Katonának állt, olasz bajnok és a Bayernbe tart – hol van eközben Szalai Attila?

Szalai Attila most már évek óta minden átigazolási időszakban tucatnyi csapat érdeklődését kelti fel az erről megjelenő hírek szerint, de még mindig a Fenerbahce futballistája. Nem úgy korábbi isztambuli védőpárja, Kim Min Dzse, aki idén már az olasz bajnok Napoli alapembere volt, és a küszöbén áll annak, hogy leigazolja a Bayern München ötvenmillió euróért. A dél-koreai játékos éppen katonai szolgálatot teljesít hazájában, piaci értéke pedig már többszöröse Szalai Attila becsült árának, pedig tavaly januárban még a magyar válogatott futballistája volt a drágább.

2023. 06. 29. 11:12
Ahead of Fenerbahce v SK Slavia Prague UEFA Europa Conference League match
ISTANBUL, TURKIYE - FEBRUARY 16: Min-jae Kim (L) and Attila Szalai (R) of Fenerbahce attend a training session ahead of UEFA Europa Conference League first play-off round match between Fenerbahce and SK Slavia Prague at the Ulker Stadium in Istanbul, Turkiye on February 16, 2022. Emrah Yorulmaz / Anadolu Agency (Photo by Emrah Yorulmaz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban éppen az Evertonnal lett összeboronálva a zuhanyhíradóban, aki iránt persze most is számos más csapat érdeklődik, úgymint a Valencia, a Wolfsburg, a Zenit Szentpétervár és az Anderlecht. Ezeken a híreken már fel sem kapjuk a fejünket, voltak ennél nagyobbat szóló bombák is, amikor például a Chelsea, Liverpool vagy a világ leggazdagabb klubjává váló Newcastle United akarta nagyon a magyar válogatott védőjét. De valamilyen okból Szalai még mindig a Fenerbahce játékosa, hiába a szalagcímek, ezidáig senki sem igazolta le. Így megy ez már gyakorlatilag az első isztambuli fél éve, 2021 nyara óta.

SSC Napoli v FC Internazionale - Serie A TIM
Kim Min Dzse már a Napoli sztárja, és még feljebb léphet, miközben Szalai Attila ott ragadt Törökországban. Fotó: NurPhoto via AFP

Mindeközben Szalai Attila korábbi belső védőtársa, Kim Min Dzse, akivel a 2021–2022-es idényben futballozott együtt a Fenerbahcéban, s jellemzően ők ketten szerepeltek a védelem közepén (összesen 35 meccsen), nagy karriert fut be. A dél-koreai válogatott védőt tavaly nyáron 18,05 millió euróért igazolta le a Napoli a Chelsea-nek 38 millióért eladott Kalidou Koulibaly pótlására. Mondanunk sem kell, korábban az olasz klubbal is szóba hozták Szalai Attilát, ám a nápolyiak végül a Fenerbahce másik védőjét választották.

Kim Min Dzse már a Bayern Münchenbe tart 

Az biztos, hogy nem nyúltak mellé Kimmel, aki az elmúlt idényben kulcsfigurája volt a Napolinak, mindössze három bajnokit hagyott ki, egyébként mind a 35 alkalommal kezdőként lépett pályára. A Napoli 1990 óta először szerezte meg idén az olasz bajnoki címet, Kim pedig a Whoscored statisztikai oldal értékelése alapján a Serie A második legjobb középhátvédje volt a 7,07-es átlagosztályzatával.

Most pedig az átigazolási hírekben hiteles forrásnak számító Fabrizio Romano tette közzé a hírt, hogy Kim mindenben megegyezett a Bayern Münchennel, és várhatóan 2028-ig köt szerződést a bajor klubbal. Előbb persze a német rekordbajnoknak a Napolival is dűlőre kell jutnia, Kim szerződésében ötvenmillió euróban rögzítették a kivásárlási árat.

Kim egyébként jelenleg nyári pihenő helyett a dél-koreai hadseregben teljesít kötelező katonai szolgálatot, így nem állhatott Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány rendelkezésére a júniusi válogatott meccseken. Az ázsiai országban huszonegy hónap a normál sorkötelezettség, amit 28 éves korig teljesíteni kell, ám Kim a Tottenham sztárjához, Szon Hungminhoz hasonlóan ez alól mentesült, miután 2018-ban tagja volt az Ázsia-játékokon aranyérmes válogatottnak, így csak rövid, négyhetes szolgálatot kell teljesítenie.

Erről a napokban képet is közölt a koreai hadsereg:

Szalai Attila nemrég még többet ért nála

A dél-koreai védő 26 éves, Szalai Attila 25, előbbi 49-szeres válogatott, utóbbi 35-szörös. Látszólag egy súlycsoportba esnek, a jelenleg 14 millió euróra értékelt magyar védő pályafutása mégis mintha megtorpant volna az immáron hatvanmillióra becsült Kiméhez képest Törökországban. Tavaly januárban még Szalai volt a drágább, akkor még 15, illetve kilencmillió volt az értékük a magyar futballista javára.

Borítókép: Kim Min Dzse és Szalai Attila a Fenerbahce színeiben ugyanonnan indult (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Emrah Yorulmaz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.