José Mourinho elkerülné Sztanyiszlav Csercseszov sorsát

Csütörtökön rendezik az Európa-liga és a Konferencialiga elődöntőinek első mérkőzését. Előbbi sorozat döntőjének idén a Puskás Aréna ad otthont, ahol Xabi Alonso csapata, a Bayer Leverkusen idén már nyert egy meccset. Ahhoz, hogy a német csapat visszatérhessen Budapestre, José Mourinho és az AS Roma ellen kell továbbjutnia.

2023. 05. 11. 5:40
Xabi ALONSO
Európa-liga - Bayer Leverkusen-Ferencváros Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy csapat maradt versenyben az Európa-ligában, s közülük kettő léphet majd pályára május 31-én Budapesten, a sorozat idei döntőjének ugyanis a Puskás Aréna ad otthont. A német Bayer Leverkusen különleges helyzetben van, hiszen már járt ebben az idényben Budapesten, a nyolcaddöntőben a Sztanyiszlav edzette Ferencvárost búcsúztatta 4-0-s összesítéssel. A visszatéréshez Xabi Alonso csapatának José Mourinho együttesét, az AS Romát kell búcsúztatnia.

AS Roma v AC Milan - Serie A José Mourinho Chelsea
José Mourinho ismét egymás utáni idényekben nyerne két különböző európai trófeát. Fotó: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia

 – A stadion gyönyörű, a pálya fantasztikus, az egyik legjobb, amit láttam, és megnyertük a párharcot is, szóval boldogok vagyunk. Gratulálok a gyepmestereknek, nagy élmény itt játszani – mondta a Ferencváros elleni, a Puskás Arénában rendezett visszavágó után Xabi Alonso, a Leverkusen vezetőedzője. Persze nem csak a márciusi élmények miatt vágyik vissza a spanyol szakember a magyar fővárosba. – Nagyszerű, hogy eljutottunk az elődöntőig, de ha már itt vagyunk, még többet akartunk – szögezte le Alonso az AS Roma elleni párharc első, olaszországi felvonása előtt.

José Mourinho duplázásra készül, ismét

A Roma tavaly a Konferencialiga-döntőt nyerte meg José Mourinho irányításával, s a portugál szakember hasonló szintlépést érne el idén, mint 2004-ben a Portóval: akkor, egy évvel az UEFA-kupa-győzelem után a Bajnokok Ligáját is megnyerte Mourinho. A portugál szakember a Romával is az utóbbi sorozatba vágyik, ám erre legjobb esélye az olasz csapatnak, hogy megnyerje az Európa-ligát, a bajnokságban ugyanis a Roma a legutóbbi négy meccsén csak két pontot gyűjtött, így visszacsúszott a Serie A hetedik helyére.

A portugál szakember többször panaszkodott arra, hogy nem elég mély a kerete, éppen ezért lehet, hogy nem is bízik abban, hogy a Roma az idény hajrájában egyszerre meg tudja állni a helyét a hazai és a nemzetközi porondon is. A döntőbe jutáshoz most Mourinhónak Sztanyiszlav Csercseszov sorsát kell elkerülnie, aki a Ferencváros edzőjeként a Leverkusen ellen búcsúzott az Európa-ligából.

– Elegendő tapasztalatom van ahhoz, hogy tudjam, mit csinálok. Próbálok örömet szerezni a szurkolóknak, és segíteni a játékosok fejlődését. Megvannak a korlátaink, de igazi család vagyunk – fogalmazott Mourinho az elődöntőre készülve.

Mourinho és Alonso jól ismerik egymást: a Real Madridnál a portugál volt a baszk középpályás edzője. Még az is előfordult, hogy Mourinho azt kérte Alonsótól, hogy állíttassa ki magát.

Folytatódhat a nagyszerű olasz klubidény

Azok után, hogy tegnap este a Milan és az Inter egymás ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjében, a ma esti négy európai kupameccs közül hármat is Olaszországban rendeznek, az El másik ágán a Juventus fogadja a Sevillát, míg a Kl-ben a Fiorentina a Baselt.

Az egyetlen versenyben maradt magyar futballista, Kerkez Milos csapata, az AZ Alkmaar viszont Angliában játszik, a magyar válogatott balhátvéd nélkül. Kerkez ugyanis az Anderlecht elleni negyeddöntő visszavágóján megkapta a harmadik sárga lapját a sorozatban, így eltiltás miatt lemarad a londoni meccsről.

Európa-liga, elődöntő, 1. mérkőzések

AS Roma–Bayer Leverkusen 21.00
Juventus–Sevilla 21.00 (tv: M4 Sport)

Konferencialiga, elődöntő, 1. mérkőzések

West Ham United–AZ Alkmaar 21.00
Fiorentina–Basel 21.00

Borítókép: Xabi Alonso márciusban győzelemmel távozott a Puskás Arénából (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.