Táncolj, Vini! Elfajult a vita a madridi derbi előtt

Vasárnap este rangadóval zárul a La Liga hatodik fordulója: a címvédő és eddig hibátlan Real Madrid a városi rivális Atlético otthonában játszik (21.00, tv: Spíler 2). A derbit felvezető odaszólogatás azonban egy külső szereplő hozzászólása miatt elfajult.

2022. 09. 18. 8:25
Real Madrid v RB Leipzig: Group F - UEFA Champions League
Real Madrid v RB Leipzig: Group F-UEFA Champions League Fotó: NurPhoto via AFP/JOSE BRETON

Vasárnap este rangadóval zárul a La Liga hatodik fordulója: a címvédő és eddig hibátlan Real Madrid a városi rivális Atlético otthonában játszik (21.00, tv: Spíler 2). A derbit felvezető odaszólogatás azonban egy külső szereplő hozzászólása miatt elfajult.

Bár még csak a hatodik fordulót rendezik a La Ligában, az Atlético Madridnak nagy szüksége lenne egy győzelemre a városi rivális ellen. Bár az öt forduló alatt szerzett tíz pont nem tragikusan gyenge rajtot jelez, a címvédő Real – az összes topligát figyelembe véve is egyedüli csapatként – még százszázalékos, és tavalyi, simán behúzott bajnoki cím után idén is hamar belengheti a verhetetlenség mítosza.

A Matracosok edzője, Diego Simeone biztosan tüzeli játékosait a derbi előtt, az Atlético csapatkapitánya, Koke pedig az ellenfél egyik legveszélyesebb támadójának, Vinícius Júniornak szúrt oda.

Ha a szokásos tánccal ünnepli a gólját, bajba kerülhet.

Viníciust és ünneplési szokásait azonnal sokan megvédték, főként a támadó honfitársai: a brazil futballban távolról sem a Real Madrid sztárja az egyetlen, aki rákezd a szambára egy-egy találat után.

A Paris Saint-Germain támadója, egyértelmű szöveggel üzent:

Táncolj, Vini!

A Real sztárja pedig közös képpel és egyetlen szóval felelt: „Mindig”.

Eddig alighanem a vita egyik résztvevője sem vette igazán komolyan a konfliktust, azonban Pedro Bravo megjegyzése egészen más síkra terelte a vitát.

A spanyol ügynökök egyesületének elnöke is kritizálta Viníciust, felszólítva, hogy „ne játssza a majmot”.

S innentől már nem derbit felvezető szópárbajról, hanem rasszizmusról szóltak a válaszok, hiába magyarázta Bravo azzal a megjegyzést, hogy „ne csináljon butaságot” értelemben használta a kifejezést.

A Real Madrid és a brazil futballszövetség is elítélte a rasszista inzultust, utóbbi szintén a „Táncolj, Vini!” felszólítással üzent a játékosnak, s a brazil futball legendája, Pelé is reagált a vitára.

A futball öröm, tánc, igazi buli. Habár a rasszizmus továbbra is létezik, ez nem akadályoz meg minket abban, hogy továbbra is mosolyogjunk.

UEFA Champions League 2022/23 - Group F : Real Madrid 2-0 RB Leipzig
Vinícius a Leipzig ellen Valverdével ropja. Fotó: AFLO/Daisuke Nakashima

Vinícius válasza már harciasabb volt, szerinte már a problémafelvetés is a rasszizmusban gyökerezik.

– Az embereket bántja, ha egy boldog fekete brazilt látnak Európában. Az idegengyűlölő és rasszista támadások nem most kezdődtek ellenem. Hetek óta támadják a táncomat, pedig az nem is az enyém. Ronaldinho, Neymar, Paqueta, Griezmann, Joao Félix, Matheus Cunha is táncol, ahogy rengeteg zenész is. Ezek a táncok a világ kulturális sokféleségét ünneplik. Fogadjátok el és tiszteljétek. Nem hagyom abba – hangsúlyozta a Real támadója.

A gólt és ezzel együtt a gólörömöt leginkább Viníciustól várhatják a Real-szurkolók, ugyanis Karim Benzema a korábbi reményekkel ellentétben nem épült fel a derbire. Carlo Ancelotti biztos benne, hogy a tánc körüli vita nem zökkentette ki játékosát.

– Teljesen rendben van, futballozni akar, és győzelemhez segíteni minket – hangsúlyozta az olasz edző, aki ezenkívül az összes derbi előtti közhelyet elpufogtatta a nyílt meccsről és a rivalizálások fontosságáról.

Diego Simeone kollégájánál is kevésbé volt hajlandó kommentálni a táncvitát, viszont örömmel számolt be arról, hogy szlovén kapusa, sérüléséből felépülve pályára léphet a rangadón. Az Atlético védelméből így is hiányzik majd Szavics és Giménez.

S emellett ott van Antoine Griezmann különleges helyzete. A francia támadó továbbra is a Barcelona kölcsönjátékosaként szerepel az Atléticóban, és pénzügyi okokból meccsenként csak harminc percre számíthat rá Simeone.

– Morata és Joao Félix jól teljesít, Griezmann pedig az utolsó félórában frissítést jelent – igyekezett a szokatlan szituáció pozitív oldalára koncentrálni az argentin mester.

Borítókép: Vinícius bízik benne, hogy a madridi derbin is lesz oka táncolni (Fotó: NurPhoto via AFP/Jose Breton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.