Miért nem fordult vissza Suhajda Szilárd? Íme, a megfejtés

Természetesen Varga Csaba is követi a Suhajda Szilárd expedíciójáról érkező híreket. A nagyváradi hegymászó, aki az élők között magyar rekorderként már öt nyolcezres hegycsúcsra is feljutott, két éve a Mount Everestről, tavaly a Kancsendzöngáról pedig kétszer is visszafordult. Mégis megérti, Suhajda Szilárd miért bízott benne, hogy fel tud jutni a Föld legmagasabb pontjára.

2023. 05. 26. 10:36
Suhajda Szilárd
Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért nem fordult vissza Suhajda Szilárd? A legtöbbekben talán ez e kérdés motoszkál. A magyar hegymászó szerda kora hajnalban kezdte meg a csúcstámadást a négyes táborból, az eredeti tervek szerint 12 és 16 óra között kellett volna felérnie a csúcsra. A jeladója szerint szerdán 19.30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Tehát jelentős csúszásban volt. Akkor a szintkülönbséget tekintve alig több mint ötven méterre volt a 8848 méteren lévő csúcstól, távolságban ez körülbelül 70-80 méternek felel meg. Ez alapján a felesége, Legindi Tímea is abban bízott, hogy éjfél körül felér a csúcsra.

Varga Csaba megérti Suhajda Szilárd döntését
Ahogy Suhajda Szilárd, tavaly Varga Csaba is bizakodva vágott neki az expedíciónak

A folytatás ismert. Suhajda Szilárd nem adott több jelt, nyoma veszett, csütörtökön – közép-európai idő szerint – késő estig semmi újat nem lehetett tudni róla, de már mindenki attól tartott, hogy baj van. Csütörtök este Legindi Tímea közleményt adott ki, amelyben tudatta, hogy a Hillary-lépcső alján megtalálták a férjét, aki – bár súlyos állapotban – életben volt. Pénteken mentőcsapat indult a magyar hegymászóhoz, azóta erről az akcióról várjuk a híreket.

A legfontosabb kérdés, vajon még életben találják-e a magyar hegymászót. Ám érthetően legalább ennyire foglalkoztatja az embereket, Suhajda Szilárd vajon miért nem fordult vissza még időben, amikor még képes lett volna rá.

 

Varga Csaba: Az én esetem más volt, mint Suhajda Szilárdé

Varga Csabához fordultunk válaszért. A nagyváradi alpinista, aki az élők között magyar rekorderként eddig öt nyolcezres csúcsra jutott fel, ám a legutóbbi két Himalája-expedíciója során nem járt sikerrel. 2021-ben a Mount Everestről tért vissza anélkül, hogy egyáltalán megkísérelte volna a csúcstámadást, tavaly pedig kétszer is visszafordult a Kancsendzöngáról.

– A két esetet külön kell választani – vágott bele Varga Csaba. – Két éve az időjárás lehetetlenné tette a csúcstámadást. Összesen két hónapot voltam fenn a Himaláján. Két hétig vártam, fenn a magasban, hátha jobbra fordul az idő, s megkezdhetem a csúcstámadást, de amikor a viharos szél széttépte a sátramat, beláttam, hogy erre nincs esély, és haza indultam. Tavaly a Kancsendzöngán kétszer is nekivágtam a csúcstámadásnak, de hamar visszafordultam, mert már az elején éreztem, hogy gyenge vagyok, nem tudok feljutni a csúcsra. Mint utóbb kiderült, poszt-Covid-tünetek hátráltattak.

Megértem Szilárdot. Jó erőben érezte magát, s noha lassabban a tervezettnél, de biztosan haladt felfelé. Megértem őt, ott volt a csúcs közelében, úgy mondanám, a csúcs bűvöletében, ahonnan nagyon nehéz visszafordulni. Én sem az Everesten, sem a Kancsendzöngán nem jutottam eddig. A beszámolók szerint Szilárd jól érezte magát, nyilván azt gondolta, hogy túl van a nehezén, meg tudja csinálni. Nyilván az is megfordult a fejében, mekkora ráfordítással járt, hogy odáig eljutott, s csak egészen kevés választotta el attól a sikertől, ami megváltoztatná az életét. Az ember az adott helyzetben valószínűleg nem hoz végleges döntést. Úgy gondolkodik, hogy na még egy kicsit, még néhány lépés, s ha az megy, akkor majd ismét átgondolja. Ám valószínűleg egyszer csak annyira kimerült, hogy már nem tudott haladni sem fölfelé, sem lefelé.

A sokat emlegetett Hillary-lépcső nem extra nehézségű feladat, de nem is egyszerű séta, azt a szakaszt, ahogy Varga Csaba fogalmazott, ki kell mászni. A nagyváradi alpinista megpróbálta érzékeltetni, hogyan halad ilyenkor egy hegymászó.

– Nyolcezer méter felett az oxigén sűrűsége kevesebb az egyharmada a normálisnak, ehhez már nem lehet hozzászokni, ezt csak rövid ideig lehet elviselni. Ha ott oxigénpalack nélkül valaki úgy tud haladni, hogy percenként egyet lép, az már nagyon jó – jegyezte meg Varga Csaba.

 

Mindenképpen lehozzák a hegyről

A nagyváradi sportember nem akar hiú ábrándokat kelteni, pontosan tudja, hogy az idő előrehaladtával egyre kevesebb az esély arra, hogy Suhajda Szilárd élve kerüljön le a hegyről.

Mindenképpen lehozzák a hegyről. Bízzunk benne, hogy életben lesz, amikor rátalálnak, s oxigénpalackkal, injekcióval tudnak javítani az állapotán

– bizakodik másokkal egyetemben Varga Csaba.

Suhajda Szilárd kilátásairól a Hír TV-nek nyilatkozva egy másik magyar hegymászó, Klein Dávid beszélt, a bajba került sportember édesapja pedig nem adja fel a reményt.

 

Borítókép: Suhajd Szilárd a csúcstámadás előtt jó erőben volt (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.