Ha továbbjut, svéd vagy walesi ellenféllel csap össze a Ferencváros

Az Európai Labdarúgó-szövetség szerdán a nyoni székházában újabb sorsolást tartott. Ezúttal az derült ki, az első fordulóból való továbbjutás esetén mely csapatokkal találhatja magát szemben a Ferencváros a Bajnokok Ligája főtáblájára vezető úton, illetve a Konferencialigába bekapcsolódó magyar klubok is ellenfelet kaptak.

Magyar Nemzet
2023. 06. 21. 12:31
Ferencváros
20221013 Budapest Ferencvárosi TC FTC-Crvena zvezda EL labdarúgó mérkőzés Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet képen: Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az már kedden eldőlt, hogy a Ferencváros a feröeri KÍ Klasvik ellen kezdi meg a hadjáratát a Bajnokok Ligája főtáblájáért, szerdán pedig az FTC lehetséges további ellenfeleinek nevét is megismerhettük. A magyar bajnok továbbjutás esetén a BK Häcken (svéd)–The New Saints (walesi) párharc győztesével találkozik a selejtező második fordulójában. 

Az első mérkőzésekre július 25-én és 26-án, a visszavágókra pedig augusztus 1-jén és 2-án kerül sor, a Ferencváros hazai pályán kezd. A csoportkörbe való jutáshoz négy párharcot kell sikerrel teljesíteni.

Íme a Bajnokok Ligája-selejtezők második körének párosításai:

1. csoport:
Zalgiris Vilnius (litván)/Sztruga (északmacedón)–Galatasaray (török)
Ballkani (koszovói)/Ludogorec Razgrad (bolgár)–NK Olimpija Ljubljana (szlovén)/Valmiera FC (lett)
Raków Czestochowa (lengyel)/FC Flora Tallinn (észt)–Lincoln Red Imps (gibraltári)/Qarabag (azeri)

2. csoport:
KÍ (feröeri)/FERENCVÁROS–BK Häcken (svéd)/The New Saints (walesi)
HJK (finn)/Larne FC (északír)–Molde FK (norvég)
Shamrock Rovers (ír)/az előselejtező győztese–FC Köbenhavn (dán)

3. csoport:
Farul Constanta (román)/FC Sheriff Tiraspol (moldovai)–Hamrun Spartans FC (máltai)/Maccabi Haifa (izraeli)
Arisz Limassol (ciprusi)–FK Partizani (albán)/Bate Boriszov (fehérorosz)
FC Urartu (örmény)/HSK Zrijnszki Mosztar (bosnyák)–Slovan Bratislava (szlovák)/FC Swift Hesperange (luxemburgi)
GN Dinamo Zagreb (horvát)–FC Asztana (kazah)/FC Dinamo Tbiliszi (grúz)

A nem bajnoki ág párosításai:
Dnyipro-1 (ukrán)–Panathinaikosz (görög)
Servette FC (svájci)–KRC Genk (belga)

Amennyiben az FTC nem győzné le a feröerieket a selejtező első körében, akkor a zöld-fehérek az Európa-konferencialiga selejtezőjének második fordulójába kerülnek át, ahol az ír Shamrock Roversszel vagy a BL-előselejtező bajnokával találkoznak.

 

A ZTE az Eszéket kapta

Az Európa-konferencialiga selejtezőjében érdekelt magyar csapatok is ellenfelet kaptak szerdán. Mindhárom magyar együttes a második körben kapcsolódik be a küzdelmekbe. A Debrecen az örmény Alashkerrel vagy a montenegrói Arsenal Tivattal csap össze, a Zalaegerszeget a horvát Eszékkel sorsolták össze, a Kecskemét pedig a lett Riga és az izlandi Vikingur párharc győztesével méri majd össze az erejét. A DVSC és a ZTE idegenben, a Kecskemét hazai pályán játssza az első mérkőzését, amelyet július 27-én rendeznek, míg a visszavágókat augusztus 3-án tartják.

Sallói István úgy látja, az Eszék a Zalaegerszeg elleni párharc esélyese.

– A reggel folyamán már megtudtuk, hogy melyik az az öt együttes, akikkel találkozhatunk a második selejtezőkörben. Ilyenkor számolgat az ember és láttuk, hogy a Bodö/Glimt, valamint a Lech Poznan lehet papíron a legerősebb ellenfél, ám őket szorosan követte az eszéki csapat. Jó a kapcsolat a két klub között, jó pár korábbi és jelenlegi eszéki játékos megfordult már Zalaegerszegen. A keretérték és a nemzetközi tapasztalat miatt nyilván az eszékiek a párharc esélyesei, de az utóbbi években többször is játszottunk velük felkészülési találkozókat és mindig szoros mérkőzéseket vívtunk, úgyhogy abban bízunk, meg tudjuk lepni őket. Előnyünkre válhat, hogy idegenben kezdjük a párharcot – vélekedett a ZTE sportigazgatója.

Srdjan Blagojevics bevallotta, egyelőre nemigen ismeri a csapata lehetséges ellenfeleit.

– Függetlenül az ellenféltől, mindenképpen a legjobbunkat kell nyújtanunk, ha versenyképesek akarunk lenni Európában. Tavaly végig ezért küzdöttünk, és most, hogy itt vagyunk, szeretnénk megmutatni, van helyünk a nemzetközi mezőnyben. Jelenleg nem sokat tudunk a lehetséges ellenfelünkről, és komolytalan lenne kommentálni, hogy szerencsénk volt-e vagy sem. Tartózkodni fogunk ettől, és mint mindig, most is a munkára koncentrálunk. Mind a két csapatot tiszteljük, de különösen tiszteljük magunkat, és hiszünk az erőnkben, a munkánkban – szögezte le a DVSC vezetőedzője.

Borítókép: A Sztanyiszlav vezette Ferencváros ezúttal szintet lépne, és az Európa-liga csoportköre után a Bajnokok Ligájában szerepelne (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.