31. 18:00 2023.06.02. 23:34
Ekkor már lehetett tudni, hogy valami nincs rendben Suhajda Szilárddal

„A lényeg az, hogy Szilárdnak szerdán, nepáli idő szerint délben vissza kellett volna fordulnia. Ugyanakkor megértem őt, mert hihetetlen mentális erő kell ahhoz, hogy valaki karnyújtásnyira a céltól meghozza ezt a döntést: visszafordul. Szilárd nem tette meg, s onnantól versenyt futott az idővel, mert a halálzónában nincs az a hihetetlen emberi állóképesség, amivel ennyi időt túl lehet élni” – mondta a HEOL-nak Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciójának alapítója. 

Suhajda Szilárd legutóbb szerda délelőtt adott magáról életjelet műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból. Akkor azt mondta, három-négy óra múlva érhet a hegy tetejére – emlékeztet az Origo Sport, és megjegyzik, a Hillary-lépcső magasságában érkezett utoljára jel a nyomkövetőjéről, ez volt az utolsó lokáció, ahonnan a pozíciója még érzékelhető volt. Ez jelentheti azt is, hogy nem sokkal azután történhetett vele valami, hogy közös képet készített Price Márton Péterrel. 

Az interjúban Kollár Lajos kitért arra is, hogy a halálzónában töltött három nap túlélése fizikailag lehetetlen, és elmondta, mikor sejtette meg, hogy valami nincs rendben. 

„Amikor hallottam, hogy Szilárd szerdán délben – nepáli idő szerint –, sőt még fél kettőkor sem indult el lefelé, sajnos tudtam, hogy nagy baj van. Amikor az idő lejár, vissza kell fordulni és pont.”

Borítókép: Suhajda Szilárd (Fotó: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.