Suhajda Szilárd nem ad életjelet magáról a Mount Everesten, drámai a helyzet

Szerda éjjel semmi hír nem érkezett Suhajda Szilárd hegymászóról, aki első magyarként próbálja meg elérni a Mount Everest 8848 méteres csúcsát oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül. Miután felért 8795 méteres magasságba, már nem adott jelet a GPS-e, és nem lehet tudni, mi történt vele. Ez önmagában nem feltétlenül kuriózum, de természtesen mindenki aggódik, minden túlzás nélkül drámai a helyzet.

Magyar Nemzet
2023. 05. 25. 6:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Suhajda Szilárd felesége, Legindi Tímea a Rádió 1 műsorába még szerda reggel bejelentkezve arról beszélt, bármelyik percben befuthat férje hívása arról, hogy felért bolygónk legmagasabb pontjára. Ám ez a megerősítés a nap során nem történt meg. S még szerda éjjel sem érkezett semmi hír a hegymászóról.

Suhajda Szilárd oxigénpalack, serpák és társ nélkül, rendkívüli teljesítményre vállalkozott.

– Nagyon köszönjük a lehengerlő szeretetet, aggodalmat és érdeklődést, azt hiszem, ezt Szilárd felesége, Timi nevében is mondhatom. Nagyon szeretnénk mindenkit folyamatosan tájékoztatni, de jelenleg a helyzet tisztázása köti le minden erőnket. Tisztelettel kérünk benneteket, hogy legyetek türelemmel, minden apró részletet pontosan azért nem közölnek, mert felesleges találgatások táptalaját képezik. A Szilárdhoz közel állóknál aligha várja bárki jobban a híreket, ezt a hazai bázison is tudják – írja a Mandineren Pintér László hegymászó szakújságíró.

Suhajda Szilárd műholdas követője egészen nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. A legutóbbi jelzés szerint 19.30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott – egyedül a sötétben! Ez ötven méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett. 

A szakújságíró szerint ez önmagában nem feltétlenül kuriózum.

– A tavalyi Lhoce-mászása alkalmával két napig fogalmunk sem volt, merre jár, mi van vele, a csúcsról sem jelentkezett, miközben ő azt gondolta, hogy itthon premier plánban követjük a haladását a nyomkövető alapján. Abból indulunk ki, hogy attól, hogy mi nem látjuk a nyomkövetője adatait, ő még ereszkedik lefelé szépen lassan a hegyről. Hogy miért nem működik a jeladó, arról nincs információnk és találgatni sem szeretnénk. Egyelőre várjuk a reggelt, és várjuk a remélhetőleg pozitív híreket – fogalmazott Pintér László.

Suhajda Szilárd Facebook-oldalán a legutolsó, éjfél utáni bejegyzés is ez: „Továbbra is várjuk a híreket. Amint friss információ érkezik, akkor jelentkezni fogunk!”

 

Suhajda Szilárd felesége, Legindi Tímea ma reggel 7 órakor újra megszólalt a Rádió 1-ben. Elmondta, hogy nincs friss információja a férjéről, nem lehet tudni, mi történt vele az éjjel, de úgy számolt, hogy szerda éjjel 21 óra körül fel kellett volna érnie a csúcsra. Az eredeti tervek szerint azonban már 12 és 16 óra között fel kellett volna jutnia. A Mount Everesten jelenleg nem fúj erős szél, a hőmérséklet mínusz 25-27 Celsius-fok. Az elmúlt órákban egy nagyobb csoport, négy hegymászó nyolc serpa segítségével ugyancsak csúcstámadást indított ezen az útvonalon, és nem találkoztak Suhajdával. A hegymászót keresik a legfelső, négyes táborban is, ahova már vissza kellett volna érnie, de egyelőre ott sem találják.

– Vélhetően láttak egy emberi alakot a 4-es tábor felett, ennek kapcsán mozgósítottak újabb serpákat, akik felmennek a 4-es táborba, illetve elindulnak az alak irányába, hogy bebizonyosodjanak, valóban ő az. Azért bizakodnak, mert Szilárdon kívül nincs senki, aki egyedül indult útnak – mondta később Legindi Tímea a közmédiának. 

Mindenki aggódik, minden túlzás nélkül drámai a helyzet.

FRISSÍTÉS!

Borítókép: Suhajda Szilárd a Mount Everesten (Forrás: Facebook/Suhajda Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.