Ilyen még soha nem történt magyar futballistákkal a Bundesligában

Szombaton az utolsó, 34. fordulót rendezik a Bundesligában, de a magyar labdarúgó-válogatott két alapembere, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik már ettől függetlenül olyan rekordot állítottak fel ebben az idényben, ami magyar mezőnyjátékosoknak korábban soha nem sikerült a német élvonalban. A legközelebb 1988-ban Détári Lajos járt a bravúrhoz, ami most a Lipcse két magyarjának összejött.

2023. 05. 26. 13:15
null
FBL-GER-BUNDESLIGA-LEIPZIG-DORTMUND Fotó: RONNY HARTMANN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bundesliga utolsó fordulójában a Lipcse hazai pályán a Schalke ellen lép pályára egy olyan meccsen, amelynek már csak a vendégek számára van tétje (méghozzá nagy, a 17. helyen álló gelsenkircheniek a bennmaradásért harcolnak). A Lipcse harmadik helye, s egyúttal a Bajnokok Ligája-indulása már biztos, se előrébb, se hátrébb nem végezhet már. Az is eldőlt, hogy a bronzérmes csapatnak és volt a két legfontosabb futballistája az idényben.

Bayern Munich - RB Leipzig Szoboszlai
Szoboszlai Dominik legutóbb a Bayern München ellen gólt lőtt. Fotó: DPA/AFP/Sven Hoppe

Ők ketten töltötték a pályán a legtöbb időt a bajnokságban a lipcsei keretből. Sosem volt olyan korábban, hogy egy magyar mezőnyjátékos volt egy Bundesliga-csapat legfoglalkoztatottabb játékosa – pláne nem kettő.

Orbán és Szoboszlai már utolérhetetlenek?

Orbán az eddigi 33 meccsből 32-n játszott, februárban az Union Berlin ellen csak azért nem szerepelt, mert néhány nappal korábban őssejtet adományozott, hogy megmentse egy embertársa életét. A magyar válogatott védő 2861 percet töltött a pályán a bajnokságban, amivel már akkor is első lesz a rangsorban, ha a Schalke ellen egyáltalán nem játszik.

Biztosnak tűnik Orbán mögött Szoboszlai Dominik második helye is, hiszen ő eddig 30 meccsen összesen 2430 percet futballozott, így éppen 90 perccel előzi meg a listán harmadik helyezett lipcsei kapust, Janis Blaswichot, aki tehát csak akkor érhetné be a magyar válogatott csapatkapitányát, ha az nem játszana a Schalke ellen – erre kicsi az esély, Szoboszlai ebben az idényben csak eltiltás miatt hagyott ki meccset (hármat).

Détári Lajosnak mintegy 100 perc hiányzott

Orbán és Szoboszlai teljesítménye főként annak fényében különleges, hogy a Bundesligában szerepelt messze a legtöbb magyar labdarúgó a topligák közül, de egy mezőnyjátékosunk sem tudott csapata legtöbbet foglalkoztatott emberévé válni egy idényen belül.

Ehhez a legközelebb járt, aki az egyedüli Bundesligában töltött szezonjában, az 1987–1988-as évadban 33 meccsen 2957 percet játszott az Eintracht Frankfurt színeiben. Volt azonban a csapatban egyvalaki, a söprögető poszton játszó, a német válogatottal 1992-ben Eb-ezüstérmes Manfred Binz, aki 103 perccel többet futballozott nála abban a Bundesliga-idényben.

Több olyan magyar mezőnyjátékos is volt még, akik a dobogón végeztek a házi rangsorban a játékpercek alapján. Miriuta Vasile a 2000–2001-es évadban volt az Energie Cottbus harmadik legtöbbet játszó labdarúgója, nem mellesleg ekkor végzett 11 góllal a bajnokságban, amivel beállította Détári 1988-as magyar gólrekordját a Bundesligában (ezt 2013-ban döntötte meg 13 találattal).

Hajnal Tamás és Franck Ribery egy csapatban

Ugyancsak a harmadik legtöbbet játszott csapatában Huszti Szabolcs és Hajnal Tamás a 2007–2008-as idényben – előbbi a Hannover, utóbbi a Karlsruhe mezében. Akkoriban történt, hogy Husztit összeboronálták a sajtóban a Real Madriddal, miután egy felkészülési meccsen gólt lőtt a királyi gárda ellen, és a spanyol óriást akkor vezető Bernd Schuster állítólag kinézte magának a magyar szélsőt, persze nem lett ebből semmi.

Hajnalnak viszont dortmundi szerződést ért a remek idénye a Karlsruhéban, amelyből beválasztották a Bundesliga álomcsapatába is. 

Ez egyébként így festett 2008-ban: René Adler – Martin Demichelis, Per Mertesacker, Manuel Friedrich, Marcelo Bordon – Franck Ribéry, Diego, Rafael van der Vaart, Hajnal Tamás – Luca Toni, Mario Gomez.

Lisztes Krisztián állt még jól a 2003–2004-es idényben, amelyben a Werder Bremen legutóbb német bajnok lett, hiszen ő volt a csapat egyetlen játékosa, aki az első 30 forduló összes meccsén játszott. Ekkor azonban a Bochum ellen keresztszalag-szakadást szenvedett, így az utolsó négy mérkőzést ki kellett hagynia, és sajnos pályafutása érdemi része is véget ért.

A kapusok más kávéház: Király és Gulácsi is tarolt

Eddig mezőnyjátékosokról volt szó, de sokszor természetesen kapusok végeznek a csapatok játékperc-rangsorának az élén, hiszen nekik van a legjobb esélyük minél több időt a pályán tölteni. Két magyar kapus is volt, aki a Bundesligában vezette a csapatát e tekintetben.

Real Madrid v RB Leipzig: Group F - UEFA Champions League Gulácsi Péter
hamarosan remélhetőleg visszatérhet a pályára. Fotó: NurPhoto via AFP

Gulácsi Péter a Lipcse 2016-os feljutása óta az első öt élvonalbeli idény mindegyikében az együttes legtöbbet szerepelt játékosa volt. A jelenlegi idényben az októberi keresztszalag-szakadása akadályozta meg ebben, a visszatérése a következő szezonra várható. Az is érdekes, hogy ha Gulácsi nem sérül meg, akkor most jó eséllyel három magyar állna a lipcsei rangsor élén.

Király Gábor háromszor volt a legtöbb időt a pályán töltő játékos a Hertha színeiben: az 1998– 1999-es idényben a berliniek csatárával, Michael Preetz-cel holtversenyben, az összes bajnokit végigjátszva, a 2000–2001-es és a 2002–2003-as évadokban pedig már egyedüliként.

Borítókép: Willi Orbán és Szoboszlai Dominik gólöröme a Lipcse mezében (Fotó: Ronny Hartmann)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.