Dárdai Mártonnak lassan döntenie kell a német válogatott megalázó kiesése után

Csoportja utolsó helyezettjeként, egyetlen pontot szerezve esett ki a címvédő német korosztályos válogatott a Grúziában és Romániában zajló U21-es Európa-bajnokságról. Dárdai Márton végig a pályán volt a németeknél az Anglia elleni utolsó meccsen szerda este, s az újabb vereség után osztálykülönbségről, középszerűségről, a minőség hiányáról beszélnek Németországban. Dárdai Pál középső fiának most már lassan döntenie kell a magyarságáról.

2023. 06. 29. 7:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dárdai Márton a németek első két mérkőzésén nem lépett pályára az U21-es Eb-n, így kimaradt az Izrael elleni vérszegény 1-1-ből, valamint a Csehország elleni fájó 2-1-es vereségből. Ezek eredményeképpen az utolsó, Anglia elleni meccsen már az életéért kellett küzdenie a német válogatottnak, és Antonio Di Salvo edző ezúttal középső fiát, a Hertha középső védőjét is a kezdőbe jelölte.

Dárdai Márton
Dárdai Márton a Herthában a német másodosztályban szerepelhet a következő idényben. Fotó: Hertha BSC

Dárdai Márton végig a pályán volt az angolok ellen, akik sima, 2-0-s győzelmet arattak, a különbség nagyobb is lehetett volna. A németeknek gyakorlatilag esélyük sem volt, így egyetlen szerzett ponttal, a csoportjuk utolsó helyezettjeiként estek ki. Ez hasonló megaláztatás, mint amit a 2018-as világbajnokságon elszenvedett a felnőtt válogatott, hiszen az U21-esek erre az Eb-re ugyanúgy címvédőként érkeztek – 2021-ben a részben magyar rendezésű korosztályos tornát még ők nyerték meg.

Osztálykülönbség és német középszerűség

– Az angolok legalább egy osztállyal jobbak voltak nálunk, rengeteg játékosukban van hatalmas lehetőség – nyilatkozott Di Salvo, a németek edzője a kiesés után. – Nem kezdtük jól a tornát, az Izrael elleni 1-1 csalódás volt, hiszen nekünk állt a zászló, majd a csehek ellen keserves vereséget szenvedtünk. Az Anglia elleni kudarc teljes mértékben jogos és megérdemelt volt. Mindannyian nagyon másképp képzeltük el ezt az Eb-t. Most nagyon kritikusan kell elemeznünk ezt a tornát.

Ezt mások már meg is tették. A németek Grúziában játszották a meccseiket, ahol a Kicker szerint egy helyi riporter a következő mondattal kommentálta a kiesésüket: – A német futballnak vigyáznia kell, nehogy a középszerűségbe süllyedjen.

Az biztos, hogy egyre sötétebbnek látszik a német futball jelene és jövője, hiszen a felnőtt válogatott gyakorlatilag az említett 2018-as vb óta óriási gödörben van, a tavalyi katari vb-n is kiesett már a csoportkörben. Hans-Dieter Flick irányításával jelenleg a jövő évi hazai Eb-re tétmeccsek nélkül készül a válogatott, amely borzasztó eredményeket ér el: legutóbbi négy meccsén kikapott Kolumbiától, Lengyelországtól és Belgiumtól, Ukrajnával pedig csak ikszelt.

– Az angolok összes kontrája gólveszélyes volt, nagy szerencsénk volt – tért vissza a 2-0-s vereségre a német U21-esek középpályása, Tom Krauss, aki a Lipcse játékosaként legutóbb a Schalkénál szerepelt kölcsönben. – Megérdemeltük a kiesést, nincs olyan minőségünk, mint ami Angliának van. Ezt őszintén ki kell mondanunk.

Dárdai Márton karrierjén lendítene a válogatottság

Dárdai Márton egyelőre a német korosztályos válogatottban szerepel, de a 21 éves védőnek lassan döntenie kell arról, hogy felnőttként melyik ország színeiben szeretne futballozni. A német utánpótlás-válogatottban pályafutása végéhez közeledik, hiszen az U21-es Eb-vel együtt a jövő évi olimpia futballversenyének kvalifikációjában is kudarcot vallott a német csapat. Elméletileg a 2025-ben esedékes következő U21-es Eb-n még pályára léphetne, mert akkor hiába lesz már 23 éves, a selejtezők márciusi kezdetén még 21 volt, de ennyi idősen már érdekesebb a felnőtt válogatottság kérdése. Kettős állampolgárként nincs elvi akadálya annak, hogy Dárdai magyar színekre váltson, amíg nem lép pályára tétmérkőzésen a német felnőtt válogatottban.

A Hertha védője fontos lehet a középső védőkben jelenleg nagy hiányt szenvedő német futball számára is, ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a felnőttek között megkapja a lehetőséget, hiszen eddig az U21-es válogatottban sem számított alapembernek, ráadásul jelen állás szerint csak a német másodosztályban szerepelhet a Hertha színeiben a következő idényben. Nem valószínű, hogy Flick a közeljövőben onnan hívna be új játékost, főleg, hogy a rossz eredmények miatt kijelentették, a kísérletezésnek véget kell vetnie.

Dárdai karrierjén egyértelműen lendítene a válogatottság, hiszen a Transfermarkt szerint korábban hatmillió euróra is értékelt játékos jelenleg már „csak” 3,5 milliót ér. A magyarok között még ezzel is a tíz legértékesebb játékos között szerepelne, a középső védőket tekintve pedig a harmadik lenne (Fenerbahce, 14 millió) és (Lipcse, 10 millió) után. A gyakran három belső védővel felálló magyar válogatottban legtöbbször a harmadik ember, aki egyrészt már 30 éves, másrészt a Cipruson futballozó játékos értéke mindössze 700 ezer euró. Lenne helye a Hertha védőjének a magyar keretben.  

korábban már hívta Dárdait a magyar válogatottba, de akkor nem kapott választ a játékostól. Hamarosan újra felvetődhet a válogatottság kérdése, de azt ezúttal vélhetően nem Rossi fogja feltenni – most már Dárdai Mártonnak kellene színt vallania.

Borítókép: Dárdai Márton egyelőre német színekben szerepel (Fotó: Europress/AFP/Anke Waelischmiller)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.