Ér ennyit az Everest? Sokan nem értik, és ez nem véletlen

Az egész ország Suhajda Szilárd hogyléte miatt aggódik. A hegymászó oxigénpalack és külső segítség nélkül indult a világ tetejére, a Mount Everest csúcsára, ám nyoma veszett. Azóta rátaláltak, de félő, hogy a mentőcsapat már nem segíthet rajta. Sokan nem értik a kockázatos sportteljesítmény motivációját, ezt próbáltuk megfejteni Lénárt Ágota sportpszichológus segítségével.

2023. 05. 26. 17:30
Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar idő szerint csütörtök este érkezett az utolsó hír Suhajda Szilárd helyzetéről, ekkor derült ki, hogy rátaláltak a magyar hegymászóra, aki a Hillary-lépcső aljában rekedt, mintegy 8780 méter magasan a Mount Everesten. Amikor legutóbb látták, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. Emiatt a szakértők szerint reálisan nézve már kicsi a túlélési esélye, hiszen hosszú ideje az úgynevezett halálzónában van, a reményt ugyanakkor nem szabad feladni.

Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd a Mount Everest csúcsára készült. Fotó: Facebook

Sokan nem értik Suhajda Szilárd és általánosságban az életüket kockára tevő hegymászók, vagy más extrém sportolók motivációját. Elég csak megnézni a cikkek alatt megjelenő hozzászólásokat, amelyek közül sok firtatja a kérdést, hogy miért éri meg a kihívás, ami az ember életébe is kerülhet. 

A rosszindulatú megjegyzésekkel nem kívánunk foglalkozni, ugyanakkor a felvetés valójában nagyon is emberi.

Suhajda Szilárd felesége, Legindi Tímea még a csúcstámadás előtt nyilatkozott a Mandinernek, s arról is beszélt a lapnak, hogy az ötéves kisfiuk már teljes mértékben érti, hogy mi történik az édesapjával. Összeszorul az ember szíve, ha arra gondol, hogy mit él át ezekben a napokban a család. S valóban megfogalmazódik a kérdés, hogy a Mount Everest vagy bármilyen más embert próbáló kihívás ér-e annyit, hogy mindent kockára tegyünk. Nem véletlen, ha valaki nem érti ezt a motivációt.

„Sokan esztelen kockázatnak minősítik”

– Sajnos ilyen helyzetekben jellemző, hogy akik nem éltek meg hasonlót vagy más személyiségtípusok, azok elítélik, negatív felhanggal illetik a dolgot. Esztelen kockázatnak minősítik a döntést, és nem érzékelik, hogy a személyiséget erősen meghatározó motiváció húzódik meg mögötte – nyilatkozta lapunknak Lénárt Ágota sportpszichológus, aki általánosságban beszélt az extrém kihívásokról, hangsúlyozva, hogy Suhajda Szilárd hátterét személyesen nem ismeri.

– Vannak versenyző és nem versenyző típusú emberek, ami veleszületett tulajdonság – tette hozzá az elismert szakember. – Ha van egy feladat, az valakiből szorongást vált ki, másvalaki kihívásként tekint rá. Ez utóbbiak nem feltétlenül, de általában a versenyző típusok. A hegymászók különösen ilyenek, George Mallory híres válasza volt, amikor megkérdezték tőle, miért mászta meg az Everestet, hogy „mert ott volt”. Ezt az érzést nehezen értheti meg, aki nem ilyen típus.

Lapunknak nyilatkozva a nagyváradi hegymászó, Varga Csaba elárulta, hogy ő megérti Suhajda Szilárd döntését: – Megértem Szilárdot. Jó erőben érezte magát, s noha lassabban a tervezettnél, de biztosan haladt felfelé. Megértem őt, ott volt a csúcs közelében, úgy mondanám, a csúcs bűvöletében, ahonnan nagyon nehéz visszafordulni.

Ezt alighanem tényleg csak azok érthetik, akik átéltek hasonlót.

Borítókép: Suhajda Szilárd a Mount Everesten rekedt (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.