időjárás 23°C Medárd 2023. június 8.
logo

Suhajda édesapja a fiának üzent, a nap melege segítheti a hegymászót

Magyar Nemzet
2023.05.26. 08:48 2023.05.26. 11:38
Suhajda édesapja a fiának üzent, a nap melege segítheti a hegymászót

A Mount Everesten eltűnt Suhajda Szilárd megmentésére péntek hajnalban mentőakció indult. A hegymászó családja a csodában bízik, Suhajda édesapja megrázó sorokkal üzent a fiának, egy másik hegymászó, Klein Dávid pedig a Hír TV-nek nyilatkozva elárulta, mi segíthette Suhajdát a túlélésben.

Mint arról beszámoltunk, a Mount Everesten eltűnt Suhajda Szilárdot csütörtökön megtalálták, és nepáli idő szerint péntek hajnalban mentőakció indult a megmentésére. A magyar hegymászó 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van, és bár életjeleket mutatott, fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. A legutóbbi hírek hallatán Suhajda Szilárd felesége, Legindi Ildikó úgy nyilatkozott, kevés az esélye, hogy a férjét életben találják, de ő bízik a csodákban.

Suhajda Szilárdot a Hillary-lépcső aljában látták
Suhajda Szilárdot a Hillary-lépcső aljában látták

A hegymászó édesapja is megszólalt, Suhajda Tibor a Facebookon azt üzente Szilárdnak, hogy nagyon várja haza a családja:

„Mit is élhetsz át most? Sikerek és kudarcok? Most engedd el, és csak magadra, a túlélésre gondolj, koncentrálj! Összetartva az ország, barátok és rokonok – veled vagyunk és imádkozom, imádkozunk érted, és hogy a kisunokám, a fiad újra a tenyeredbe tudjon csapni, hogy “szia édesapa” újra itthon... Könnyes szemmel, aggódva osztom meg én is a jelenlegi, biztató friss híreket... Szeretünk és nagyon várunk haza! Tarts ki, erős vagy!”

 

A nap melege segítheti Suhajdát

Klein Dávid a Hír TV-nek nyilatkozva megpróbálta érzékeltetni, milyen állapotban lehet Suhajda Szilárd. Kritikusnak mondta, hogy a magyar hegymászó már csütörtök este ötven órája mozgásban volt (ez immár tehát hatvan óra). A közösségi médián keresztül megpróbált ő is kapcsolatba lépni olyan hegymászókkal, akik az Everesten tartózkodnak.

S hogy mit segíthettek Suhajda Szilárdnak, akik rátaláltak? Oxigénnel láthatták el és vizet adhattak neki, foglalta össze a lényeget Klein Dávid, aki szerint a nap melege adhat még reményt, hiszen felmelegedve több esély van lábra állni. Ehhez persze Suhajda Szilárdnak újabb éjszakát kellett életben kihúznia csaknem 8800 méteres magasságban.

 

Öt embert tartanak nyilván eltűntként

A The Himalayan Times péntek reggel számolt be róla, hogy jelenleg öt hegymászót, köztük két nepáli és három külföldi személyt tartanak nyilván eltűntként a Mount Everesten. Tizenketten veszítették életüket a mostani szezonban a világ legmagasabb hegycsúcsán, legutóbb, csütörtökön egy kanadai hegymászó hunyt el.

Borítókép: Suhajda Szilárd (Forrás: Facebook)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.