Vinícius ütésért kapott piros lapot, mégsem tiltják el

A Real Madrid számíthat a ma esti, Rayo Vallecano elleni bajnokin az egyik legnagyobb sztárja játékára. Vinícius az előző fordulóban, a Valencia ellen ütésért piros lapot kapott, mégsem tiltották el. Kétségtelen, a brazil futballista rengeteg támadást élt meg a vasárnapi meccsen és a bajnokság korábbi fordulóiban is, ám a spanyol versenybizottság példátlan döntése újabb hibával próbálja kompenzálni a Vinícius Júniort ért sérelmekkel szembeni fellépés hiányát.

2023. 05. 24. 10:38
Vinícius
Fotó: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

az elmúlt két idényben világsztárrá, a Real Madrid talán legfontosabb játékosává vált. A brazil támadó pedig elszenvedi ennek a negatív következményeit: a pályán az ellenfél védői rendre őt faragják a legtöbbet, és a riválisok szurkolói is őt találják meg legtöbbször. Viníciusnál a Valencia ellen szakadt el a cérna: a hazai drukkerek rasszista rigmusa miatt le akart vonulni a pályáról. Végül folytatta a meccset, viszont a hajrában két Valencia-játékoson is megtorolta az őt ért sérelmeket, a második esetért pedig a videóbíró segítségével meg is kapta a piros lapot.

Valencia CF v Real Madrid CF - LaLiga Santander Vinícius Júnior
Vinícius Júnior a Valencia ellen kapta karrierje első piros lapját. Fotó: NurPhoto via AFP/Jose Breton

Vinícius kifakadt, a La Liga vezetését kritizálta, amiért nem tesz semmit a lelátói rasszizmus ellen. A Real Madrid az idényben kilenc mérkőzés után tett panaszt a játékosát ért rasszista inzultusok miatt, de komoly következménye egyik korábbi ügynek sem lett.

Most a Valenciára lecsapott az igazságszolgáltatás, a csapat a következő öt hazai meccsén nem nyithatja meg stadionja déli lelátóját. A Valencia három, a rendőrség által beazonosított rasszista szurkolót egész életére kitiltott a Mestallából, az őt sújtó, 45 ezer eurós bírságot is tartalmazó ítélet ellen viszont fellebbezne a klub, amely szerint elszigetelt esetekről volt szó. Ezen a felvételen mégiscsak egyértelműen kivehető a „Majom! Majom!” rigmus.

A spanyol szövetség szerint ugyanakkor a játékvezető Valenciában helyesen alkalmazta a rasszista incidensek esetére megalkotott protokollt, a hazai szurkolókat figyelmeztették, hogy egy újabb hasonló eset a mérkőzés félbeszakításához vezethet.

Mit kell elviselnie Vinícius Júniornak?

Sajnos a lelátói rasszizmus rendszeresen előkerülő téma, ahogy az is, mi lenne erre a megfelelő reakció az inzultált játékostól. Dani Alves manapság semmiképpen sem állítható példaképnek, de a brazil trófeahalmozó elvette a támadás élét, amikor a banánt, amivel megdobták, jóízűen elfogyasztotta a pályán.

Ez azonban aligha várható el minden esetben, különösen akkor, ha valakit rendszeresen érnek támadások, és ezek lényegi következmények nélkül maradnak. A Vinícius elleni támadások közül a legízléstelenebb az volt, amikor egy őt mintázó bábut a városi rivális Atlético drukkerei felakasztottak Madridban, a januári eset miatt éppen a héten vettek őrizetbe négy embert.

Vinícius nemcsak a lelátóról kapja a szidalmakat, a pályán is sokat kell tűrnie. Az európai topligák játékosai közül kiemelkedően ő szenvedi el a legtöbb szabálytalanságot. A támadó és a Real Madrid úgy érzi,  a játékvezetők nem védik meg az ellenfelektől Viníciust, aki így saját kezébe veszi a dolgokat.

Vinícius Júnior statisztikailag tíz sárga és egy piros lapjával a La Liga legsportszerűtlenebb játékosai közé tartozik, és ez elsősorban a játékvezetői felfogás kritikája.

A spanyol versenybizottság váratlan huszárvágással reagált a visszatetsző helyzetre: Vinícius a piros lapja ellenére nem kap eltiltást, azaz pályára léphet a szerda esti, Rayo Vallecano elleni bajnoki meccsen. A hivatkozási alap ugyanaz, mint a valenciai meccsen közreműködött VAR-bíró eltiltása esetében: a játékvezető úgy adott piros lapot a brazilnak, hogy az ütése előzményeit nem látta, azaz nem tudott az esetről teljes képet alkotni.

A jelek szerint De Burgos Bengoetxea csak azt a felvételt látta, amikor Vinícius megütötte Hugo Durót, azt nem játszották vissza neki, amikor utóbbi nyakánál fogva rángatta a brazil támadót, ahogy azt sem, hogy az egész csetepaté közvetlen kiváltója éppen Vinícius volt egy másik, játékon kívül elkövetett durvasággal.

Mit léphet Vinícius Júnior?

Vinícius határozottan kiáll maga mellett. Ehhez minden joga megvan, viszont a rendszeres reakcióival egyben azt is üzeni az őt támadóknak: a nemtelen stratégiájuk működik, Viníciust kizökkentik a pályán és a lelátóról őt érő atrocitások.

Nem teljesen úttörő döntés egy eltiltás eltörlése, korábban azonban ezt akkor alkalmazták, ha a felvételek alapján teljesen egyértelműen kiderült, hogy a meccsen kiosztott piros lap jogtalan volt. Ez jól működő videóbírózás esetén szükségtelen lenne, hiszen a bírók már a meccs közben nézik vissza a kérdéses és egyben jelentőségteljes eseteket.

Az viszont eddig példátlan volt, hogy a mindenféle felvétel alapján jogos és a pályán is megítélt piros lap ellenére valaki ne kapjon eltiltást.

A versenybizottság az indoklásában azt is közölte, nincs lehetősége arra, hogy a felvételek alapján utólag új szankciókat hozzon meg – ez korábban ismert gyakorlat volt, a VAR-korszakban elvileg ez is feleslegessé vált volna. Azaz a balhéban érintett egyetlen játékos sem kapott eltiltást.

Az ítélettel lényegében a versenybizottság is elismeri: a játékvezetői kar és a ligavezetőség nem képes megvédeni Viníciust. Viszont jogosítványt ad a kezébe, hogy ő szabadon törleszthet. Ez, mondhatni, felhívás keringőre.

Pedig sokkal jobb lenne, ha Vinícius a labdával táncolhatna szabadon. Esetleg a góljai után.

Borítókép: Vinícius Júnior mostantól büntetlenül visszaüthet? (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.