Suhajda Szilárdot keresik a Mount Everesten, hóviharba is keveredhetett

Mivel a nepáli fővárosban, Katmanduban közel négy órával előrőbb járnak – a helyi időzóna miatt 3 órával és 45 perccel –, egyre aggasztóbb, hogy továbbra sincs semmi hír Suhajda Szilárdról. A Föld legmagasabb pontját, a 8848 méter magas Mount Everestet egyedül, oxigénpalack nélkül meghódítani kívánó hegymászó ötven méterre volt a csúcstól, amikor a múlt éjjel a jeladója legutóbb jelzett.

Magyar Nemzet
2023. 05. 25. 13:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Explorersweb beszámolója szerint egyre inkább aggódnak Suhajda Szilárdért, akinek nyoma veszett a Mount Everesten. Már több mint 24 óra eltelt azóta, hogy kommunikálni lehetett vele, és leginkább az ad okot az aggodalomra, hogy senki sem látta a magyar hegymászót. A 4-es alaptáborból csak egy út vezet a csúcsra, ami gyakorlatilag kötelekkel biztosítva van, de természetesen nem minden méteren. Amennyiben a hegymászó a karabinerjét becsatolja az adott szakaszokon, ha több órás erőfeszítés árán, is, de célba érhet. Ám amíg egy ilyen karabiner bepattintása alap esetben egy másodperc, 8800 méter felett még oxigénpalackkal is hosszú percekig tarthat, Suhajda Szilárd pedig oxigénpalack és segítők nélkül, az éjjel támadta meg a Mount Everestet. Szerda éjjel 21 óra körül fel kellett volna feljutnia  a csúcsra, de arról sincs hír, hogy felért volna; és arról sem, hogy visszatért volna a 4-es táborba. Szerda éjjel és ma hajnalban több más hegymászó, serpákkal ugyancsak célba vette a Mount Everestet, volt, aki fel is jutott, és olyan hírek érkeznek tőlük, hogy Suhajda Szilárdot senki sem látta.

Egy két hegymászóból és hat serpából álló csapat csütörtökön indult a négyes táborból a csúcs felé, tudtak Suhajda eltűnéséről, keresték a nyomait, de semmit sem találtak. Ma elérték a csúcsot, és már visszafelé tartanak.

Az is aggasztó, hogy hóviharról is érkezett beszámoló.

Az Allie Pepper Adventures Facebook-oldala arról számolt be, hogy az ausztrál hegymászó, aki ugyancsak oxigénpalack nélkül akart feljutni, nem járt sikerrel.

– Olyan hóvihar jött, hogy amikor a sötétben kiértünk a platóra, teljesen összefagytunk. Ez 8450 méteren történt. Két lehetőségem volt: vagy oxigénpalackot használok, vagy lejövök. Az utóbbit választottam, az élet a fontos – posztolta az ausztrál hegymászó.

Egy éjszakát még el lehet tölteni a Mount Everesten olyan magasságban, ahova Suhajda Szilárd jutott, de kettőt már nem a hegymászók szerint.

 

Borítókép: Suhajda Szilárd és a Mount Everest (Forrás: Facebook/Suhajda Szilárd)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.