Talmácsi és Michelisz újra összefogott a magyar autó-motorsportért

Talmácsi Gábor és Michelisz Norbert szakmai vezetésével választották ki azt a 29 autó- és motorsport versenyzőt, akik idén támogatásban részesülnek a Hungarian Motorsport Academy utánpótlás-nevelési rendszerben, amelyet a Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség (HUMDA) első ízben tavaly hirdetett meg.

Magyar Nemzet
2023. 05. 09. 18:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiválasztási folyamatot túraautó világkupa-győztes, valamint Talmácsi Gábor gyorsaságimotoros-világbajnok irányította, mellettük részt vett benne Kálmán Péter, a Hungarian Motorsport Academy szakmai vezetője, valamint Matics Zsolt, a Fit4Race alapítója és teljesítménytrénere, aki többek közt a tokiói olimpián ezüstérmes vitorlázó, felkészítésében is fontos szerepet vállalt.

– Fontos tudni, hogy nekünk mindig egy adott keretet kell a lehető legjobban szétosztani, de ez nem könnyű dolog – árulta el a kiválasztás hátteréről Michelisz. – Mi is komoly szakmai elvárásokat fogalmazunk meg az elnökség felé, és erre azért van szükség, hogy a rendszer egy idő után magától működjön.

A HUMDA tavaly júniusban indította el a magyar tehetségeket felkaroló programját. A támogatott versenyzők közül többen már az első évben kiemelkedő eredményeket értek el, főként Hideg Ádám és Bucsi Attila teljesítményét érdemes kiemelni. Előbbi a valaha volt legjobb magyar eredményt érte el a FIA gokart-világbajnokságon, amelyen junior kategóriában második lett. Bucsi pedig a magyar M1RA csapat versenyzőjeként 100 százalékos idényt teljesített a Swift Cup Europe-ban, azaz a nemzetközi márkabajnokság összes futamát megnyerte mindössze 15 évesen.

Természetesen mindketten szerepelnek az idei támogatottak névsorában is, de nem volt minden esetben ennyire magától értetődő a kiválasztás. Végül nyolc autó- és motorsport szakágban összesen 29 versenyzőt segít idén a HUMDA.

– Jelenleg sajnos a magyar autó-motorsportban pusztán az eredmények alapján nem lehet eldönteni nagyon sok szakágban, hogy ki az, aki támogatásra érdemes – ecsetelte Michelisz. – Azon dolgozunk, hogy a jövőben eljussunk arra a szintre, ahol a pályán mutatott teljesítmény alapján, szubjektív külső hatások nélkül lehet dönteni a támogatásról.

Talmácsi Gábor arról beszélt, hogy a Hungarian Motorsport Academy egyedülálló program az autó-motorsportban. – Tavaly nagy merítésből kellett válogatni, azóta eltelt csaknem egy év, így már az eredmények alapján lehetett dönteni a folytatásról – mondta a gyorsaságimotoros-vb 125 köbcentiméteres kategóriájának 2007-es bajnoka.

Az idei kiválasztási rendszer merőben eltért a tavalyitól. Miután 2022-ben felmérték csaknem a teljes magyar utánpótlást, idén már csak zömmel a kiválasztottak között végeztek újabb felméréseket. A programba rajtuk kívül olyanok kerültek be, akik az elmúlt évben kiemelkedő nemzetközi eredményt értek el.

A rendszer a kiválasztott versenyzők mellett egy versenycsapatot, a Kiss Norberttel tavaly kamionos Európa-bajnoki címet szerzett Révész Racinget, valamint a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséget és a Magyar Motorsport Szövetséget is támogatja.

A Hungarian Motorsport Academy idei támogatot versenyzői:
Gokart: Gáspár Benett, Gender Tamás, Hideg-Szikszai Ádám, Krepcsik Áron, Molnár Martin, Zsebő Marcell
Rali: Csomós Miklós, Hangodi Bendegúz, Herczig Patrik, László Martin
Ralikrossz: Benyó Máté
Túraautó: Bucsi Attila, Losonczy Levente
Gyorsasági motor: Farkas Kevin, Görbe Soma, Kovács Bálint, Kovács Zoltán, Molnár Gergő, Számadó Máté, Varga Tibor, Vincze Martin
Motokrossz: Katona Áron, Pergel Bence, Técsi Márk, Zanócz Noel
Supermoto: Surányi Balázs
Enduro: Liszka Roland, Szőke Márk, Zsigovits Norbert

Borítókép: A magyar autó-motorsport készülő „válogatott kerete” (Fotó: HUMDA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.