időjárás 18°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Suhajda Szilárdról hiába várunk híreket

Magyar Nemzet
2023.05.26. 21:36 2023.05.26. 21:50
Suhajda Szilárdról hiába várunk híreket

A világ legjobb serpái igyekeznek megmenteni a magyar hegymászót, de ma már aligha érnek oda Suhajda Szilárdhoz. A Mount Everest-csúcstámadás kommunikációs igazgatója későbbre ígért tájékoztatást.

Egy ország imádkozik a napokban Suhajda Szilárdért, a Mount Everesten ragadt hegymászóért. Ki vagyunk éhezve a hírekre, de a csúcstámadás kommunikációs vezetője, a Világgazdaságnak nyilatkozó Pintér László határozottan fogalmazott a mentés körülményeiről, menetéről és annak tálalásáról. – Tisztában vagyunk a nagy fokú érdeklődéssel, mindenkitől tisztelettel türelmet kérünk. Muszáj megérteni, hogy itt egy hosszabb misszióról van szó, ami sok órát vesz igénybe. Nem lehet hárompercenként leugrálni a hegyről – fogalmazott. Egyúttal jelezte azt is, hogy ma (pénteken) már szinte biztosan nem adnak ki hivatalos információt, erre legkorábban a hétvégén kerülhet sor. Pintér leszögezte, hogy az érkezés idejéről szóló becslésük nem publikus, arról pedig nem kívánnak részleteket közölni, hogy aktuálisan merre jár a mentőcsapat. Részletes információkat akkor fognak kiadni, amikor már lezárult a mentés.

Így minden bizonnyal túlzottan optimistának bizonyultak azok a várakozások, amelyek szerint már ma, a péntek esti órákban célt érhet a küldetés. Alapesetben, normál körülmények között a Mount Everest megmászása négy teljes napot vesz igénybe. Az alaptáborból (5344 méter) egy nap alatt jutnak fel a 2-es táborba (6400 méter), innen újabb egy nap a 3-as tábor (7163 méter), ahonnan megint csak egy nap a 4-es tábor (7950 méter). Innen indul a csúcstámadás, amelyre ismételten egy napot szánnak. Vagyis az alaptáborból feljutni a világ legmagasabb pontjára összességében négy teljes nap.

A Suhajda Szilárdért küldött mentőexpedíció május 26-án, péntek reggel kelt útra. Rengeteg minden múlik az időjáráson, de az biztos, hogy nekik nincs szükségük négy napra ahhoz, hogy elérjék a magyar mászó 8780 méteres magasságát. Egyrészt azért nem, mert a csapat tagjait helikopterrel vitték fel a 2-es táborba, ahonnan megindították az akciót. Másrészt pedig iszonyú gyorsak, nem normál tempóban másznak.

Pintér László elmondása szerint a három serpa mindegyike világklasszis, a világ legprofibb serpái, akik kipihentek, frissek, kipróbált 8000 méteres hegyi vezetők.  Ugyanakkor tény, hogy Suhajda Szilárd éppen a harmadik éjszakáját tölti a halálzónában (a nepáli idő szerint a hegyen már besötétedett). Lényegében leírhatatlan, hogy ez micsoda terhelést, gyakorlatilag kibírhatatlan terhelést jelent az emberi szervezetre. Abban a magasságban most 40-50 kilométer per órás jeges szél lehet, a hőmérséklet mínusz 30 fok alá csökkent, a hőérzet ennél is alacsonyabb. 

Pintér László azt sem árulta el, mi következik akkor, ha a mentőcsapat eléri Suhajda Szilárdot. – Egyelőre az a cél, hogy odaérjenek. Minden más döntés ez után következik – mondta a kommunikációs vezető.

Borítókép: Profi serpák keresik a magyar hegymászót (Fotó: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.